Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Çekinmez, "Sahiplik sorunu bir an önce çözüme kavuşmalı"dedi Mehmet Çekinmez, özellikle bireysel kredi pazarında yaşanan yarışta geri kaldıklarına dikkat çekti.
Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çekinmez, konut kredileri ve mevduatta bankalar arasındaki pazar payı yarışına dikkat çekerek, "Yabancı ortaklıklarla birlikte bu yarış hızlanacak. Yoğunlaşma daha da artacak. Yapı Kredi'nin ise bu yarışa katılamaması nedeniyle pazar payı gitgide düşüyor. Bazı temel hedefler sahipleri tarafından verilir. Bunun için Yapı Kredi Bankası'nın sahiplik sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor" dedi. Yapı Kredi'nin satışı için ön mutabakat sağlandı ancak Koç Finansal Hizmetler'in bankayı satın almaya yönelik görüşmeleri sürüyor. Artan rekabet koşulları içinde bankaların belli alanlara yoğunlaşmasının giderek artacağını belirten Çekinmez, "Bunun örneklerini mevduat ve konutta yaşıyoruz. Artık Yapı Kredi'nin sahiplik sorununun uzun sürmemesi gerekiyor. Şirketleri sahipsiz yönetemezsiniz. Sahip belki bankanın belli alanlarda pazar payını artırmak isteyecek, buradan kâr beklemeyecektir. 10-20 yıllık planlar, projeksiyonlar yapacak. Böylece belli bir alanda yoğunlaşılır. Ancak bu riski biz profesyoneller alamayız" diye konuştu.
10-20 YILLIK RİSKLER FAZLA Yapı Kredi'nin 31 Mart 2005 bilanço verilerine göre sadece 678 trilyon lira (678 MilyonYTL) tüketici kredisi verdiği görülüyor. Bu tutar ile ancak bütün bankalar içinde 8'inci olan YKB, kredi kartlarında hala 3.1 katrilyon lira ile lider pozisyonda. Bankanın mevduat tutarı ise 14.2 katrilyon lira ile bankalar sıralamasında 5'inci sırada bulunuyor. Yapı Kredi'nin satış süreci, banka çalışanlarının emeklilik haklarını güvenceye alan "munzam sandığa" kilitlenmiş durumda. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sandık sorununun çözülmesiyle lisans başvurusu yapacaklarını açıklamıştı. Bu sorunun çözülmesi için de bankalar, sigorta şirketleri, oda ve borsaların kendi mensupları için kurduğu munzam sandıkları tek çatı altında toplayacak olan Sosyal Güvenlik Yasası'nın çıkması gerekiyor. Sandığın 116 trilyon lira açığı bulunuyor. Bu arada Mehmet Çekinmez, özellikle konut kredilerini kullanan tüketicileri ise şöyle uyardı: "Ekonomide bir süredir istikrar yakalandı. Bu koşullarda 10-20 yıllık riskleri almak doğru değil. Kişilerde gelirlerinin kredi süreci boyunca sürekli olup olmadığına dikkat etmeli. Ayrıca alınan kredi için ödenecek taksidin gelirinin bankaların belirlediği üçte birlik tutarı aşmaması gerekiyor. Bu çok