21. yüzyılın modern eczanesi
Hastaneler ve eczaneler, yarattığı soğuk ortam nedeniyle hemen herkesin gitmekten hoşlanmadığı yerlerdendir. Özel hastaneler yavaş yavaş bu alışılmış imajın dışına çıkmaya başladı. Şimdi sıra eczanelerde. İstanbul Maslak'ta kısa bir süre önce açılan Oksijen Eczanesi, modern eczanelerin öncülüğünü yapıyor. Bu alışılmadık eczaneden içeri girdiğinizde, eczanelerle özdeşleşen rahatsız edici ilaç kokusunu almıyorsunuz. Kulağınıza hafif bir müzik sesi geliyor. Ayrıca sipariş verdiğiniz ilacı beklerken, "hasta bekleme alanı" adını verdikleri ancak daha çok bir kafeyi andıran bölümde oturabiliyorsunuz.
İLK BAŞVURU YERİ Eczanenin sahibi Yeşim Genç; "Tüm dünyada 21. yüzyılın eczanelerinin değişmesi gerektiği hep söyleniyor. 'Ben hasta olsaydım nasıl bir eczane isterdim'le başladık ve buraya kadar geldik. İnsanların sağlıklarıyla ilgili en kolay ulaşabilecekleri bir yer olmalı diye düşündük. Ben de herhangi bir vatandaş olsam ve bir yerim ağrısa kime başvuracağımı bilmesem nereye giderim? Eczaneye. Bana birinin hangi doktora gideceğimi söylemesini isterim. Gittiğim eczanenin eğer rahatsızsam, beni daha da kötü yapmamasını, ruhsal durumumu kötüleştirmemesini isterim" diyor. 300 metrekare gibi geniş bir alana yayılan Oksijen Eczanesi'nin en büyük özelliklerinden biri, kafesinde ikram ettikleri oksijenli su. Özellikle Maslak bölgesinde plazalarda yaşayan ve yeterince oksijen soluyamayan insanların ihtiyacı olan bu suyla, Yeşim Genç bir kokteyl hazırlıyor. Tadının güzel olması için çok hafif likör ve renklendirici ekleyerek, konuklarına ikram ediyor. Genç böylelikle, eski eczacıların ilaç hazırlama geleneğini farklı bir şekilde de olsa devam ettirdiğini dile getiriyor.
DOĞAL ÇAYLAR Hasta bekleme alanında oksijenli su yerine, bitkisel çaylardan da içebilirsiniz. Hatta beğendiklerinizi satın almanız mümkün. Tüm bunlar eczane standartlarında olan ürünler. Ayrıca beklerken sağlıkla ilgili dergiler okuyabilirsiniz. Eczanede haftada bir gün de konunun uzmanı doktorların katıldığı belli konularda workshop'lar düzenleniyor. Örneğin ilk olarak Doktor Hakan Eraltan, sigarayı bırakmak konusunda bir workshop düzenlemiş. İki eczacı, bir dermokozmetik uzmanı ve dört yardımcının çalıştığı eczanede, sağlıkla ilgili her şey bulunuyor. Cilt sağlığını ilgilendirecek pek çok kozmetik, dermotolojik ürünlerin yanı sıra gıda destek ürünleri, sporcu ürünleri, vitaminler, mineraller, anti-aging ürünleri de var. Yeşim Genç'in eczanede uygulamak istediği projelerden biri de hasta takip kartları tutmak. Gelenlerin aldıkları ilaçları kayıt ederek, "Siz daha önce şu ilacı kullanıyordunuz, şimdi neden buna geçtiniz. Bu ilaç şöyle bir yan etkide bulunabilir" şeklinde uyarıda bulunmak istiyorlar.
Ece Koçal
|