kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Merkez Bankası: Enflasyonda temkinli olunmalı
MB'den faiz indirimi
Merkez Bankası: Enflasyonda temkinli olunmalı

Merkez Bankası: Enflasyonda temkinli olunmalı

Merkez Bankası, enflasyonu etkileyen faktörlerin kısa vadede iyimser, orta vadede ise temkinli olunması gereken bir görünüm arz ettiğini bildirdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan ''Mayıs ayı Enflasyonu ve Görünüm'' başlıklı açıklamada, bugünkü veri seti ışığında, önümüzdeki aylarda kısa vadeli faizlerin genel eğiliminin aşağı yönlü olma olasılığının, yukarı yönlü olma olasılığından yüksek olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi: ''Enflasyonun orta vadeli eğilimi konusunda bilgi verebilecek her türlü veri ve geleceğe dair alınacak her sinyal bu olasılıklara etki edecek, dolayısıyla para politikası kararlarında dikkate alınacaktır. Bu bağlamda, önümüzdeki dönemde iç talep gelişmelerinin, birim maliyetlerin, hammadde fiyat artışlarının ikincil etkilerinin, hizmet sektöründeki fiyat gelişmelerinin ve uluslararası likidite koşullarının izleyeceği seyir giderek daha fazla önem kazanmaktadır.''

ENFLASYONUN SEYRİ

Açıklamada, mali disiplinin sürdüğü, yapısal reformlarda yavaşlama olmadığı ve büyük bir dışsal şoka maruz kalınmadığı ana senaryo çerçevesinde, yıllık enflasyon oranının önümüzdeki aylarda tekrar düşüşe geçeceği ve yıl sonunu hedeflerle tutarlı olarak tamamlayacağının öngörüldüğü ifade edildi.

Ancak, gecikmeli etkiler değerlendirildiğinde, para politikası kararlarında 2006 yılı enflasyon hedefinin de göz önüne alınması gereken dönemlere yaklaşıldığının bir gerçek olduğu kaydedilen açıklamada, ''Nitekim, Merkez Bankası, geçen ay yayımlanan 'Nisan ayı Enflasyonu ve Görünüm' raporunda da 'orta vadede ihtiyatlı olunması' gereğinden bahsetmiş, son dönemdeki açıklamalarında giderek artan bir şekilde orta vadeye vurgu yapmaya başlamıştır'' denildi.

Merkez Bankası tarafından yapılan, ''Mayıs ayı Enflasyonu ve Görünüm'' açıklamasında, makroekonomik istikrar ve yapısal reformların taşıdığı önem vurgulanarak, şöyle denildi:

''Kuşkusuz, para politikası enflasyon üzerinde ancak orta ve uzun vadeli faizleri tkileyebildiği sürece etkili olabilecektir. Bugün itibariyle, son üç yılda çok önemli mesafe alınmakla beraber, söz konusu ilişki henüz tam olarak olması gereken noktada değildir. Risk algılamasındaki değişimlerin faizler üzerindeki baskınlığı, belirgin olarak azalmakla beraber, gelişmiş ülkelere oranla hala yüksek düzeydedir. Bu noktada, kısa vadeli faizler ile orta-uzun vadeli faizler arasındaki ilişkinin belirginleşmesi açısından, makroekonomik istikrar ve yapısal reformların kritik önem taşıdığı unutulmamalıdır.''

''ORTA VADELİ ENFLASYON EĞİLİMİNE ODAKLANILDI''

Açıklamada, Merkez Bankası'nın, uzunca bir süredir devam eden dünya hammadde fiyatlarındaki artışlara rağmen faiz indirimlerini sürdürmüş olmasının sebebinin, geçici faktörlerden ziyade orta vadeli enflasyon eğilimlerine odaklanmış olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın, mali baskınlığın hafiflediği, dışsal şoklara karşı dayanıklılığının arttığı, bir diğer deyişle ekonominin ''normalleşme'' sürecinin güçlenmeye başladığı algılamasına ulaştıktan sonra enflasyon ve para politikası raporlarında orta vadeli eğilimlere dikkat çekmeye başladığı hatırlatıldı.

Bu noktada, para politikası açısından ''orta vade'' tanımlamasının daha açık yapılmasının önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, orta vadenin, para politikasının enflasyon üzerindeki gecikmeli etkilerinin en belirgin olduğu zaman aralığını ifade ettiği kaydedildi.

ORTA VADE TANIMLAMASI

Para politikasının reel ekonomi ve enflasyon üzerindeki etkilerinin gecikmeyle ortaya çıkmasının, böyle bir tanımlamanın yapılmasını zorunlu kıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Merkez Bankası bünyesinde yapılan araştırmalar, gelinen nokta itibarıyla Türkiye ekonomisinde faizlerdeki değişimin ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin giderek güçlenmeye başladığını ve bu ilişkinin geçmişe oranla daha gecikmeli olarak ortaya çıktığını işaret etmektedir.

Kuşkusuz, bu ilişki geçmişteki kronik enflasyon döneminin etkisiyle halen tam olarak sağlıklı bir düzeye gelmemiştir; ancak geçmiş dönemlere kıyasla belirginleştiği de açıktır. Bugünkü bilgiler ışığında, faizlerdeki değişimin genel ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin yaklaşık 3 ile 9 ay arasında, enflasyon üzerindeki etkisinin ise yaklaşık 9 ay ile bir buçuk yıl arasında belirginleştiği söylenebilir.

Bu bağlamda, bugün itibarıyla ''orta vade'' tanımlaması bir yılı aşkın bir zaman süreci olarak algılanmalıdır. Dolayısıyla, mevcut durumda gelecek dönem enflasyonuna yönelik olarak para politikası kararları alınırken, kısa vadeden orta vadeye doğru bir yılı aşkın bir süreç göz önüne alınmaktadır.''

''BU SÜRE ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞİM GÖSTEREBİLİR''


Bu sürenin zaman içinde değişim gösterebileceğinin açık olduğu vurgulanan açıklamada, ekonominin normalleşme sürecinde geçirdiği dönüşüm sonucunda parasal aktarım mekanizmalarının da sürekli bir değişim içerisinde olduğu hatırlatıldı.

Ekonomik istikrar arttıkça değişimin devam etmesinin kaçınılmaz olduğu belirtilen açıklamada, ''1990'lı yıllarda faizlerin enflasyon üzerindeki etkisinin sadece üç ay içerisinde ortaya çıktığı göz önüne alınırsa, aktarım mekanizmalarının zaman içindeki değişimi daha iyi algılanabilecektir'' denildi.

Bu sürecin bugün itibarıyla bir yıla kadar çıkmasının, ekonomik birimlerin makroekonomik gelişmelere karşı tepki süresinin uzadığını gösterdiği ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Bu durum ekonominin normalleşme sürecinin doğal bir uzantısı olup, sağlıklı bir gelişme olarak algılanmalıdır. Önümüzdeki yıl enflasyon hedeflemesine geçilecek olması, parasal aktarım mekanizmalarının daha da belirginleşmesine ve Merkez Bankası'nın daha net bir orta vadeli perspektifle hareket edebilmesine katkıda bulunacaktır.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Bütçe, Mayıs'ta fazla verdi
 Motorine zam
 Bilgin: 'Çukurova'yla sorunlar çözülmeye başlayacak'
 Garanti hissesinin %4.1'i için HBK'ye alım opsiyonu tanındı
 Erdemir'e yabancı ilgisi
 IMF Grup toplantısı yarın İstanbul'da yapılacak
 Sıcak para üstadı bile kısıtlama istedi
 Doğan TV'nin satışı RTÜK'ten veto yedi
 Turuncu devrimin liderini gözyaşları ile karşıladı
 Kurumlar Vergisi % 15'e insin ve tabana yayılsın
 'Resmi nikâh için gün sayıyoruz'
 Türkler, cepte klasik modelleri tercih ediyor
 Bağ-Kur ve SSK'lı ya tüp bebek hakkı
 Standart için beş grup yarıştı, Assan Galvaniz'e yar oldu
 Avrupa'nın sadece üçte biri kadar kazanıyoruz
 Naturland'e verilen 4.5 milyon $ ek kredi okları Halk'a...
 Keçili'nin iki teknesine el konuldu
 Onur Air sıkı takibe alındı
 Borsa kotundan çıkarılan ilk şirket
 Pazar daraldı, oto kredisi kullanımı yüzde 31 azaldı
 İlk 3 aylık sanayi üretimi % 8.2'den 6.1'e revize oldu
 Önen, Dardanel'i satışa çıkardı
 Roche sanıklarının yargılanması yarın
 Zorlu, şimdi de mağaza ihraç edecek
 1.4 milyon kişiye nema kredisi
 İstanbul'a yeni havalimanı şart
 Atatürk Havalimanı için ihale yarın
YAVUZ SEMERCİ
Korkma Reha!
Sevgili Reha Muhtar, "Havuzda boğuluyorsun...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Komünizmin intikamı
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde...
ŞELALE KADAK
İhracatçı 700 şirketin telefon görüşmesi yüzde 50...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Soros sıcak paraya kısıtlama istedi ama artık çok...
Sırrımı ölene dek sakla!...
AKSA'nın, kanserden ölen eski genel müdürü Selçuk Ergin, tedavi için...
Başbakanlık önünde Greenpeace eylemi
Başbakanlık önünde pankartlı balonlu 'Nükleer bombaya hayır' eylemi...
Stratejik ortaklığa vurgu
Stratejik ortaklığa vurgu
Beyaz Saray'da Başkan Bush tarafından kabul edilen Erdoğan, iki ülke...
Şahin Wolfowitz bu kez övdü
Şahin Wolfowitz bu kez övdü
Başbakan Erdoğan Amerika gezisinin ikinci gününde, ABD Savunma...
IMKB
E: 25.500 D:% -1,09
DOLAR
S: 1,363 D:% 0,037
EURO
S: 1,670 D:% -0,625
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu