Doğuda kadın olmak...
Bu gece "başaran"ların hikâyesini dinleyeceğiz. "Doğuda Kadın Olmak" sorunsalı üzerine kafa yorarak. Başka bir ülkede, başka bir coğrafyada, hatta başka bir kıtada -göreceli olarak- daha kolay ulaşılan başarıların hikâyesine kulak vereceğiz. Ortadoğu'nun farklı diyarlarından ama ortak kültür mirasından kadınlar ses verecekler.
Leyla Hatemi... İsviçre Lozan Politeknik Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde eğitimini tamamlayarak 1997'de İran'a geri döndü. Profesyonel sinema oyunculuğuna adını taşıyan "Leyla" filmiyle başladı. Terkedilmiş İstasyon'daki rolüyle 2002 Montreal Film Festivali'nde en iyi oyuncu ödülünü kazandı. ........ İman Humaydan Younes... 1980 yılında Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde Sosyoloji - Antropoloji dalından mezun olduktan sonra Sorbonne'da Fransız Dili Doktoru unvanını aldı. Arapça, İngilizce ve Fransızca yazdı. İlk romanı "Beyrut için..." büyük yankı uyandırdı. "Vahşi Dut" romanı yabancı dillere çevrildi. ........ Emel Al Cubouri... Iraklı şair Cubouri, İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitiminden sonra Irak televizyonunda kültür programları editörlüğünü üstlendi. 1997'de ülkesini terk ederek Münih'e yerleşti. "Yaralardan Şarap", "Kelimeler Beni Azad Edin", "Bu beden senin, benim adıma korkma" adlı şiir kitapları Arap dünyasında elden ele dolaştı. ........ Susan Deyhim... Tahran doğumlu besteci, ses ve gösteri sanatçısı Sussan Deyhim, kariyerine İran Pers Ulusal Balesi'nde başladı. 1980 yılında New York'a yerleşerek çağdaş sanatların çeşitli dallarında önemli çalışmalara imza attı. The New York Times; Deyhim'in müziğini "heyecan verici" olarak niteledi. Uluslararası konserlerde etkileyici müzik diliyle ilgi uyandırdı. ........ Reem Kelani... Filistin sanatçı Reem Kelani, Lübnanlı şarkıcı Feyruz'dan etkilendi. 1970'lerde Nazareth'e yaptığı ziyarette Galillee müziğine ilgi duydu. Kelani'nin repertuarı geleneksel improvizasyonların yanı sıra çağdaş Filistin şiirini de içeriyor. ....... Haifa El Mansur... Suudi Arabistan Doğu eyaleti doğumlu Mansur, Kahire Üniversitesi Amerikan Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı eğitimi aldı. Kısa süre sonra sinemaya yöneldi. En önemli filmlerinden "Gölgesi Olmayan Kadınlar", sempatiden öfkeye uzanan farklı tepkilere yolaçtı. Mansur, bu filminde; Müslüman kadınların, kamusal alanda örtünmelerinin gerekli olup olmadığını tartışmaya açarak bir tabuya el attı. ....... Meysun Paçacı.... İran doğumlu Paçacı, İngiltere University College London'da Felsefe, sonra da sinema öğrenimi gördü. Filistin'den Bağdat'ta televizyon eğitimi veren çağdaş okulları kurup yönetti. Kendisinin yönettiği "Gazze'den Sesler", "İran Yolculuğu" ve "Duman" filmleriyle uluslararası ödüller kazandı.
Onlar... Ve Ortadoğu coğrafyasından sanat, kültür, edebiyat alanından, "başarmış" başka kadınlar... Bu gece Siyaset Meydanı'nda buluşup hikâyelerini anlatacaklar. Ve aslında hep merak edilen bir soruya da yanıt arayacaklar birlikte: Yani... Sorun kadın olmakta mı? Yoksa bu coğrafyada doğmakta mı? Yani... Kadın olmak zor zenaatken, erkek olmak ta aynı derecede müşkül bir hal midir buralarda? Bir de daha ağır ve daha anlamlı bir mesajları olacak besbelli, bir ön yargıyı parçalamak adına: Burası Ortadoğu'dur ki; 11 Eylül'den sonra pek çoklarının sandığı gibi her daim terörist yetişmez bu coğrafyada... Şiir de fışkırır inadına çöl toprağında...
|