IMF'nin isteği üzerine BDDK denetim modelini değiştiriyor. Klasik denetim modelinden risk odaklı denetime geçecek olan BDDK, bankalar için 4 ayrı renkte risk belirleyici tablolar hazırlayacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), IMF'yle imzalanan yeni Stand by Düzenlemesi kapsamında, denetim modelini değiştiriyor. İmar Bankası Olayı'ndan alınan derslerle denetimin yeniden yapılandırılması IMF'ye taahhüt edilirken, BDDK'daki çalışmalar da hız kazandı. BDDK, sadece geçmişe bakan "klasik denetim" yöntemleri yerine geleceğe bakan ve her bir bankanın özelliğine göre şekillendirilen "risk odaklı" denetime geçecek. Risk odaklı denetim kapsamında, bankalar için yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere 4 ayrı renkte tablolar hazırlanacak. Bankaların, 9 risk kategorisinde denetime tabi tutulacağını, "Kredi riski, likidite riski, faiz riski, fiyat riski, kur riski, faaliyet riski, uyum riski, stratejik risk, itibar riski" kriterlerinin bankanın rengini belirleyeceğini kaydeden BDDK yetkilileri, amaçlarını şöyle özetlediler:
NE SAĞLAYACAK? * Bankacılık sektörünün krizlere karşı dayanıklılığını artırmak
* Bankalarda kurumsal yönetişimi teşvik ederek piyasa disiplini sağlamak, piyasanın şeffaflığına katkıda bulunmak
* Bankalar için uygun rekabet ortamını tesisetmek
* Dinamik ve değişen piyasa koşullarına ve bankaların değişen risklerine cevap verecek denetimi sağlamak BDDK yetkililerine göre, risk odaklı denetim şu yararları sağlayacak:
* Riskin tanımlanması, ölçülmesi, kontrol edilmesi, izlenmesi ve zarara dönüşme olasılığının azaltılmasına yönelik tedbirler erkenden alınabilecek
* Bankalarda ortaya çıkan sorunların sonuçlarından ziyade nedenlerine odaklanılacak
* Finansal sistemde yaşanan hızlı değişime ayak uydurularak sistemik riskler azaltılacak.
YEŞİL BÖLGE: Bu listedeki bankalarda düşük düzeyde denetim ihtiyacı olduğu varsayılacak. 24 aylık denetim planı dikkate alınacak.
SARI SARI BÖLGE: Bu kapsamdaki bankalar orta risk düzeyinde kabul edilecek. Kontrollerin iyileştirilmesi hedeflenecek. 12-18 aylık denetim öngörüsü ile hareket edilecek. TURUNCU BÖLGE: Bu tablodaki bankalarda, yüksek düzeyde denetimin öncü sinyalleri yorumlanacak. Düzeltici önlem alınması istenecek. Plan yapılacak.
KIRMIZI BÖLGE: En riskli bankalar kırmızı listede takip edilecek. Acil düzeltici eylemlere geçilmesi, risk profilinin iyileştirilmesi öncelikli işler olacak.