Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Zeytinli poğaça (30 adet) * 4,5 su bardağı un (elenmiş) * 200 gr. margarin (oda sıcaklığında) * 1 çorba kaşığı yoğurt * 1 çay bardağı süt * 2 çorba kaşığı sirke * 1 tatlı kaşığı tozşeker * 1 çay kaşığı tuz * 1 çorba kaşığı kabartma tozu * 2 adet patates (haşanmış, çatalla ezilmiş) * Tuz, karabiber * 1 çorba kaşığı ceviz (iri doğranmış) * 30 adet yeşil zeytin (çekirdekleri çıkarılmış, iri doğranmış) * 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış) * 1 adet yumurta sarısı * 1 çorba kaşığı zeytinyağı
Unun ortasını havuz şeklinde açın. Margarin, yoğurt, süt, sirke, şeker, tuz ve kabartma tozunu katıp, dairesel hareketlerle una yedirin, düz ve unlu bir yüzeyde hamur özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun. Hamurun üzerini mutfak havlusu ile örtün ve 30 dakika dinlendirin. Patates, tuz, karabiber, ceviz, yeşil zeytin ve maydanozu iyice karıştırın. Dinlenen hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, düz ve unlu yüzeyde 7-8 cm. çapında açın, ortasına bir çorba kaşığı hazırladığınız harçtan koyun ve yarım daire şeklinde kapatıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Yumurta sarısı ve zeytinyağını çırpıp, fırça ile poğaçaların üzerine sürün, önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Fırın tepsisinde 5 dakika dinlendirin, ılık veya soğuk servis yapın.
|