|
|
|
|
YÖK Genel Kurulu toplandı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu toplantısı İstanbul'da yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başkanlık ettiği toplantıda katsayı konusunda uzlaşma sağlanamadı.
Milli Eğitim Bakanı Çelik ile YÖK, ÖSS'ye girişte meslek liselilere uygulanan katsayı konusunda mutabakata varamadı. Yeni üniversite kurulması ve meslek yüksek okullarının geliştirilmesi konularında ise ortak noktada buluşuldu.
22 Haziran'da yapılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) toplantısında alınan kararlar bugün Hüseyin Çelik'in de katılımı ile İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri'nde yeniden ele alındı. 18 YÖK üyesinden 15'inin katıldığı ve Bakan Çelik'in başkanlık yaptığı toplantı 4 saat sürdü.
YÖK Genel Kurul'unda sınav sistemindeki son değişiklikler, yeni üniversitelerin açılması ve katsayı sorunu olmak üzere 3 önemli konu gündeme geldi. Bakan Çelik, gündem maddelerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından teklif edildiğini belirterek, toplantının her iki taraf içinde oldukça verimli geçtiğini, karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğunu belirtti.
Bakan Çelik, toplantının ardından basın mensuplarını karşısına geçerek açıklama yaptı, soruları cevapladı.
"YÖK KATSAYININ DEĞİŞTİRİLMESİNE KARŞI"
Milli Eğitim Bakanı Çelik, başkanlık yaptığı YÖK Genel Kurul'unda, ÖSS'de genel lise ve meslek lisesi mezunları arasındaki katsayı farkı uygulaması konusunda uzlaşma sağlanamadığını söyledi. Çelik, "YÖK, katsayının değiştirilmemesi konusunda ısrarlı" diyerek, sınav sisteminin değiştirilmesine yönelik hükümet olarak yeni arayışlara gireceklerini açıkladı.
"OLGUNLAŞMA SINAVI DÜŞÜNÜYORUZ"
Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS), son YÖK Genel Kurulu'nda alınan 'tüm lise müfredatından soru gelmesi' kararının aynen uygulanacağını anlatan Çelik, 28 Şubat sürecinde başlatılan katsayı uygulamasının kaldırılması konusunda ise ortak bir karara varılamadığını belirtti. Bu sıkıntının giderilmesi için 2006'dan sonraki yıllarda Bakanlık olarak bir 'Olgunlaşma Sınavı' planladıklarını kaydeden Çelik, bu sınav ile üniversiteye girebilecek ve giremeyecek öğrencilerin belirleneceğini anlattı.
"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MECLİS'İN İŞİ"
Katsayı uygulamasının devam etmesi konusunda YÖK'ün ısrarcı tutumunu sürdürdüğünü dile getiren Çelik, şunları söyledi: "Bundan sonra ne olacağını hep beraber göreceğiz. YÖK'ün kaldırılması için anayasanın değiştirilmesi gerekiyor. Anayasa değişikliği ile ilgili kararlar ise meclisin işidir. Hükümetin, milletvekillerinin konuyla ilgili teklifi gerekir. Biz somut adımlardan söz ediyoruz. YÖK, katsayının değişmemesi kararını vermiştir. 98'de meslek lisesi mezunu öğrencileriyle genel lise mezunu öğrencilerine farklı katsayı uygulanması kararını da YÖK almıştı. İsteseydi, bir kararla bu tartışmaları bitirebilirdi. Şimdi 2547 sayılı Yükseköğretim Kurulu yasasının değiştirilmesi gerekir. Bu yasa değiştirilebilir mi hep beraber göreceğiz.
"ENİNDE SONUNDA ÇÖZÜLECEK"
Alınan kararlardan kamuoyunun memnun olmadığını savunan Çelik, "Eninde sonunda bu problemin çözüleceğine inanıyorum" dedi. Bundan sonraki YÖK Genel Kurul'larına da başkan olarak katılmayı düşündüğünü belirten Çelik, toplantı sonrasında yaptığı açıklamanın şahsı adına değil, YÖK Başkanı Teziç ve Genel Kurul adına olduğunu söyledi.
"ÜNİVERSİTE AÇMAK İSTEYEN İLLER SIRAYA GİRECEK"
Genel Kurul'a açılması düşünülen yeni üniversiteler hakkında da görüşüldüğünü kaydeden Çelik, "Yeni üniversiteler için objektif kriterler belirlenmiştir. Bu kriterlere göre üniversite sahibi olmak isteyen iller bir puanlamaya tabi tutulacak. Bu puanlama esasına göre de bir sıralama yapılacak. Listenin en başındaki ilden başlayarak tek tek üniversiteler açılacak" diye konuştu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|