Yabancılar borsaya yerliler arsaya mı?
Amerikan Newsweek dergisinin yaptığı tahmine göre, dünya hisse senedi piyasalarında yabancıların payı giderek artacak. Hem internet ortamının gelişmesiyle yatırımcıların hisse senedi ile ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşmaları, hem ülkelerin giderek şeffaflaşması, hem de gelişmiş ülkelerde getirilerin düşük olmasının yol açtığı arayış, yabancı yatırımların önünü açıyor. Derginin çalışmasını dün aktarmıştık. Hisse senedi pazarının çoğunluğu, uzun vadede yabancıların olacak. İMKB'de bu oran zaten yüzde 60 ile yüksek düzeyde. Yerlilerin piyasaya uzak durmasının bir sonucu olarak Türkiye'de yabancıların payının giderek artabileceğini düşünüyoruz. Yerli yatırımcıların durumu, Türkiye piyasasının geleceği ve fiyatların düzeyi açısından konu önemli. CNN Türk'te Enis Berberoğlu ve Yiğit Bulut konuyu tartıştı. Bir sonuca ulaşmak hemen mümkün olmayabilir. Ama gelecekte bizi nelerin beklediğini kestirebilmek için fikir jimnastiğine ihtiyaç var.
Türkiye ilgisinin nedeni? Çünkü yabancılar ağırlıklı olarak Türkiye'de kalacaksa piyasamız başka, terkedip gideceklerse daha başka olacak. Benim tahminim kalacaklarından ve paylarını artıracaklarından yana. Yukarıda sayılan küresel gerekçeler yanında Türkiye'nin gelişmekte olan bir piyasa olması, AB sürecine girmesi, şirketlerin bu süreçte ölçek olarak büyümeleri ve verimliliklerini artırmaları yabancıları cezbetmeye devam edebilir.
Milyar dolarlık 5 yatırım Yabancı payının artmasının yol açacağı gelişmelerden biri, halka açıklığın da artmasıyla borsa şirketlerinin giderek yabancı hakimiyetine geçmesi olabilir. Bitişikteki tablo, halka açık sermaye içinde en yüksek yabancı payı olan şirketler seçilerek oluşturuldu. Sermayenin yüzde 20-40'ı yabancılara ait olan şirket sayısı 18'e ulaşmış.Hatta Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş yüzde 39 oranıyla borsada yabancıların en yoğun olduğu hisse. Bu şirketler içinde yabancı payı birer milyar doları geçen 5 hisse senedi var. Yabancıların Garanti Bankası'nda 1.8, Akbank'ta 1.7, İş Bankası'nda 1.6, Turkcell'de 1.3 ve Tüpraş'ta 1.3 milyar dolar yatırımları bulunuyor. Eğer şirketlerin halka açıklığı artacak ve yabancıların borsadaki payları yükselecekse, yerli şirketler borsada da yabancıların eline geçmeye başlayacak. Bu, olumsuz bir gelişme değil ama bizim yerli yatırımcıların nereye yatırım yapacağı önemli. Yerliler için yatırım yeri borsa şirketleri değilse, yabancı şirketler mi; yoksa arsa mı olacak? O zaman yerli yatırımcılar için Türkiye Borsası'nın nasıl bir önemi olacak? Biraz düşünelim.
Sonuç "Biri yanılmayınca biri yenilmez" Türk Atasözü
|