| |
|
|
Bu Çinli'yi çok sevdik
ŞANGHAY'DA bir öğle yemeği... Davet sahibi "Uluslararası Araştırmalar Kurumu" başkanı Chen Yıxın. Bay Yıxın söze "dışa açılma politikası ve reformlar" diye başladı. Zaten Çin'de kiminle konuştuysak, ilk sözü "dışa açılma ve reformlar" oluyordu.
Chen Yıxın konuşmasının bir yerinde şöyle dedi: - Çin'deki İstanbul'a hoş geldiniz... Şanghay ile İstanbul, kardeş kent... Burada kendi evinizdesiniz. Biz bu Çinli'yi çok sevdik.
Yemekte bizim heyetin başkanı Kemal Baytaş bir teşekkür konuşması yaptı. Ve heyet üyelerini tek tek tanıttı. Ev sahibi Chen Yıxın bizim de konuşmamızı isteyince... Söze "dışa açılma politikası... Reformlar... Bunun sonuçları... Yabancı sermaye" diye girdik. Ve bazı sorular sorduk. "Neler yaptınız, nasıl yaptınız" gibi sorular. İşte yemek boyunca dinlediklerimiz.
* Çin'in dışa açılma politikasını başlatan Deng Xiaoping dedi ki: Kalkınırsan güçlü olursun... Güçlü olursan kimse senin hakkını yiyemez... İşte Çin'in temel politikası bu. *Kalkınma için devlet işletmeleri reformunu başlattık. *Verimsiz, eski teknolojiye sahip devlet işletmeleri kapatılıyor. *Kurtarılacak durumdaki işletmeler, yapısal değişiklik ile verimli hale getiriliyor... Hisselerinin bir bölümü şirketlere satılıyor. *Bazı devlet işletmeleri özelleştiriliyor. *Yabancıya mülk satışı teşvik ediliyor. *En çok Hong Kong, ABD, Japon, Kanada, Singapur gibi yerlerden gelenler mülk alıyorlar. *Çin'de arazi devletin... Mülkün ancak kullanım hakkı satılabiliyor... 49 yıllığına.
*Çin'e her hafta 1 milyar dolardan fazla, yabancı sermaye giriyor. *2004'te giren toplam yabancı sermaye 60.6 milyar dolar. *Çin'in en büyük ticari ortakları ABD, AB ülkeleri, Japonya ve Kore.
Yemekte bir soru sorduk: - Şanghay'da kaç ülkenin başkonsolosluğu var?.. Kaç otel var? Aldığımız yanıt: Başkonsolosluk sayısı 50'nin üzerinde. Otel sayısı 350... Bunun 20'den fazlası 5 yıldızlı.
Vedalaşırken Chen Yıxın dedi ki: - Madem çok ilgileniyorsunuz, size yabancı sermaye teşvikleri ile ilgili bir dosya vereceğiz.
|