|
|
|
|
|
|
Türkiye'yi etkilemez
Hükümet, AB uzmanları ve dış basın Fransa'daki "hayır" sonucunu şu yorumlarla karşıladı:.
Bakan Gül: AB içinde tartışma çıkar. Müzakerelerin başlamasını önleyecek bir durum yok.
Başmüzakereci Babacan: Müzakere sürecinde AB'de farklı akımlar olabilir.
Dr. Can Paker (TESEV): Bizim için belki de daha iyi oldu. Çünkü çıtamız yükseldi.
Dr. Cengiz Aktar: Eğer Türkiye kendisi AB yolunda hatalar yapmazsa sorun çıkmaz.
AP ajansı: Sonuç, Türkiye'nin Avrupa umutlarını bulandırdı.
Die Zeit: Fransa'nın AB'de zayıflaması Türkiye'yi zorlar.
The Guardian (İngiltere): Türkiye'nin üyeliği gecikebilir.
Gül haklı çıktı
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Fransız meslektaşı Barnier'yi "Türkiye müzakereleri referandumdan önce başlasın, yoksa zorlanırsınız" diyerek, uyardığı ortaya çıktı.
* Fransızlar'ın 'Hayır'ı Ankara'da çok soğukkanlı karşılandı * Başmüzakereci Ali Babacan, "Beklenen sonuç" dedi * Başbakan Yardımcısı Şener "Bizi etkilemez" şeklinde yorum yaptı * Arınç'a göre önce Fransa sonra AB etkilenir Türkiye'ye bir şey olmaz
Fransızlar'ın Avrupa Birliği Anayasası'na "Hayır" demesi, Ankara'da soğukkanlılıkla karşılandı. Brüksel'den gelen "müzakereler 3 Ekim'de başlayacak" açıklaması da yüreklere su serpti. Hükümet ve Meclis cephesinde, referandum için "Beklenen sonuç. Bizi fazla etkilemez" görüşü hakim oldu. En çarpıcı yorum ise Bahreyn'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den geldi. Gül'ün, Fransız meslekdaşı Barnier'ye geçen yıl, "Türkiye ile müzakereler anayasa referandumundan önce başlasın. Aksi taktirde zorlanırsınız" dediği, anketler "Hayır" oylarının önde gittiğini gösterdiği sırada da bu uyarısını hatırlattığı ortaya çıktı.
STRAW GÜVENCE VERDİ Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier'i 17 Aralık'tan önce uyaran Gül, Barnier ile bir sonraki buluşmasında, "Bakın, size söylemiştik" dedi. Referandum ile Türkiye'nin üyeliğinin karıştırıldığını söyleyen Gül, bunun Fransa Hükümeti için de sıkıntı yaratacağını vurguladı. Barnier'nin ise Gül'e hak verdiği öğrenildi. Gül, referandum sonuçları için, "Avrupa'da bir çok siyasi tartışma olacaktır. Ancak Türkiye'nin 3 Ekim'de müzakerelere başlamasını engelleyen bir husus yok" dedi. Gül, Fransız halkının referanduma neden "hayır" dediğine ilişkin bazı anketlerin kendilerine ulaştığını belirterek, "Kendi içlerinde sorunları var. Bunların içinde Türkiye çıkmıyor bile. Müzakere sürecini ya biz engelleriz ya da biz sürdürürüz. Bu bize bağlı" ifadelerini kullandı. Gül, Gümrük Birliği uyum protokolünü imzalanması konusunda Türkiye'nin, "Çok öngörülü" davrandığını belirterek, "Üzerimize düşenleri iyi ki zamanında yapmışız" dedi. AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenmeye hazırlanan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da dün Gül'ü telefonla arayarak "Müzakereler 3 Ekim'de başlayacak. Kaygılanmanıza gerek yok" dedi.
KİM NE DEDİ? Fransa'daki referandum sonucu konusunda yapılan yorumlar şöyle oldu:
TBMM BAŞKANI BÜLENT ARINÇ: Hollanda referandumunda da benzer sonuç çıkabilir. Fransa'daki referandum sonuçları önce Fransa iç siyasetini etkiler, sonra da AB içinde rahatsızlık yaratır. Türkiye için olumsuz etki bırakmaz.
BAŞMÜZAKERECİ ALİ BABACAN: Beklenen bir sonuç, sürpriz değil. Referandum sonucu, piyasa fiyatlamalarına zaten önemli ölçüde yansıdı. Müzakereler, 3 Ekim 2005'te başlayacak. Bir ön şart olan protokol (genişleme protokolü) ise Brüksel'deki prosedür tamamlanınca imza edilecek. Biz Türkiye olarak, hedefimize kilitleneceğiz, sabırlı olacağız ve çok çalışacağız.
HÜKÜMET SÖZCÜSÜ CEMİL ÇİÇEK: Netice sürpriz olmadı. Türkiye'nin hem ekonomik, hem siyasi hem de dış politika açısından yol haritası bellidir. Bu referandum 3 Ekim'de müzakerelere başlamak için bir ön şart değildir. Türkiye ile doğrudan alakası olmadığı için biz 3 Ekim müzakerelerine odaklanmış durumdayız.
Hülya KARABAĞLI-Şenol ATEŞ-Evren MESCİ-Banu AKTAŞ-
|
|
|
|
|
|
|
|
|