|
|
|
|
|
|
Kollarınızı hareket ettirerek kalp krizi riskini azaltabilirsiniz
Günde en az yarım saat spor yapılmalı. Bu, merdiven çıkma, yürüme veya seks de olabilir. Kalp atışlarını artıracak kadar hareket edilmeli. Özellikle kollarını hareket ettirerek çalışmanın, kalp krizine karşı koruyucu etkisi var. Orkestra şefleri bu konuda çok şanslı" "Akciğer kalbin kardeşi gibidir. Kirli havanın güvenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Akciğer ne kadar sağlam olursa, kalp de o kadar sağlıklı olur. Kalp vücudun en cimri organı; oksijene doymuyor. Onun bol oksijen almasını sağlarsanız, kalbiniz o kadar sağlıklı olur
New York Columbia Üniversitesi Presbyterian Hastanesi Kalp Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, genç ve sağlıklı kalmanın, kalp sağlığını korumanın yollarını GÜNAYDIN okurları için anlatmaya devam ediyor...
* Genç ve sağlıklı kalmak için neler yapmalı? İçinizden kaç kişi 100 yaşına kadar yaşayacağını düşünüyor? Aslında bu sizin için hiç de zor olmamalı. Özellikle de sağlığına dikkat edenler için. Amerika'da yaşlıların yüzde 87'sinin doğru beslenmeyle iyileştirilebilecek en az bir kronik hastalığı var. Yaşam süresi artıyor ama daha uzun yaşamak daha iyi yaşamak anlamına gelir mi? Yaşadığımız yılları en iyi şekilde değerlendirmek elimizde. Bunun anahtarı, zihnen ve bedenen kendimize dikkat etmekten geçiyor. Yüzyıllardır pek çok insan gençlik kürlerinin peşinde koşuyor. Kleopatra'nın süt banyolarından, geçen yıl sayısı 7 milyona yaklaşan estetik operasyonlara geldik. Gençliğe odaklanmış bir dünyada yaşıyoruz. Peki, genç görünmek aslında ne anlama geliyor? Cildimizin yaşlanmasında galiba en büyük suçlu güneş. Cildimizin gördüğü zararın yüzde 80 kadarı, aslında biz 20 yaşımıza gelmeden oluşuyor. Son araştırmalar solaryumda morötesi ışınlara maruz kalmanın, cilde en az güneş kadar zarar verdiğini ortaya koyuyor.
* Erkekler kendilerine özgü bir menopoz yaşar mı? Yaşımız ilerledikçe, kendimizi dinç hissetmemizi sağlayacak hormonlar da değişmeye başlıyor. Kadınlar menopoza girer ve östrojen seviyelerindeki düşüşle gözle görünür değişiklikler ortaya çıkar. Çoğu kadında menopoz süreci, aybaşı kanamalarının daha az düzenli olduğu 46 yaş civarında başlar. Ancak, testosteron seviyelerinde o derece ani bir kayıp yaşanmasa da, erkekler de aslında menopoza benzer bir dönemden geçer ama çoğu insan bunu bilmez. Büyüme hormonunun salgılanması 40 yaşında yarı yarıya azalıyor.
HAREKET KİRLİ KANI TEMİZLER
* Kalp hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmeli, hangi sporlar yapılmalı? Hareketsizlik en büyük düşman. Şişmanlık tahmin ettiğiniz kadar kötü değil. Şişman ve sporcu olanlar, zayıf ve spor yapmayan insanlardan daha sağlıklıdır. Bir günde en az yarım saat spor yapmalı. Bu, merdiven çıkma, yürüme, seks olabilir. Kalbinizin atışlarını artıracak kadar hareket yapılmalı. Kolları hareket ettirerek çalışmanın kalp krizine karşı koruyucu etkisi var. Özellikle orkestra şefleri bu konuda şanslı. Kolları hareket ettirmekle kalp krizi riskini azaltabilirsiniz. Hareket ettiğiniz zaman kalp adalelerine enerji verirsiniz. Adaleler vücutta temizlenmesi gereken kirli maddeleri kanla birlikte kalbe doğru itiyor. Bu kirli maddeler kirli kana karışarak kalbe geliyor. Kalp kirli maddelerin bulunduğu kanı akciğerlere ve diğer organlara gönderiyor. Her organ kendi görevini yaparak bu kanı temizliyor. Temizlenen kan tekrar vücuda yayılıyor.
* Yoga kalbi nasıl koruyor? Hastalarımda kullandığım, çok beğendiğim bir tedavi, yoga. Çocukluğumuzda öğrendiklerimizi yoga ile tekrar öğreniyoruz. Yoga, kalp için çok faydalı. Hem kalbi çalıştırıyor hem de vücudu gevşek tutuyor. Vücut gevşeyince, kendini incitmiyor.
* Hem doğru nefes almanın hem de meditasyon yapmanın sırrı nedir? Yedi saniyede burnundan nefes al. Nefes alırken mideyi yukarı doğru kaldır. Göğüs kalkmamalı. Yedi saniye nefesi tut. Yedi saniyede yavaş yavaş dışarı ver. Derin nefes alırken vücuttaki oksijen miktarı artıyor. Hücreler yemeği hazmettikten sonra kirli hava çıkarıyor. Derin nefes verirken bu kirli hava dışarı çıkıyor. Meditasyon gibi...
KALP VÜCUDUN CİMRİ ORGANI
* Doğru nefes almak kalbi nasıl koruyor? Göğüste kaburgaların arasında minik adaleler var. Doğru şekilde nefes alırsanız, mide dışarı çıkıyor. Midenin altında büyük bir adale var: Diyafram. Mide yukarı çıkınca, akciğerleri aşağıya doğru çekiyor. Bu şekilde akciğerin alt kısmında pis hava toplanıyor. Derin nefes alarak kirli hava boşaltılınca, akciğerler rahatlıyor. Bu şekilde sabah ve akşam 10 kere nefes almalı. Akciğer kalbin kardeşi gibidir. Kirli havanın emniyetli bir şekilde dışarı atılmasını sağlıyor. Akciğer ne kadar sağlam olursa, kalp o kadar sağlam olur. Kalp vücudun en cimri organı. En çok fazla oksijen ister. Oksijen miktarı ne kadar yüksek ise, kalbe o kadar iyi gelir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|