kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anadolu'nun 40 yıllık sanatkarları buluştu
Anadolu'nun 40 yıllık sanatkarları buluştu

Bakırcılık, kazazlık, telkari ve köşkerlik gibi meslekler yok olmaya yüz tuttu. Çeşitli kentlerden gelen 102 usta da El Sanatları Festivali'nde hünerini sergileyerek mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Onlar daha çok belgesellerde çıkar karşımıza. Bir bakarsınız 70'lik bir dede yıkık dökük atölyesinde, önündeki bakır siniyi döver. Bir başka yörede 60'lık bir nine, dokuma tezgahının başında kınalı elleriyle kilim dokurken neşeli türküler söyler. Anadolu'nun bu emektar sanatkarları, belki adını hiç duymadığımız yüzlerce yıllık sanatların da son temsilcileri... Eğer sıkı bir belgesel izleyicisi değilseniz ya da Anadolu'yu karış karış gezme olanağınız yoksa İstanbul Sultanahmet'teki "El Sanatları Festivali" ni kaçırmayın. Çünkü Anadolu'nun dört bir tarafından pek çok ustayı ve işçiliklerini bu festivalde tanıma imkanı bulabilirsiniz.

ZİYARET İÇİN SON İKİ GÜN
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü'nce düzenlenen ve hafta başında açılan festival, yarın sona eriyor. Toplam 42 ilden 102 usta, Kültür Bakanlığı tarafından festivale davet edilmiş. Sultanahmet Meydanı'ndaki festival alanında, bakırcılık, köşkerlik (deri çarık yapan kimse), çömlekçilik, dokumacılık, kazazlık (altın ve gümüş ipliklerle yapılan işlemecilik), kabak kemane yapımı, sepetçilik, çini işçiliği, yazmacılık gibi geleneksel el sanatlarından örnekler, geleneksel yapım şekilleriyle birlikte sunuluyor. Festivalin en tecrübeli sanatkarlarından biri 75 yaşındaki bakır ustası Ahmet Köseoğlu. Henüz 5 yaşındayken babasının yanında öğrendiği bu mesleği 70 senedir sürdürdüğünü söyleyen Köseoğlu, Manisa Kula'dan gelmiş. Bakırın eskisi kadar rağbet görmemesinden şikayetçi: "Paslanmaz çelik çıktı. Kimse bakır kullanmıyor. Ancak süs eşyası olarak alıyorlar." Festivalin diğer bakır ustası 66 yaşındaki Mahmut Çirkin ise Şanlıurfa'nın Bakırcılar Çarşısı'ndan... 50 yılı aşkın süredir bu mesleği yaptığını söyleyen Çirkin de bakırcılığın eski günlerini özlediğini anlatıyor: "Bizim çıraklık yaptığımız yıllarda Bakırcılar Çarşısı'nda hiç yoksa 50-60 dükkan vardı. Zamanla herkes dağıldı gitti. Şimdi kala kala 3- 4 dükkan kaldı. Pek para kazanamasam da hiç bırakmadım. Bir kere gönül vermişiz bu sanata."

ŞAL-ŞAPİK KURSU VERİLİYOR
Dokuma tezgahının başında bulduğumuz Beşir Şat, festivale Şırnak'tan katılmış. Şat'ın dokuduğu kumaşın adı ise şal-şapik. Beşir Şat, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan bu dokumanın son dört ustasından biri olduğunu söylüyor: "Diğer üç usta da benim kardeşim. Biz bu sanatı yeniden yeşertmek için çabalıyoruz. Şırnak Valiliği'nin desteğiyle kurs vermeye başladık. 15 kişiyi yetiştiriyoruz. Bu kumaşı görenler çok beğeniyor. İngiltere'den, Belçika'dan siparişler aldık." Pırıl pırıl ışıldayan gümüşlerle dikkat çeken bir başka stantta ise telkari (tel durumundaki gümüşü veya altını örerek ya da bir şey üzerine kakarak yapılan iş) ve kazaz ustası Hasan Tabakoğlu çalışıyor. Onu izlerken şık takı ve dekoratif objelerin her birinin gerçek bir el emeği ve göz nuru olduğunu görüyoruz. Festivale Trabzon'dan katılan 52 yaşındaki Tabakoğlu özellikle kazaz sanatının daha ince işçilik istediğini söylüyor: "Dünyada bu sanatı yapan usta sayısı beşi geçmez. Benim Türkiye ve dünya birinciliklerim var. Kazaz, 2 bin 700 yıl önceki Karun hazinelerinde kullanılan bir sanat. Mesela Kültür Bakanlığı için Lidyalıların simgesi olan uçan at figürünü yaptım." Yere kurduğu tezgahında keçe imal eden Arif Cön de yaptığı sıradışı ürünlerle dikkat çekiyor. İzmir'in Tire ilçesinden gelen Cön, dede mesleğini sürdürüyor: "Aslında işletme mezunuyum. Okulu bitirince dedemin yanında çalışmaya başladım. Keçeciliği ilerletmek için uğraşıyoruz. Topkapı Sarayı'nda bir sergimiz oldu. Londra'da British Museum'da sergilenen keçelerimiz var. Hollanda'dan İrlanda'dan kurs almaya geliyorlar. Biz keçeyle modern şeyler yapıyoruz. Keçeyle ebru yaptık. Soyut resim şeklinde keçelerimiz var." Artvinli sanatkar Hatice Yüksel ise yine unutulmaya yüz tutmuş kendi yöresine özgü ehram adlı dokumayı yaşatmaya çalışıyor. Çocukluğunda ehram dokuyan anneannesini seyretmekten çok keyif aldığını söyleyen Yüksel, bu işin tekniğini yıllar sonra başka bir ustadan öğrenmiş: "Bu dokumayı yapan sadece 2-3 kişi kalmıştı. Birini buldum. 80 yaşındaki bir nineydi ve o bana öğretti." Bir başka bölümde rengarenk deri çarıklar dikkat çekiyor. Adlarının yemeni olduğunu öğrendiğimiz bu çarıkların ustası Ahmet Özuslu, Kilis'ten gelmiş. Mesleği oğluna devreden baba Mehmet Özuslu da festivalde oğlunu yalnız bırakmamış. 22 yıldır yemeni yaptığını söyleyen Ahmet Usta, bu işi yapanlara köşker dendiğini de ekliyor.

SİİRT BATTANİYELERİ YİNE GÖZDE
Siirtli sanatkar Sadullah İşçi tezgahında yörenin adıyla ünlü battaniyeleri dokuyor. Üç kuşaktır bu işi yaptıklarını söyleyen İşçi, Siirt battaniyelerinin son yıllarda epey ilgi gördüğünü ekliyor: "Son zamanlarda dekoratif amaçlı olarak da tercih ediliyorlar. Siirt'te eskiden bu işi yapan çok usta vardı. Sonra bir ara azalmıştı ama şimdi tekrar rağbet görünce usta sayısı da tekrar arttı." İzmir Tire'den gelen İrfan Alkur ise, bir tür enstrüman olan kabak kemane ustası. 35 yıldır hem yapıp hem çaldığı bu sazın yok olmak üzere olduğunu belirtiyor Alkur: "Birilerinin önderlik yapması ve bu müzik aletini sevdirmemiz lazım."

Neslihan TUNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Chirac'ın Brütüs'ü
 Kurtköy yarışa hazır ya siz?
 Hayatın nakış ustaları ressam dostlarım
 Yıkanmayan eller mi bebekleri öldürdü?
 Hanım... Hanım... Bu çocuğun babasını da getir!
 Çernobil'den çıkan masal kahramanı
 Müzenin içinde acı Aztek çikolataları
 Hayattaki tek 11 Eylül sanığının günlüğü
 Bu kitapla babamı yeniden keşfettim
 Antep Kadısı'nın kayıtları
 Bu üniversiteye gidenin işi hazır
 Türk ordusunun güzel neferi
 'İstanbul sendromu tüm ailemi etkiliyor'
 Selanik yoğurtçusu
 13 yıldır süren kabus sona erdi
 Hayat kurtaran sıradışı avukat
 SABAH'ta renkli bir gece
 Ünlülerin silah merakı
 Her yer karanlık pür siyah o mevki
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Erzurum'dan Harvard'a
Öyle bir öykü ki bu gencecik...
REFİK DURBAŞ
Şairler dövüşüyor
Modern Türk şiirinin tarihi biraz da...
Hidalgo samuray ve VIP soyluluğu
Hidalgo samuray ve VIP soyluluğu
Macar edebiyatının önde gelen yazarlarından Ferenc Molnar (1878...
Yeşilin şehri Rize'yi siz de keşfedin
Yeşilin şehri Rize'yi siz de keşfedin
Doğal zenginliğiyle herkesi kendine aşık eden Rize, huzurlu bir tatil...
Cep telefonu hadisesi
İstediğiniz özelliklere uygun bir cep telefonu bulmak gerçekten zor.
Aydınlıkta uyumak ister misiniz?
Dünya klasikleri arasında önemli yeri olan Grigoriy'un ünlü eserini okuduğum...
Krallara parmak ısırttı
Çırak olarak başladığı aşçılık mesleğini Ürdün Kralı Abdullah'ın Sarayı'na...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.