|
|
|
|
|
|
Cips, kraker yerine ceviz ve badem yiyin
Can sıkıntısından atıştırılan her cips, çikolata, kraker, zamanla adeta göbekte, kalçalarda birikiyor. Uzmanlar arada sırada bir şeyler atıştırmaktan vazgeçemeyenler için 'zararlı'lar yerine; ceviz, badem, domates, salatalık gibi 'yararlı'ları öneriyor. Bunlarla daha sağlıklı ve formda olmak mümkün...
İç hastalıkları, endokrinoloji, metabolizma ve diyabet uzmanı olan Prof. Dr. Metin Özata, bu alanlardaki çalışmalarından ve bilgi birikiminden yola çıkarak, "Doğru Beslen Formda Kal" adlı kitabını kaleme aldı. Epsilon Yayınları'ndan çıkan kitapta, sağlıklı zayıflamanın yöntemleri anlatılıyor... * Niçin ilk haftalarda daha çabuk kilo verir, sonra bekleme dönemine geçeriz? Kilo kaybının iki dönemi var. İlk dönem hızlıdır. Karaciğer ve kaslarda depolanmış olan şekere 'glikojen' adı verilir. Zayıflamanın ilk döneminde bu depo glikojen ve proteinlerin yıkımına bağlı olarak, belirgin bir sıvı kaybı olur. 24-48 saat içinde glikojen depoları azalırken, vücuttan su atılır. Kişiler hemen 'kilo verdim' diye sevinir. Ancak, verilen kilo yağ yıkımından değil, glikojen ve protein yıkımının neden olduğu su kaybından ibarettir. Bu dönemden sonra yağların yakılması evresi gelir ki, bu evrede başarılı olmak için; spor yapmak, yürümek ve hareketli olmak önemlidir. * Psikolojik faktörler şişmanlığa neden olur mu? Bazı psikolojik rahatsızlıkların şişmanlık yaptığı biliniyor. Stres ve depresyon şişmanlığa ve aşırı atıştırmaya neden olur. Bu hastaların bir kısmında tıkanırcasına yeme krizleri ve gece atıştırmaları fazla görülür. * Can sıkıntısıyla atıştırdıklarımızın kilo almadaki rolü nedir? Kilo alımına en fazla katkıda bulunan etkenlerden biri şekerli besinlere saldırmak ve geceleri atıştırmaktır. Akşam yemeğinden sonra televizyon başındaki atıştırmalar, kilo almanın en önemli nedenidir. Geceleri metabolizmamız yavaşladığından, bu atıştırmalar kilo almayı çok kolaylaştırır. * Ya, 'kan şekerim düştü' diye gün içinde tatlılara saldırmalar? Özellikle, kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlar yendikten sonra, önce kan şekeri ve ardından insülin hormonu kanda hızla yükselir. İnsülin kan şekerini düşüren bir hormondur. Yüksek insülin seviyeleri iki üç saat sonra kan şekerinizi normalin de altına indirdiği için, şiddetli bir yeme isteği, titreme, terleme olur. Buna 'reaktif hipoglisemi' denir. Kandaki yüksek insülin seviyesi, kandaki şekeri çok çabuk yok ettiğinden, kan şekeri düşer. Kişi bu durumda; şeker, çikolata, tatlı ne varsa yemek ister. * Peki, ani gelen yeme krizlerini önlemek için ne yapmalıyız? Dengeli diyet uygulamayanlar, kahvaltı yapmayanlar ve düzensiz yemek yiyenler de, kan şekerleri gün içinde düştüğü için sık sık atıştırma krizine girer ve kilo veremez hale gelirler. Bu durumu önlemek için, düşük glisemik indeksli ve posalı karbonhidratlar alınmalı ve öğün atlanmamalıdır. Sebze ve meyve gibi posalı besinler çok yavaş sindirildiği için kan şekerini hızla yükseltmez. Diyet yaparken posalı karbonhidrat alımını artırmak veya düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmek şarttır. -BİTTİ-
|
|
|
|
|
|
|
|
|