Mardin, kendi markasını nasıl yaratır? Bu sorunun yanıtı hem çok kolay hem çok zor. Kolay, çünkü; burada Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Arap kültürü iç içe geçmiş. Mardin, geçmişten bugüne dinlerin buluşma noktası olmuş. 5 bin yıllık kültürel bir miras ve taşlarla örülü otantik bir kent. İşte yılda milyonlarca turistin ziyaret edebileceği masal şehri.
Amma Gelin görün ki, kazın ayağı hiç de göründüğü gibi değil, Mardin, acılar yaşamış. Mardinliler çoktan Mardin'den gitmiş. Süryaniler göç etmiş... Fabrika yok, iş ve aş yok. Peki ne olacak? Türkiye'nin yoksulluk liginde en alt sıralarda yer alan Mardin, makus talihini nasıl değiştirecek? Mardin, kaçan sermayesini nasıl çekebilecek? S o n u ç t a Mardinliler tarihi dokuya odaklanmış.Türkiye'nin dönüşüm yolculuğunda bölgenin din ve inanç turizm merkezi olması için harekete geçmiş. Mardin Valiliği'nin verilerine göre, yılda yerli yabancı 400 bin kişi Mardin'e geliyor. Hedef, günübirlik bu ziyaretçileri konaklatabilmek.
Mardin'in önce bağımsız arkasından Saadet Partili olan bir yıl önce AK Parti'ye geçen Belediye Başkanı Metin Pamukçu üzgün. Bu kadar özelliği olan bir şehir, belediyenin 45 trilyon liralık vergi, SSK ve elektrik borçları nedeniyle ne kredi ne de hibe kullanamıyor. Oysa Mardin'in altyapı yatırımlarına ihtiyacı var. Türkiye'deki pek çok ilin altyapı yatırımı için hibe ve kredi veren Alman Kalkınma Bankası'na (KSW) Mardin Belediyesi de 2002 yılında başvurmuş. 3 yıl boyunca düzenli görüşmeler yapılmış. Ve son yanıt birkaç ay önce gelmiş. "Siz artık AB'ye girmeye çalışan bir ülkesiniz. Uyum yasaları çerçevesinde böyle programlardan yararlanamazsınız. Biz hibeleri Afrika'ya kaydırdık. Hem kredi nem hibe vermemiz mümkün değil. "
Mardin Valisi Temel Koçaklar, bize göre Mardin'in en iyi girişimcisi. 5 yıldır Mardin'de. Din ve inanç turizmine çok inanmış. Yatırımcı arıyor. Bunun sonucu Mardin'deki 1050 yatak kapasitesini 1650 yatağa çıkartmayı başarmış. Yeterli mi? Tabii hayır. Çünkü Türkiye'nin "Creme de la Creme" diyebileceğimiz çok fazla Mardinli gizli zengini var. Henüz Mardin'de ortada görünmüyorlar ama şimdiye kadar 45 trilyon liralık bir kaynağı şehirlerine aktarmışlar. Fakat bölge için iş ve aş ve sosyal sorumluluk projeleri çok önemli. Bitlis Holding, Polisan markasıyla "Hoşgörünün rengi Duvara Yansıyacak" sloganıyla Mardin'in taş evlerini boyamaya karar vermiş. Mardin Belediyesi ile birlikte özel sektör, yerel yönetim birlikteliğini başlatmış.
Açıkçası Mardin'de " Bağlar, Taşlar, Mayınlar" sıkı bir üçlü... Uygarlığın beşiği Mezotopamya, şarap yatırımcısının Mardin'e gelmesini sağlar mı bilinmez. Çünkü Mardin'de sayısı 15'u bulan şortlu turizm polisini herkes kabullenmiş ama şarap servisi yapan oteller henüz Mardin'de yok. Mardin'in taşevleri boyanıp, tamir ediliyor. Ortada yeterli taş ustası yok... Mardin'de iyi paraya taş işçisi aranıyor. Kıssadan hisse. Önümüzdeki hafta içinde YÖK Başkanı Erdoğan Teziç Mardin'e geliyor. Vali Temel Koçaklar ile birlikte Eğitim ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nin açılmasını konuşacaklar. Eğer Nusaybin'deki binlerce dönüm arazideki mayın temizlenmesi için Maliye Bakanlığı ihaleyi bir an önce açarsa Mardin rahatlayacak. Çünkü turizmin yanına organik tarımı koyacak. Yatırımcıya güven verecek...