|
|
Yemek yaparak rahatlarım
* 1982'de kültür bakanlığınız döneminde başlatılan Müzik Bayramı, 24 yıldır her 21 haziranda kutlanıyor. Başlangıçta amacınız neydi? Neden Müzik Bayramı da örneğin şiir bayramı değil... Aslında mütevazı bir fikirdi ve insanları bir araya getirmek gibi bir derdim vardı. Müzik insanların buluşması için birleştirici rol oynamaya çok müsait bir alandı. Günümüzde artık neredeyse dünya çapında bir bayram oldu. Yaklaşık 100 ülkede müzik bayramı kutlanıyor. İlk defa bu yıl Ankara'da da kutlandı. Zülfü Livaneli ile konuştuk, gelecek yıl 21 haziranda bütün Türkiye çapında yapacağız. Bu tamamen barışçı bir fetih. Tıpkı demokrasinin bazı alanları fethetmesi gibi... Aslında ben bir de şiir bayramı düzenledim, o da çok başarılı oldu. Her yıl ilkbaharda insanlar çıkıp şiirlerini okuyor.
* Geçtiğimiz haftasonu düzenlenen Live 8 konserleri de müziğin ortak bir amaç için ne kadar etkin bir güç olduğunu kanıtladı zaten... Doğru, Live 8 konserine bizzat ben de katıldım. İşin Fransa kısmıyla ben de uğraştım. Bob Geldof'la bu faaliyeti yürüttük. Ama fikir olarak farklı bir olay. Çünkü Live 8'de sadece yıldızlar, profesyoneller var.
HER BULDUĞUMU YERİM
* Fransa'nın en karizmatik politikacısı olarak tanımlanıyorsunuz. Elbette sizin de politika dışında hobileriniz vardır. Gündelik hayatta kendiniz için nelere zaman ayırıyorsunuz? Çok şey yapıyorum. Anna ve Rebeca adında 2 kız torunum var. Benim için iki şahane kız onlar. Yürümeyi çok severim. Kent ve insan manzaralarını yürüyerek görmeyi severim. Birtakım şeyleri insan sadece yürüyerek keşfedebilir. Tabii söylemeye gerek yok ama sinema, tiyatro ve kitaplara da zaman ayırırım. Ayrıca yemek pişiririm, mutfağa çok düşkünüm.
* Harika, yemek sırlarınızı öğrenebilir miyiz? (Mösyö Lang, röportajımız boyunca tabaktaki kirazları da yediğini hatırlatarak, gülüyor) Gördünüz, anında bütün kirazları yedim. Üç misli kiraz olsa onları da yerdim. Ben biraz köpekbalığı gibiyim, her bulduğumu siler süpürürüm. Pazara gitmeyi severim, pazardan ilham alırım yemek yapmak için... Ne tür sebze var, ne tür balık var bakarım. Uzun uzun hazırlanan yemekleri severim. Mesela et kızartma severim. Yazın da daha çok ızgara balık... Ama aşağı yukarı her akşam eve geldiğimde yemek pişiririm. Beni rahatlatır. Bir tutku halinde benim için yemek yapmak. Fransa'da gastronomi konusunda çok şey yaptım aslında. Bütün mutfak geleneklerini bir sözlükte topladık, bölge bölge yaptık bu çalışmayı. Okullarda çocukların damak zevkini geliştirici birtakım girişimlerde bulundum. Ayrıca geleceğin müstakbel aşçıları yetiştirmek için eğitim merkezleri kurdurttum.
* Türk yemekleri damak zevkinize uygun mu? Bence Türk mutfağı tüm dünyadaki ana mutfaklardan birisidir.
|