Yargıtay, Mustafa Süzer'in zimmet ve dolandırıcılıktan yargılanmasına karar verdi.
Kentbank'ıneski sahibi Süzer ve banka yönetimi için iki yıl önce Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı "dolandırıcılık" suçuyla soruşturma açmış ve takipsizlik kararı alınmıştı. Adalet Bakanlığı'nın yazılı başvurusunu değerlendiren Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi, takipsizlik kararını kaldırarak, Süzer ve arkadaşlarının zimmetten yargılanmasının yolunu açtı.
Mustafa Süzer zimmetten yargılanacak
Adalet Bakanlığı'nın başvurusunu değerlendiren Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Mustafa Süzer için takipsizlik kararını ve Süzer lehine hüküm veren mahkeme kararını bozdu. Süzer'in zimmet ve dolandırıcılıktan yargılanması kesinleşti.
Yargıtay, Kentbank'ın eski sahibi Mustafa Süzer ile dönemin yönetim kurulu üyeleri hakkında kamu davası açılmasını istedi. Bir süre önce, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, Süzer ve dönemin yönetim kurulu üyeleri hakkında TCK'nın "dolandırıcılık" suçunu düzenleyen maddesi ile Bankalar Kanunu'na muhalefetten yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı vermişti. Ayrıca Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi de bu karara yapılan itirazı reddetmişti. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, Yargıtay'a başvurarak, Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının yazılı emir yoluyla bozulmasını istedi. Başvuruyu görüşen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu ve Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararını kaldırdı.
HESABINA PARA GEÇİRDİ' Daire'nin kararında, özel bir bankanın hakim ortağı ve üst düzey yöneticisi olan sanıkların, 20 Haziran 1997'de yönetim kurulu kararı ile banka sermayesinin artırılmasına karar verdikleri, 12 muhabir banka hesabına borç kaydedilen 3 milyon 229 bin doları çeşitli hesaplara aktarıp "fiktif'' olarak yaratılan paranın sanık Süzer'in hesabına geçirildiği kaydedildi.
KAMBİYO ZARARI Diğer hesaplardan gelen paralarla birlikte vadesiz hesaba aktarıldıktan sonra 30 Haziran 1997'de "sermaye-öz kaynak hesabına'' virman yaparak sermaye artırımı için gereken nakit parayı sağladıkları ifade edilen kararda, muhabir banka hesabının borçlandırılmasına ilişkin hesabın 13 Ocak 1997'de kapatıldığı ve 538 doların akıbetinin belirlenemediği belirtildi. Kararda, 28 Nisan 1997 ve 19 Temmuz 2000 tarihleri arasında "fiktif'' olarak "yurtdışı bankalar hesabında'' yaratılan 3 milyon 229 bin doların, 3 milyon 209 bin 238 dolarlık bölümünün "döviz vaziyeti hesabı'' kullanılarak tasfiye edilmesi sonucunda 1997'de 218 milyar 662 milyon 733 bin 800 lira, 1998'de 227 milyar 217 milyon 650 bin lira ve 2000'de de 617 milyar 83 milyon 411 bin lira tutarında kambiyo zararı olarak bankaya yansıtıldığı kaydedildi.