  |
|
'AB için kimse KKTC'den ağır taviz beklemesin'
Dışişleri Bakanı Gül, Avrupa Birliği üyeliği uğruna Kıbrıs'ta "ne pahasına olursa olsun" şeklinde bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini açıkladı.
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 31'inci yıldönümü törenlerinde Avrupa Birliği'ne seslenen Abdullah Gül, tam üyeliğin Türkiye ve KKTC için ortak hedef olduğunu ancak bunun gerçekleşmesi için ağır tavizler verilmeyeceğini, bunun bilinmesi gerektiğini ifade etti. Kıbrıs'ta 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Barış Harekatı'nın 31'inci yıldönümü, KKTC'de törenlerle kutlanıyor. Dışişleri Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, "Türk tarafının barışçı uzlaşmacı tavrı, ne pahasına olursa olsun bir çözüm yanlısı yaklaşım olarak değerlendirilmemelidir. Avrupa Birliği'ne şunu hatırlatmak istiyorum bunlar ne pahasına olursa olsun değildir" diye konuştu. Gül şunları söyledi: "Sorunu çözmenin yolu, tecrit politikalarından değil, karşılıklı saygı ve güvenden geçer. Çözüm; eşit statüye, iki kesimliliğe, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamına ve Türk-Yunan dengesinin korunmasına dayanmalı ve BM çerçevesinde bulunmalıdır."
'HESAP SORULMALI' Türk tarafının, üstüne düşeni yaptığını ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Plan Türk tarafının beklentilerini tamamen karşılamasa bile, uzlaşma adına bu yapılırken, diğer tarafın da yıllardır dünyayı nasıl kandırdığı, yıllardır, 'barış, çözüm, adayı birleştirme' adı altında bütün dünyayı nasıl kandırdığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Eminim ki dünya bu kandırılmışlığın şokunu yaşarken, bunun hesabını sormalıdır.
'MASAYA OTURALIM' KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, konuşmasında, AB içinde Rumlarla eşit ortak oluncaya kadar barış ve çözüm çabalarını sürdüreceklerini söyledi. Talat, Rum tarafına barış çağrısını yineleyerek, 'masaya oturma' çağrısı yaptı. KKTC'nin en güvendiği ortağının Türkiye olduğunu da vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı, AB'den de dışlama değil anlayış gördüklerini ancak henüz somut bir destek almadıklarını söyledi.
|