|
|
Yazın vücut A C E vitamini ister
Mevsimsel değişimler doğada olduğu gibi bedenimiz üzerinde de birtakım değişikliklere neden oluyor. Bu değişim sırasında beslenme rejimi önem kazanıyor. Bahar ve yaz aylarında üretimi artınca mevsiminde yenmesi yerinde olan sebze ve meyveler de sofralarımızdaki yerini alıyor. Bitki araştırmacısı ve yazarı Hüseyin Kemal Çağın, bu dönemde özellikle bağışıklık sistemini ve görme gücünü güçlendiren, bizi hastalıklara ve yaşlanmaya karşı koruyan sebze ve meyveleri, örneğin; havuç, ıspanak, brokkoli, şeftali, domates, pancar, kabak, karnabahar gibi ürünleri bol bol tüketmemizi öneriyor.
TOKSİTLER TEMİZLENMELİ Çağın ayrıca kıştan vücudumuzda biriken ve kapalı, kirli havadan ötürü derimizin üstünde ve vücudumuzda biriken toksit maddeleri, temiz havayla birlikte atmamız gerektiğini hatırlatıyor; "Bunun için antioksidan olarak bilinen E vitamini almak gerekir. E vitamini de en çok tahıllarda bulunduğundan soya, arpa, buğday, pancar, kereviz gibi ürünlerin alımı hava kirliliğine karşı korur ve toksit maddelerin vücudumuzdan atılmasına yardımcı olur. Hemen herkesin yazın sıcaklarına uyum sağlamaya çalışıp, kıştan kalan fazla kiloları da atmak istediği şu günlerde, öncelikle kan temizleyici, maydanoz, yüksek karoten içeren A, C, B1 ve B2 vitaminlerince zengin olan havuç, karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder. Ayrıca cildin güneş ışınlarına karşı korunması bakımından da önemli bir işleve sahiptir."
Figen YANIK
|