|
|
|
|
Doğu ve Batı ezgileri yarın akşam sahnede
Ney ustası Ömer Faruk Tekbilek ve tenor Ferhat Göçer yarın akşam aynı sahnede İstanbullu dinleyiciyle buluşuyor. Amerika'da Doğu ezgileriyle müzik yapan Tekbilek'le, Türkiye'de Batı ezgileriyle müzik yapan Göçer'in düeti Harbiye Açıkhava'da gerçekleşecek.
Geçtiğimiz pazar günü İzmir'de ilk kez birlikte sahneye çıkarak, dinleyiciden tam not alan ney ustası Ömer Faruk Tekbilek ile tenor Ferhat Göçer, yarın akşam İstanbullularla buluşuyor. İki sanatçının birlikte sahne almalarının özel bir anlamı bulunuyor; çünkü sahnede Doğu ezgileriyle Batı ezgileri düet yapıyor. Ömer Faruk Tekbilek, Amerika'da yani ülkemize göre Batı'da, Doğu ezgilerini kullanarak müzik yapıyor. Ferhat Göçer ise Amerika'ya göre Doğu'da yer alan Türkiye'de, Batı ezgilerini kullanarak müzik yapıyor. Batı ve Doğu ezgilerinden oluşan yarın akşamki konserde müziğe yeni bir soluk getirecek olan Tekbilek ve Göçer'e buluşmalarının nedenini sorduk.
* İlk kez İzmir'de birlikte sahne aldınız. Bu beraberlik ne kadar sürecek? Ö.F.T.: Benim için sonsuz. Ferhat ile şartların uygun olduğu her zaman sahneye çıkmaya hazırım. F.G.: Ömer Faruk Tekbilek ile aynı sahneyi paylaşmak bana büyük onur verecek. Böyle bir fırsatı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.
* Konserinize gelen İstanbullular'a ne sunacaksınız? Ö.F.T.: Ben her müzik türünden denemeler vereceğim. Örneğin İlahiler'den de örnekler olacak, romantik müzikten de. F.G.: Benim izleyicilere vereceğim belli. Bugünün veya geçmişin şarkılarını arya tadında yorumlayacağım.
* Son Eurovision yarışmasında şarkıların çoğunda Doğu müziği ezgileri ve enstrümanları bulunuyordu. Dünyada Doğu müziğine bir yöneliş mi söz konusu? Ö.F.T.: Bütün dünyada Doğu müziğine, etnik müziğe bir yöneliş var. Aslına bakarsanız yönelişi sadece Doğu müziğiyle kısıtlamak yanlış olur. Genelde Doğu kültürüne bir yöneliş var. Doğu kültürüne olan yönelişin bir getirisi de elbette Doğu müziğine olan ilgi.
* Sizce Doğu kültürüne neden ilgi var? Ö.F.T.: Çünkü Batı'da yeni manevi değerler arayışı başladı. Manevi değerlerin eksikliğinin hissedildiği yerlerde, devreye Doğu kültürü girdi. Batı arayışa girdiği zaman yönünü doğal olarak Doğu'ya çeviriyor. Doğu kültürü bir arayışa girdiği zaman ise yine doğal olarak yönünü Batı'ya çeviriyor. F.G.: Ben insanların yeni bir arayışa girdiğini düşünüyorum. Zaman zaman insanlar arayışa girer, merak duygusunu bastırmak için kendisinden uzak olanlarla ilgilenir. Batı'daki Doğu kültürüne ve Doğu müziğine yönelişin nedeni, insanların merak duygularını bastırmak için arayış içine girmesidir diye düşünüyorum.
* O halde yurtdışında pop albümü yaparak dünyaya açılmak isteyen Türk şarkıcılar rüzgara ters bir şekilde yol almıyorlar mı? Ö.F.T.: Aynen öyle oluyor. Tabii tercihlere saygı durmak gerekir. Ama şu anda Doğu müziğine olan ilgiden Türk şarkıcılar en iyi şekilde faydalanabilir. Örneğin Fransa'da Kuzey Afrika müziği büyük ilgi görüyor. Türk şarkıcılar da bu fırsattan faydalanmalı. Doğu kültürüne ve müziğine duyulan ilgi Türk şarkıcıların Batı'da önünü açabilir.
* Sizin Amerika'da 8 albümünüz bulunuyor. Türkiye'de yeterince değerlendirildiğinizi düşünüyor musunuz? Ö.F.T.: Müziğimi bilenler beni elbette değerlendiriyor. İşte böyle konser teklifleri alıyorum. Geliyorum konserler veriyorum. Konser ortaklığı kuruyorum. Daha ne olsun?
MEHMET ÇALIŞKAN MAGAZİN
|
|
|
|
|
|
|
|
|