  |
|
Askerin örnek gösterdiği yasa
Orgeneral Başbuğ, "Terörle mücadele için Avrupa'da geçerli kanunlar bizde olsun yeter" dedi. SABAH, o kanunları buldu.
Başbuğ, "İngiltere'de örgüt rengi taşıyan rozet takamazsın. Bizde canlı bomba ölümsüz ilan ediliyor" demişti... SABAH, yasayı inceledi. Bize demokrasi dersi verenler bakın terörle nasıl savaşıyor:
Terör örgütlerinin toplantılarına destek verenler veya katılanlar 10 yıl hapis cezasına çarptırılır.
Terör örgütünü destekleyen nitelikte müzik çalanlar ve pankart taşıyanlar en az altı ay hapis yatar.
Terör örgütleri için para ve yardım toplayanlar beş yılını demir parmaklıkların ardında geçirir.
Teröristler hakkında bilgi sahibi olup da bunu polise vermeyenler de beş yıla mahkûm edilir.
Polis, tutuklama izni olmaksızın gerekçeli şüphe ile tutuklama yapar.
İşte terörü boğacak yasa
Genelkurmay 2. Başkanı Org. Başbuğ'un örnek verdiği İngiltere'deki Terörle Mücadele Yasası önemli yaptırımlar içeriyor. Örgütlerin renkleri, rozeti ve müziği yasak. Terör örgütlerini destekleyen müzik veya pankartların cezası 6 aydan başlıyor.
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, terör konusunda basını bilgilendirme toplantısında vurguladığı, İngiliz Terörle Mücadele Yasası, terör örgütü propagandasını kesmek amacıyla basına ve sempatizanlara ciddi kısıtlamalar getiriyor. İrlanda çıkışlı ayrılıkçı terör örgütü IRA için tasarlanmış kanunda, terör örgütlerini destekleyen nitelikte müzik, pankart ve poster taşımanın cezası 6 aydan başlıyor. SABAH'ın görüştüğü üst düzey emniyet yetkilileri, Org. Başbuğ'un uyarısı doğrultusunda, terör örgütleriyle bağlantısı olanlar, örgüte destek sağlayanlar, propagandasını yapan bazı kuruluşlar, kişiler ve sivil toplum örgütlerine yönelik cezalar getirecek yeni yasal düzenlemeler yapılması bekleniyor. Hükümet kaynakları da Meclis'in önümüzdeki dönemde Terörle Mücadele Yasası'nı gözden geçireceğini söyledi. Başbuğ, basın toplantısında, Türkiye'deki Terörle Mücadele Kanunu'nun yeniden gözden geçirilmesini istemiş ve, "TMK, gerçekten ihtiyaca cevap verecek bir hale getirilmelidir. Batı ülkelerinde olanlar olsun, yeter. İngiltere'de 2000 yılında çıkarılan Terörizm Kanunu'nun 13'ncü maddesi kapsamında yasaklanmış bir örgütün renklerini taşıyan bir rozet bile takamazsınız" demişti.
TERÖRE DESTEK VERENE 10 YIL SABAH'IN emniyet kaynakları ve İngiliz resmi belgelerinden araştırdığı İngiltere Terörle Mücadele Yasası'nın bazı maddeleri şöyle:
KISIM-2: Terör örgütlerinin toplantısına destek verenler, katılanlar ile yardım edenler 10 yıl hapisle cezalandırılır.
KISIM 3: Her kim, halkın toplu bulunduğu yerlerde, terör örgütlerini destekleyecek şekilde elbise veya benzeri şey giyerse, müzik çalarsa, pankart taşırsa, 6 aydan az olmamak üzere hapisle cezalandırılır.
KISIM 9: Her kim, terörizmle ilgili faaliyette kullanılmak üzere, para veya diğer mallardan toplamaya çalışır, para veya diğer malları kabul eder veya yardımda bulunursa 14 yıl hapis cezası verilir.
KISIM 10: Her kim, yasaklanmış bir faaliyet için yardım toplar, toplanmasına çalışır, bağışta bulunur, borç verir, bunların elde edilmesine imkân sağlarsa 14 yıl hapisle cezalandırılır.
KISIM 18: Teröristler hakkında bilgilere sahip olduğu halde yakalanması için bunları polise vermeyen kişiler 5 yıl hapisle cezalandırılır.
KISIM 14: Polis tutuklama müzekkeresi olmaksızın, gerekçeli şüpheden dolayı tutuklama yapabilir.
KISIM 15: Polis, bir kişinin üstünü ve eşyasını, tutuklamaya mesnet teşkil edebilecek unsuru dökümanı tespit etmek için arayabilir.
KOMİSYON OLUŞTURULDU Adalet Bakanlığı, Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) değişiklik yapmak üzere, ilgili kuruluş temsilcilerinin katılımıyla komisyon oluşturdu. Adalet Bakanlığı yetkilileri, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan komisyon, önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlayacak. Komisyon, ilgili kurum temsilcilerinin öneri ve görüşleri doğrultusunda TMY'de değişiklikler içeren bir taslak hazırlayacak.
Kadir ERCAN - ANKARA
|