| |
|
|
Doğa aşıkları
KEMALİYE'DE herkesin elinden " birkaç iş " gelir. Örneğin Şevket Gültekin. Hem zabıta memuru, hem Kültür Turizm Folklor Derneği Başkanı, hem turist rehberi... Bir bakarsınız minareye çıkmış ezan okuyor, bir bakarsınız Kültür Merkezi'nde davul çalıyor. Geçenlerde birkaç " yabancı " Kemaliye'de, Fırat kenarında " ot... Böcek... Çiçek " toplayıp, yanlarında özel olarak getirdikleri kutulara yerleştiriyormuş... Şevket bunları görünce, telefona sarılmış. Ankara'dan Prof. Dr. Ali Demirsoy'u aramış: - Emü (amca) koş, yetiş... Fransızlar "kök" topluyor, "böcü" topluyor.
Prof. Dr. Ali Demirsoy (Hacettepe) biyoloji hocası. Kemaliyeli. Doğa aşığı. 30'dan fazla kitabı var. " Popüler bilim ve felsefe " ile de ilgili. 10 baskı yapan " Son İmparatora Öğütler " onun kitabı. Ali Hoca annesini " trafik kazasında " kaybetmiş. Eşini " trafik kazasında. " İki çocuğunu " trafik kazasında. " - Yavuz bey... Bizim sülale hep trafikte kurban gitti... Ben de kendimi doğaya verdim... O dağ senin, bu ova benim, dolaşıp, duruyorum.
"Sarı çiçek yaylasında " binlerce çeşit bitki var. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın köyünde (Ergü) dünya literatürüne girmiş, paha biçilmez " otlar, kökler, çiçekler " mevcut. Prof. Ali Demirsoy: - Sığırkuyruğu, 150 yıl önce kaybolmuş bir ot.. Şimdi Kemaliye'de bulundu.. Ayrıca buraya has bir orkide var.. Salamandra var.
Hoca, Latince pek çok " çiçek ve böcek adı " saydı. Bir kısmına " Hollandalılar " meraklı. Bir kısmına " Fransızlar. " Prof. Dr. Ali Demirsoy ile zabıta memuru Şevket Gültekin, Fırat kıyılarında " yaban keçileriyle " arkadaş olmuşlar. " Kuşlarla, böceklerle " birlikte yaşıyorlar. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği'nin " Şeref Ödülüne " sahip Prof. Demirsoy, vedalaşırken dedi ki: - Ailemi kaybettim ama, Fırat'ın, Kemaliye'nin dağı, taşı, uçan kuşu da benim ailem değil mi?
|