|
|
|
|
Yargıdaki buzlar eridi
Başbakan Yardımcısı Şahin, bildiriler yayınlayarak yargının siyasallaştığını söyleyen Danıştay ve Yargıtay başkanlarını ziyaret ederek samimi bir görüşme yaptı. Şahin, görüşmelerden sonra "Yargıda siyasallaşmaya en fazla karşı çıkacak olan biziz. Çünkü, bundan en fazla zarar gören genel başkanımız, başbakanımızdır" dedi.
Hükümet, "Hakim ve Savcılar Yasası" ndaki değişikliğe tepki olarak Yargıtay ve Barolar Birliği'nin ardından Danıştay'ın da "yargıda siyasallaşma" bildirisi yayınlaması üzerine harekete geçti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'la yaptığı görüşmeden sonra, dün de "dostum" dediği Danıştay ve Yargıtay Başkanları'yla samimi bir görüşme yaptı. Şahin ayrı ayrı ve yaklaşık 1'er saat süren ziyaretlerinin ardından gazetecilere, "İhtiyaçlarını tespit ettik'' dedi. Bakanlar Kurulu kararı ile Danıştay ve Yargıtay'a geçici personel vereceklerini, bu yöndeki talepleri öğrendiğini kaydeden Şahin, yargıda siyasallaşma iddiaları ile ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi: "Yargıda siyasallaşmaya en fazla karşı çıkacak olan biziz. Çünkü zaman zaman yargının siyasallaşma iddialarından en fazla zarar gören bizim genel başkanımızdır, Başbakandır. Biz o kadar titiziz ki, yargının hiçbir etki altında kalmadan karar vermesi, yargı mensuplarımızın bu güvencelerini devamı konusunda herkesten çok hassasız, hiçbir endişeye gerek yok.''
BİLDİRİDEN RAHATSIZ DEĞİLİZ "Aramızda herhangi bir sorun olmaz, olamaz. Varsa bile otururuz, konuşarak hallederiz" diyen Şahin, bir gazetecinin, son olarak Danıştay'ın da yayınladığı "yargıda siyasallaşma" içerikli bildiriyi hatırlatması üzerine ise, şunları söyledi: "Yargı organlarımızın, yargıçlarımızın yargı bağımsızlığı konusunda hassas olmalarını anlayışla ve takdirle karşılarım. Bundan da rahatsızlık falan da duymuşdeğiliz. Ortada somut bir örnek varsa, bu örneği de bilmek isteriz. Birtakım münferit de olsa uygulamalar varsa, bilmek isteriz. Çünkü gözden kaçabilir. Eğer bunu görürsek ve bilirsek, onları düzeltecek iradeye de sahibiz. Hükümet olarak bu konuda rahatız. Her türlü yapıcı önerilere de açığız.'' Şahin, Danıştay ve Yargıtay'ın hükümetten personel taleplerini karşılayabilmek için bulduğu formülü de açıkladı. Özelleştirilen kamu kurumları nedeniyle işsiz kalan personelin Bakanlar Kurulu kararı ile yargı organlarında görevlendirilebileceğini söyleyen Şahin, hangi kurumlara, hangi sayıda personel gönderileceğinin ve bu personelin alacağı ücretin tasnif edilmesi gerektiğini belirtti.
SEZER'LE BAŞBAKAN GÖRÜŞÜYOR Bakan Şahin, ziyaretlerinin ardından SABAH'a da şu açıklamayı yaptı: "Ben burada millet adına, devlet erkini temsil ediyorum ve kullanıyorum. Yine millet adına onlar da yargı yetkisini kullanıyorlar. Birbirimize söyleyeceklerimiz olabilir, bunları da doğrudan doğruya oturup konuşarak söylemek ve eğer yapılması gereken ve yapılmamış işler varsa onları da birlikte yapmak gerekir." Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de üst düzey kamu görevlilerinin atanmasına ilişkin kaygılarını hatırlattığımızda şu değerlendirmeyi yaptı: "Bunu Sayın Başbakan, Sayın Cumhurbaşkanı ile haftalık olağan görüşmesinde yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı ile herhangi bir konuyu sayın Başbakan'ın görüşmesi gerekir. Sayın Cumhurbaşkanı uygulama konusunda bilgi emrederse gider değerlendiririm."
BÜLENT AYDEMİR - ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|