|
 |
 |
 |
  |
|
Hâkimler uyardı
Yargıtay: Hâkim adaylığı atamalarını Adalet Bakanlığı'nın yapması yargıyı siyasallaştıracak.
Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinde "Hâkim ve Savcılar Kanunu'ndaki değişiklikler, yürütmenin yargıyı etki altına alma düşüncesinin ürünü" dendi: "Hâkim adaylığı atamalarında siyasi iradenin belirleyici olması yargıda siyasallaşma yaratacak."
Yargıtay'dan yargıyı siyasallaştırma uyarısı
Yargıtay, hâkim adaylarının atamalarının Adalet Bakanlığı tarafından yapılmasının yargıda siyasallaşmaya neden olacağını bildirdi.
Yargıtay Başkanlar Kurulu, önceki gün yapılan toplantıda alınan kararları bir bildiri haline getirerek kendi internet sitesinde yayınladı. Hâkim adaylığına atamaların yürütme organı içeresindeki Adalet Bakanlığı tarafından yerine getirilmesinin yargıda siyasallaşma yaratacağının vurgulandığı bildirde, "Bu durum laikliğe ve ulusal bütünlüğe aykırı söylemleri hayata geçirmeye çalışanlara destek yaratacak ve belirtilen değerler korumasız kalabilecektir" denildi. Hukuk devleti ilkesi ve Cumhuriyet'in niteliklerinin Anayasal düzen içerisinde yargı organlarınca korunması gereken değerlerden olduğu vurgulanan bildiride, "Laiklik ilkesi ve ulusun bütünlüğünün korunmasında Yargıtay'ın dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da taraf olmaya devam edeceği"nin altı çizildi. Metinde şu görüşlere yer verildi:
ÖZLÜK HAKLARI DÜZENLENMELİ: Verilen sözlere rağmen hâkimler ve cumhuriyet savcılarının özlük haklarında iyileştirici düzenlemelere gidilmedi. Birinci sınıf hâkimler arasında özlük hakları yönünden hukuksal dayanağı olmayan farklılıklar yaratıldı.
KAOSA NEDEN OLACAK: Yasalar, yeterli hazırlık yapılmadan kabul edildi. Bölge adliye mahkemelerinin mevcut görevleriyle faaliyete geçmesi, sistemin oturmadığı süreçte Yargıtay'ı ikinci planda bırakacak, tam bir kaos ortamı ortaya çıkacaktır. Temel yasaların değiştirildiği dönemde, yeni yasalara ilişkin uygulamalar Yargıtay içtihatlarıyla şekillenene kadar bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçirilmemelidir.
HÂKİMLERİN NİTELİĞİ DÜŞECEK: 4 bin yeni hâkim kadrosu alınmış, bu kadrolara ivedilikle atama yapılabilmesi için staj süresi kısaltılmış ve avukatlıktan hâkimliğe geçiş kolaylaştırılmıştır. Yeterli donanıma sahip olmayan bu atamalarla önümüzdeki otuz kırk yıllık dönem şekillendirilmek istenmektedir.
HÂKİMLERE SORUŞTURMA: Teftiş Kurulu Başkanlığı, yasal bir düzenlemeyle Adalet Bakanlığı merkez teşkilatından alınarak, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) bağlanmalıdır. Ayrıca adalet müfettişliğine yapılacak atamaların bütünüyle HSYK tarafından gerçekleştirilmelidir. Bildiride ayrıca "Hâkimlerin kişisel veya görevle ilgili suçlarında farklı soruşturma yöntemlerine bağlı olmaları, yargı bağımsızlığının gereğidir" denildi.
ANKARA
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|