kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BU FOTOĞRAFLA İLLÜSTRASYONU YAN YANA KOYUNCA... Girdap Galaksisi, Dünya’dan milyonlarca ışık yılı uzaklıkta. Bu yüzden 500 yıllık Voynich el yazmasının ‘astronomi’ bölümündeki bu çizimi görenlerin aklı karışıyor.
'Uzaylılar'ın şifre defteri!
Devreye İki Alfabe Giriyor
Dünün Çözümleri
Bir Bilim Kitabı!

'Uzaylılar'ın şifre defteri!

Kripto analistler, Roma'da bulunan 500 yıllık Voynich el yazmalarının, iki farklı dil ve karmaşık bir kodlama sistemiyle yazıldığını söylüyor. Şifresi hâlâ çözülemeyen defterdeki astronomi çizimleri, akla uzaylıları getiriyor! Çünkü Hubble teleskobunun fotoğrafını yeni çekebildiği Girdap Galaksisi, defterde ayrıntılarıyla resmedilmiş. Ayrıca Voynich'in 'botanik' bölümünde resmedilen bitkilerin hiçbiri dünyada bulunmuyor!.

Ana eksenini 'gizli yazı sanatı'nın oluşturduğu yazı dizimizin üçüncü gününe, küçük bir uvertürle başlayalım. Madem kriptolojinin tarih içinde gelişimini incelemek istiyoruz, perdemizi ilk iki gün içinde öğrendiklerimizi kısaca tekrarlayarak aralayalım: Kriptocuların paranoyak dünyasına ilk adımı, Sezar şifresiyle atmıştık. Roma imparatoru Julius Sezar'ın kullandığı yöntemde, alfabedeki harflerin, kendinden sonra üçüncü harfle yer değiştirdiğini söylemiştik. "Tek alfabeli yerine koyma" da denilen bu metodu 29 harflik Türk alfabesine uyarlamış ve "Baskın Yarın" mesajını "DÇUNKP BÇPKP"ye olarak gizlemiştik. Daha sonra tarihin bu ilk kripto disiplinin zayıf yönlerine dikkat çekmiş, sık tekrarlanan harflerin Sezar'ın yumuşak karnı olduğunu hatırlatmıştık.

2 ALFABELİ ŞİFRE
Bunları şimdi, 2005'de anlatmak kolay tabii! Çünkü birçok eski çağ bilgini "tek alfabeli yerine koyma" şifresinin 'kırılamaz' olduğunu düşünüyordu. Öyle ki, İspanyol şifreciler gizli belgelerinin Fransızlar tarafından kolaylıkla deşifre edildiğini duyduklarında, kulaklarına inanamadılar. Hatta İspanya kralı II. Philip işi, Fransızlar'ı Vatikan'a ispiyonlamaya; onların 'şeytan'la işbirliği yaptığını söylemeye kadar götürdü. Uzun sözün kısası; şifreleri yapan kriptograflarla, onları kırmaya çalışan kripto analistler arasındaki savaşı, analistler kazanmıştı. "Bi'şey yapmalı!.. Bi'şey yapmalı!.." diyerek sabahlayan, yeni yöntemler deneyen kriptografları mutlu edecek haber ise kısa süre sonra Floransa'dan, Leon Battista Alberti'den geldi. Alberti, "tek alfabeli yerine koyma" şifresinin çözümünü kısa sürede buldu: Şifreleme sırasında iki ya da daha fazla alfabe kullanarak, kripto analistlerin aklını karıştırmayı önerdi. Fakat kriptolojide bin yılın önemli keşfine çok yaklaşmasına rağmen, temellerini attığı kavramı bir türlü şifreleme sitemi haline getiremedi. Biraz da bu yüzden Avrupa'da, kriptolojinin klâsik numaralarından biri olan "konum değiştirme" yöntemi, yeniden popüler hale geldi. Konum değiştirme, mesajdaki harfleri yeniden sıralayarak çevrik bir sözcük (anagram) oluşturmayı hedefliyor. Örneğin üç harfli 'taş' kelimesini, tşa, atş, aşt şat ve şta olarak yazmak gibi... Kulağa hayli basit geliyor, değil mi? Öyleyse, buyurun bu anagramı çözün de görelim:
"RRRNNNNNNSSSMMAUUUEEİİ- IIHKD"
Örnekten de anlaşıldığı gibi, konum değiştirmenin fonksiyonel kullanılabilmesiiçin, harfleri sıralama işleminin alıcı ve gönderici tarafından daha önce belirlenen bir sistem çerçevesinde yapılması gerekir. Ee, şifrelemenin kolay olduğunu söylemedik ki! Üstelik siz anagramlar için "çok zor" derseniz, Voynich el yazmalarını 'okumak' zorunda kalan kripto analistler ne yapsın? Çünkü deşifre biliminin bu en ilgi çekici bilmecesini çözmek isteyen yüzlerce kripto analist, amiyane tabiriyle balataları sıyırdı!

ŞİFRECİLERİ DELİRTTİ
Bu el yazması adını, onu 1912'de Roma yakınlarındaki Mondragone'de bir villada bulan antika kitap koleksiyoneri Wilfrid M. Voynich'den alıyor. Şu an ABD'deki Yale Üniversitesi'nin 'Nadir Kitaplar Koleksiyonu'nda MS 408 koduyla kayıtlı bulunuyor. Araştırmalar, Voynich'in 15'inci yüzyılda yazıldığını gösteriyor. Peki sırrı hâlâ çözülememiş bu garip defterin içinde ne yazıyor? Bu soruya ne bizim ne de kripto analistlerin verecek tatminkar bir cevabı var. Çünkü yapılan tüm denemeler, hatta şifrecileri motive etmek için açılan yarışmalara rağmen, Voynich'i hiçkimse 'tercüme' edemedi. "Tercüme" diyoruz; çünkü istatistiksel dil analizlerine göre Voynich, doğal dil özellikleri sergiliyor. Kripto analistler, 19 ve ya 28 harfli (bu konuda bile emin değiller) bir alfabenin iki farklı dil ve karmaşık kodlama sistemiyle yazıldığını düşünüyor. Fakat kullanılan yöntemin, hiçbir Avrupa dil harf sistemiyle ilgisi olmadığı öne sürülüyor.

ASTRONOMLAR ŞAŞIRDI
İşte bu noktada, İngiliz UFO araştırmacıları devreye giriyor. Hemen her şeyi "tanımlanamayan uzay cisimleri" yle açıklamayı adet edinmiş grup, Voynich'in başka yıldızlardan gelen misarfirlerden ilham alan bir 'dünyalının' kaleme aldığını iddia ediyor. Üstelik tezlerini desteklemek için gösterdikleri 'kanıtlar,' en inatçı bilim adamını bile şaşırtırıyor. Örneğin Voynich'de bulunan bazı takımyıldız çizimlerine bugünkü astronomların çoğunun aşina olmayışı, gizemini bir kat daha arttırıyor. Ee, ne yapıyoruz şimdi? Voynich'in 500 yıllık bir yalan mı, yoksa dünya dışı kökenli bir bilim kitabı olduğuna mı inanacağız? Siz istediğinize inanın. Ama şüpheciliğin kalın zırhına saklanıp, kolaya kaçmadan... Zira "aksi ispatlanmadığı müdddetçe her şey doğrudur" varsayımı bizim aklımızı karıştırdı.

Şirzat Bilallar


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Bahçelievler'de cinayet
 KPSS'ye başvurular başladı
 R.G. şimdi de oğlu için azap çekiyor
 Kanlı teşekkür
 Münüre Hanım acısını gömüp adalete sığındı
 İhbar zanlısı THY çalışanı
 Cesedi minibüste bulundu
 Venedik Bienali'nde Çağlayan imzası
 Berdel sonrası ardı ardına iki cinayet
 Korucular kız kaçırdı
 6 yaşında çocuğa tecavüz arbedesi
 'Lizbon ve İstanbul ikiz kent'
 Kapkaççıların en favori semti Laleli
 Kadınlar barışa yürüdü
MANSUR FORUTAN
Şikâyetçiyim!
Sağ işaret parmağım bilgisayarın "Delete"...
MEHMET BARLAS
Eğitim sorununu gelecek yüzyıla da aktaracak mıyız?
Hem...
MAHMUT ÖVÜR
Hantal devletten 'kebapçı' belediyeye
İstanbul'da garip...
SAVAŞ AY
Bu dünyadan Necip Fazıl da geçti..
Solcuyduk ve bizim...
REFİK DURBAŞ
Buyurun kukla festivaline...
On beş ülkeden yirmi kukla...
SAİT GÜRSOY
ÖSS'nin acı reçetesi
YÖK, dört yıl ve fazla eğitim yapan...
HINCAL ULUÇ
Tele Gol'e, golü atan adam..
Pazartesi günü...
EMRE AKÖZ
Edip Cansever tartışması
İlginç bir edebiyatetik...
Dünya derbisi
Dünya derbisi
Bugün 21.00'de başlayacak G.Saray-F.Bahçe Türkiye Kupası finali üç...
Kullanma klavuzu
Kullanma klavuzu
Olimpiyat Stadı'na gideceklerin büyük bölümü belki de bu bölgeyi ilk...
Yargı yargıya karşı
Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde konuşan Başkan Çetinkaya hükümetten...
Başbakan'ın 'kitap özeti' çıkaran ekibi var
Erdoğan için kitap özetlerini edebiyatla ilgili danışmanları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu