|
|
|
|
|
|
Vücuttaki bir kilo fazlalık yedi kat olumsuz etki ediyor
Vücuttaki her fazla kilo, iskelet ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, 10 kilo fazlası olan bir kişinin 70 kilo ağırlık taşıyormuş gibi yaşadığını söylerken, kilo almayı engelleyen, sağlığı koruyan egzersizleri gösterdi...
New York Presbyterian Columbia Tıp Merkezi Kalp Enstitüsü Direktörü, ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, gençleştiren egzersizlerle ilgili sorularımızı yanıtladı...
Kalp kasları mı iskelet kasları kasları mı daha çabuk yaşlanıyor? Aynı oranda yaşlanıyor, ancak iskelet kasları yaşlandığı zaman bunun hayatı sonlandırıcı bir etkisi genellikle olmuyor. Kalp kasını hasta eden şeyler vücut kaslarımızı da hasta eder aslında. Örnek olarak, eğer vücutta gereken faydalı yağlar yoksa, eklem yerlerinde şişme başlar, ağrılar ortaya çıkar. Onun için burada her zaman tekrarladığımız gibi, Omega 3 gibi sağlıklı yağları öneriyoruz. Ayrıca, iskeletinizi korumaz ve aynı zamanda fazla yemek yerseniz, şişmanlık ortaya çıkar. Kilonun hem iskelet hem de kalp üzerinde çok kötü yan etkileri var. Vücutta kilonun kalça ve eklemler üzerine de olumsuz etkileri olur. Her fazla kilonun yedi kat fazla olumsuz etkisi oluyor. Yani, eğer vücudunuzda 10 kilo fazla ağırlık varsa, vücudunuzda bu 10 kilo için sanki 70 kilo taşımış gibi olursunuz. Kemiklerimizi her 10 senede bir yeniliyoruz. Yani, kemik ve içinde bulunan mineraller her 10 senede bir değişiyor. Kemikleri eğer kuvvetli tutmazsak, zamanla gevşek kalır. Bunu önlemek için haftada 30 dakika halter kaldırılmasını öneriyoruz. Bunun serbest halter olması gerekiyor. Böylelikle, hem denge sağlanıyor hem de kemikler kendini yenilerken ağırlık kaldırıldığında daha iyi gelişiyor. Tekerlekleri olmayan bir araba nasıl hareket edemezse, düzgün çalışan kemikleriniz, eklemleriniz ve kaslarınız olmazsa siz de hareket ede-mezsiniz.
SPORUN FAZLASI GEREKSİZ Fazla spor yapmak iyi mi? Hayır değil. Arnold Shwarzeneger. diyor ki; "Gençliğimde kaldırdığım halter yüzünden bugün ağrılar çekiyorum." Profesyonel sporculara 20 sene sonra baktığınızda çoğunda ortopedik rahatsızlık oluyor. Her gün yarım saat yürüyüş, haftada bir de terleyecek kadar bir spor yeterli. Daha fazlasını isteyen yapar ama sağlığa bir faydası yok. Fiziksel faaliyet elbette bütün vücudumuz için yararlıdır. Kalbimize, beynimize ve kemiklerimize fayda sağlar. Ama gerçek şu ki, konu kemiklerimize, eklemlerimize ve kaslarımıza geldiğinde, aşırı miktarda yapılan gereksiz spor, vücudunuz için Mike Tyson'ın sağ yumruğu kadar hasar verici olabilir.
Hangi sporları kalbimiz için hangilerini kaslarımız için yapmalıyız? Ben aslında günde yarım saat yürüyüş, haftada bir saat terleyecek kadar spor ve aynı zamanda 30 dakika halter öneriyorum. Bunun dışındaki sporun pek bir faydası yok. Spor yaptığınızda hem kalp kasları hem de vücut kasları sağlıklı oluyor. Ancak, spor şekilleri biraz değişik. Mesela yürümenin vücut kasları üzerinde pek bir etkisi yok ama kalbin üzerinde büyük etkisi var. Günde yarım saat yürüyün. Esneklik kazanmak için önemli sporlardan biri de yogadır.
AĞIRLIK KALDIRIN Halter çalışması niçin gerekli? Yaşınız ve formunuz ne olursa olsun, ağırlık kaldırmanın sayısız yararı vardır. Öncelikle vücudunuzdaki yağsız kas oranını artırır. Ve zaman içinde yağdan çok kalori tüketeceği için kilonuzu düşük seviyede tutar. Kaslarınızı güçlendireceği daha rahat hareket etmenizi sağlar. Önemli olan ağırlık kaldırmanız ve direnç eğitimi yapmanızdır. Haftada yalnızca yarım saat boyunca ağırlık kaldırma çalışması yaparak kemik yoğunluğunuzu artırabilirsiniz. Haftada yarım saat egzersiz yapmak, sizi yaklaşık iki yaş gençleştirir. Küçük ağırlıklarla çömelip kalkma hareketi yalnızca bacak kaslarınızı güçlendirmekle kalmaz, zamanda sırtınızın alt kısmındaki kasları da güçlendirir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|