KKTC temsilci göndermiyor
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, New York'a BM ile görüşmesi için temsilci göndermiyeceklerini açıkladı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs konusundaki tutumlarının açık ve net olduğunun, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşmesi için New York'a özel bir temsilci gönderme düşüncelerinin olmadığını belirtti. Talat, ancak Genel Sekreter isterse temsilci göndereceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Talat'ın, Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Lüksemburg Dışişleri ve Göç Delege Bakanı Nicolas Schmit ve AB Komisyonu Kıbrıslı Türkler Birimi Sorumlusu Leopold Maurer ile görüşmesi sona erdi.
Talat, Rehn ve Schmit, yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardındangazetecilere açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Talat, çok olumlu ve yapıcı bir görüşme yaptıklarınıbelirterek, görüşmede, başta mülkiyet konusunda Rumların tutuklama kararlarını gündeme getirdiklerini bildirdi. Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile Mali Yardım Tüzüğü'nün birlikte geçmesi gerektiği konusundaki görüşlerini ve bu konunun aciliyetini Rehn ve Schmit'e ilettiğini belirten Talat, bu konuda görüş birliği içinde olduklarını ifade ederek, AB'nin yardımlarını beklediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunmasını da ele aldıklarını belirterek, Türk tarafının, BM Genel Sekreteri'nin Rumtarafından taleplerinin karşılanmasının ardından görüşmelere hazır olduğunu söyledi.
Talat, Kıbrıs Rum tarafının, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşmek üzere, New York'a bir temsilci göndereceği anımsatılarak, Türk tarafının da New York'a bir temsilci gönderip göndermeyeceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
''Bu, Rum tarafının, BM'den buraya gönderilmesi düşünülen üst düzey yetkilinin gelişinin önemini azaltmak için yaptığı bir girişimdir. Bizim böyle bir düşüncemiz yok, o yüzden özel bir temsilciye gerek yok. Bizim görüşlerimiz zaten açık ve nettir. Gerekirse biz de yaparız ama. Genel Sekreter isteyebilir memnuniyetle yaparız.''
Lüksemburg Dışişleri ve Göç Delege Bakanı Nicolas Schmit de tüzükler konusuna çözüm bulunmasını araştırmaya geldiklerini ifade ederek, her türlü olasılığı araştırdıklarını belirtti. İki taraf arasında güven oluşturulması için adımlar atılması gerektiğini dile getiren Schmit, ''Yapıcı, açık bir görüşme oldu'' dedi.
AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, öncelikli konunun kalıcı çözüm olduğunu, ancak bunun için bazı adımların yerine getirilmiş olması gerektiğini, serbest ticaretin de bu adımlardan birini oluşturduğunu söyledi. Rehn, ekonomik ve siyasal anlamda güven artırıcı önlemler gerektiğini belirtti. Tüzükler konusuna çözüm bulunması için çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Rehn, çok yapıcı bir görüşme olduğunu, birçok konuyu öğrendiğini kaydetti.
|