Nemrut'a Arslanlı horoskop
Adıyaman'ın Kahta İlçesi'ndeki Nemrut Ören yerinde bulunan Aslanlı Horoskop'un prototipi yapılacak. Amsterdam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Herman Brijder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nemrut Dağı'ndaki dünyanın en büyük orijinal horoskopunun prototipini yaparak dağda yapılacak bir müzede sergilemeyi planladıklarını söyledi.
Kum taşına kabartma olarak yapılmış 4 deksiyosis ve arslanlı horoskopun 2003 yılında koruma altına alınmak üzere Nemrut Dağı'nın kuzeyinde yapılan geçici restorasyon laboratuvarına getirildiğini ifade eden
Brijder, şöyle konuştu:
''Arslanlı horoskop laboratuvarda gerekli restorasyon çalışmalarından sonra yeniden görülebilecek. Horoskopu çok fazla yıprandığı için koruma evine aldık. Bu kabartmaların koruma evinde bulunmaları daha fazla yıpranmalarını engellemiştir. Horoskop burada koruma altında kalacak. Ancak, Amsterdam'da orijinalinin bire bir ölçülerinde yaptıracağımız prototipini önümüzdeki yıl Nemrut Dağı'na getirerek dağda yapılacak bir müzede sergilemeyi planlıyoruz. Ancak bütün bunlar gerekli izinlerin verilmesine bağlı. Eğer prototipleri yapıp getirmemize yetkililer izinverirse Nemrut Dağı'ndaki dünyanın en büyük orijinal aslanlı horoskopunun prototipini yaparak, dağda yapılacak bir müzede sergileyeceğiz.''
ASLANLI HOROSKOP
Aslanlı Horoskop, 1,75x 2,40 metre boyunda ve 0,47 metre kalınlığında bir taş kabartma olup, sağa doğru yürümekte olan bir aslanı betimler.
Aslanın gövdesinde bulunan 19 yıldızın her birisi, sivri uçlu 8 ışından oluşuyor. Konumlarındaki küçük değişiklikler dışında, bu yıldızlar, Eratostenes'in Ephemeris'inde tasvir ettiği Aslan konstelasyonunu (dizilişini) temsil eder.
Aslanın boynunda, yeni ayın sembolü hilal var. Hilalin hemen üstünde Regulus (kral) yıldızı parlar. İnsanlık tarihi boyunca Regulusyıldızı krallarla özdeşleştirilmiştir. Aslanın üzerinde her biri 16 ışından oluşan 3 yıldız görülür. Bunlar, üzerlerine Yunanca isimleri de kazınan Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenleridir. Aslanlı Horoskop, bu göksel cisimlerin, bir anlık konumlarını tasvir ediyor.
TARİH VE SAAT NASIL HESAPLANDI
Jüpiter'in yörüngesini tamamlaması için 12, Mars'ın 2 ve Merkür'ün1 yıla ihtiyacı bulunuyor. Ay yörüngesini 1 ayda tamamlar. Bunlardan, horoskoptaki yavaş gezegenler Jüpiter ve Mars'ın yılı, Merkür'ün ayı, ayın günü gösterdiği ortaya çıkıyor.
İÖ 109 yılının 14 Temmuz'undaki diziliş seçilmiş. Normal şartlar altında Merkür dünyadan çıplak gözle görülemez. Ancak, bu özel günde Merkür güneşten en uzak konumuna ulaştığı için, yeryüzünden kolaylıklaseçilebiliyor.
Güneşin doğuşu ile ayın batışı arasındaki zaman farkı, yaklaşık 17dakika. Eğer, Ay-Kral yıldızı buluşması dağın tepesinden görülebildiyse bu ancak çok kısa bir süre için, ayın gerçek yerel saatle 19.37'de batmasından hemen önce olmalıdır. Yani, yıldız ve gezegenlerin horoskopta betimlenmiş konumlarını almalarından sadece birkaç dakika önce. Bu özel ve istisna fenomen sadece dizilişin oluştuğu tarihi değil, aynı zamanda kesin saatin de 19.37 olarak hesaplanmasına imkan veriyor.
Yazıtlardan öğrenildiğine göre, İÖ 109 yılının 14 Temmuz günü saat19.37'de Kral Mithridates taç giymiş. Bu özel tarih, çok önceden belirlenmiş ve taç giyme töreni için uygun bulunmuş. Aslanlı horoskopun, önümüzdeki 25 bin yıl içinde bir daha görülemeyecek bir canlandırmayı yansıttığı, canlandırmanın bireyleri Nemrut'un batı terasına ve İÖ 109 yılının 14 Temmuz'una götüreceği ve o geceye ilişkin özel dizilişi ifade ettiği savunuluyor.
|