Nezarette kameralı takip
İstanbul'da önümüzdeki günlerde resmi açılışı yapılacak Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu'nun (MOBESE) bileşenlerinden olan Nezarethane İyileştirme ve Kontrol Sistemi (NİKS) kapsamında, ilde faaliyet gösteren 84 polis merkezi ve adli işlem yapan 7 şube müdürlüğünde bulunan nezarethanelerin yerleştirilen kameralarla 24 saat merkezi olarak izlenmesi sağlandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, MOBESE projesinin bileşenlerinden biri olan Nezarethane İyileştirme ve Kontrol Sistemi (NİKS) devreye girdi.
Nezarethanelerin
kontrolü ve düzenlenmesi amacıyla oluşturulan bu sistem sayesinde, İstanbul'daki 84 polis merkezi ve adli işlem yapan 7 şube müdürlüğünde bulunan nezarethaneler, 1 ile 5 adet arasında kamera yerleştirilerek 7 gün 24 saat kesintisiz olarak izlenmeye başladı.
Gözaltına alınan kişilerin nezarethaneye getiriliş anını ve yapılan işlemleri kayıt altına alacak olan sistem, ifade verme ve diğer aşamalarda ifade veren şahısların güvenliği ile barınma ortamlarının sürekli denetim altında tutulmasını sağladı.
Nezarethanelerde intihar olaylarının da önlenmesini sağlayacak sistem sayesinde, insan hakları açısından polisin iç denetimi de kolaylaşacak. Sistemin, Türkiye'nin güvenlik uygulamalarında, insan haklarına olan saygısı konusunda dünya geneline örnek teşkil edeceği belirtilirken, 3 ay süreyle arşivlenecek görüntüler, gerektiğinde Avrupa İnsan Hakları Komisyonu incelemelerinde bir argüman olarak değerlendirilebilecek.
RESMİ AÇILIŞ 17 HAZİRAN'DA
Bu arada, İstanbul'daki güvenlik hizmetlerinin daha etkin ve süratli biçimde yürütülmesini sağlayacak olan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu'nun (MOBESE) resmi açılışı, 17 Haziran tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle gerçekleştirilecek.
Yazılımı tamamen Emniyet Müdürlüğü'ne ait, bilişim ve iletişim teknolojilerinin en son olanaklarından yararlanılarak tasarlanan bir güvenlik konsepti olan MOBESE, temelinde polis araçlarının dijital harita üzerinden canlı olarak gözlendiği, görevli personelin merkezle ve amirleriyle her türlü iletişimini kolay ve hızlı bir şekilde sağladığı, veri tabanındaki bilgilerin tüm polis ekiplerince aktif olarak kullanılabildiği bir sistemler bütününü oluşturuyor.
Sistemin, suç işlenebilecek ortamların önleyici polis faaliyetleri açısından dijital kameralarla izlenmesinin yanı sıra, suçla karşılaşıldığında oluşturulan akıllı yazılım ve iletişim sistemi ile polisin olaylara anında müdahale etmesi ve verimliliğini artırması bekleniyor.
Finansmanı tümüyle İstanbul İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanan ve yaklaşık 25 trilyon liraya mal olan sistemin Ana Komuta Kontrol Merkezi, TOBB ve İstanbul'daki meslek teşekküllerince yaptırıldı.
Projenin bileşenlerini, ''Komuta Kontrol Merkezi'', ''Araç Takip Sistemi'', ''Mobil Araç Sorgulama Sistemi'', ''Karınca Evrak Transfer Sistemi'', ''Polis Merkezleri Bilgisayar Ağı'', ''Mobil Polis Karakol Ünitesi'', ''Nezarethane İyileştirme ve Kontrol Sistemi'', ''Bölge Görüntüleme Sistemi'', ''Plaka Algılama Sistemi'', ''Muhtarlık Otomasyon Sistemi'', ''Asayiş Otomasyon Sistemi'' ve ''Mobil Operasyon Yönetim Merkezi'' oluşturuyor.
(AA)
|