Avrupa ülkeleri Türkiye'yi sık sık Telekom'u özelleştiremediği için eleştiriyor. Ancak bu ülkeler kendi telekom şirketlerinde hisse sahibi olmaya devam ediyor.
Telekom'u özelleştirin diyenler kendi ülkelerinde devlet kontrolünü bırakmıyor. Almanya, Fransa ve İtalya'da telekom şirketleri ve GSM pazarı devletin kontrol ettiği şirketlerin elinde. Türkiye, başta IMF olmak üzere pek çok uluslararası çevreden Türk Telekom'u özelleştiremediği için eleştiri alırken, Avrupa'da durumun ne olduğunu incelemek faydalı olabilir. AB'nin üç lider ülkesindeki uygulamalar, özelleştirme karşıtlarına malzeme olacak nitelikte. Örneğin, Almanya ve Fransa, telekom şirketlerindeki kamu kontrolünü bırakma niyetinde değil, İtalya ise telekom şirketini yabancılar istemesine rağmen daha düşük fiyatla yerli şirketlere satmış durumda. Turkcell hisselerinin TeliaSonera'ya devrinin durması telekom sektöründe yabancı şirketlerin hakimiyetini yeniden tartışmaya açtı. Kulislerde bunun nedeninin milli güvenlik kaygısı olduğu dile getirildi. Bu endişelerin temelinde Turkcell'in kontrolünün yabancı bir şirkette olmasının istenmemesi bulunuyor. Türk Telekom özelleştirmesinde
en şanslı adayların da yabancı şirketler olması konuyu daha da önemli hale getiriyor. Kıta Avrupası'nın dev ekonomileri olan Almanya, Fransa ve İtalya'nın yaklaşımları bu tartışmalara yön verebilir. Bu ülkelerin hiçbirinde telekom şirketinin hisselerini yabancı gruplar kontrol etmiyor. Deutsche Telekom, France Telecom ve Telecom Italia, kamu ya da yerli şirketler tarafından yönetiliyor. Türkiye, Avrupa Birliği yolunda emin adımlarla ilerliyor. Piyasalarda ekonominin AB'ye entegrasyonu ile yabancı yatırımların artacağı beklentisi hakim. Bu yatırımcıların ilgisini en çok özelleştirme ihaleleri çekiyor. Tüpraş, Erdemir ve Türk Telekom bu yıl özelleştirilmesi bitirilmeye çalışılan şirketler arasında. Türk Telekom'a 6 milyar ile 10 milyar dolar arasında değer biçiliyor. Dev Avrupalı şirketler bu ihalede en şanslı adaylar olarak gösteriliyor.