|
|
|
|
İmtiyazlı sınıf kabul edilemez
"Trafik dokunulmazlığı" genelgesine tepki gösteren Erdoğan, İçişleri Bakanı Aksu'yu aradı: "Trafikte imtiyazlı sınıf kabul edilemez. Bu işi düzeltin."
Trafikte imtiyaz kaldırılacak
Erdoğan, yargı mensuplarına trafik cezası yazılmasını engelleyen düzenlemenin iptalini istedi. Yasa değiştiriliyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan, trafik polislerinin milletvekili, diplomat, asker-sivil tüm hakim ve savcılar ile yargı organları mensuplarına ceza kesmesini engelleyen düzenlemenin kaldırılması talimatı verdi. Trafikte "imtiyazlı sınıf" düzenlemesi, bazı trafik polisleri ile birkaç hakim ve savcı arasındaki sürtüşmeyle ortaya çıktı. Bazı hakim ve savcılar, trafikte polislerin alkol kontrolü yapma ve ceza kesme girişimine tepki gösterip, Hakim ve Savcılar Kanunu'nun, "Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında, suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez. Ancak, durum Adalet Bakanlığına derhal bildirilir" hükmünü hatırlattı. Trafik polisleri ise, "Biz hakim- savcı ayrımı yapmayız. Şüphelendiğimiz her sürücüye alkol kontrolü yaparız. Trafik kuralını ihlal edene de ceza makbuzu keseriz" diye ısrar etti. Ceza kesilen yaklaşık 10 hakim ve savcı, 10'dan fazla trafik polisi hakkında, Ceza Yasası'nın 228. maddesine göre "6 aydan 3 yıla kadar hapis" istemiyle dava açılmasını sağladı. İçişleri Bakanlığı bu gelişmeler üzerine, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay'dan görüş istedi. 25 daire başkanlığı bulunan Yargıtay'da 21 daire, "Trafik polisi, Hakim ve Savcılar Kanunu gereği ceza yazamaz" diye görüş bildirdi. Sadece 4 daire, "hakim ve savcılara da trafik cezası yazılabileceği" görüşü iletti. İçişleri Bakanlığı, aldığı görüşler doğrultusunda tüm illere genelge göndererek, trafik polislerinin hakim ve savcılara ceza makbuzu kesmek yerine, tutanak tutmasını istedi. Bakanlık, kuralları ihlal eden milletvekili ve diplomatlara da trafik ceza makbuzu kesilebileceğini, ancak makbuzların kendilerine tebliğ edilemeyeceğini, ilgili kuruma gönderilmesi gerektiğini hatırlattı. Hakim ve savcılara da ceza makbuzu yerine ceza tespit tutanağı düzenlenebileceğini belirten Bakanlık, tutanağın ilgili kurumlara gönderileceğini bildirdi. Söz konusu genelgenin basına yansıması ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanlığı'ndan ayrıntılı bir rapor istedi. İçişleri'nin hazırladığı raporda, genelgenin kaldırılmasının çözüm olmayacağı, Hakimler ve Savcılar Yasası'nın "Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları arana maz, sorguya çekilemez" şeklindeki hükmünün değiştirilmesi gerektiği belirtildi. Erdoğan bu kez Adalet Bakanlığı'ndan, "Trafikte imtiyaza neden olan maddeleri değiştirin" diye talimat verdi. Adalet Bakanlığı da Hakimler ve Savcılar Yasası'nın 88. ve 93'üncü maddelerinde değişiklik yapmak üzere bir çalışma başlattı. Bakanlık, trafikte imtiyaza neden olan bu maddelere, "trafik cezaları kapsam dışıdır" hükmünün eklenmesini planlıyor.
FİŞLEME ENDİŞESİ Bu arada CHP Savcıların devre dışı bırakıldığı ve getirilen düzenleme ile vatandaşı fişlemenin yolunun açıldığı gerekçesiyle, Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) Muhalefet şerhi koydu.
Kadir ERCAN/ ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|