Akdeniz Mutfağından Zeytinyağlı Yemekler
Şakşuka (4 kişilik) Patlıcanları alacalı olarak soyun. Dilimleyip, tuzlu suda 15 dakika bekletin ve süzgeçten geçirin. Biber ve havuçları verev biçiminde doğrayın. Patatesleri küp biçiminde doğrayın. Sıvıyağı kızdırın. Sırasıyla patates, havuç, patlıcan ve biberi bu yağda ayrı ayrı kızartın. Yağlarını iyice süzün. Daha sonra servis tabağına alın. Ayrı bir yerde domatesleri rendeleyip tavaya alın. İçine ince kıyılmış sarmısakları, salça, şeker, sirke, tuz ve karabiberi ilave edin. Kızartma yağından da 1 çorba kaşığı koyup, domatesler suyunu biraz çekene kadar pişirin. Hazırladığınız sosu ocaktan alın ve servis tabağındaki sebzelerin üzerine gezdirin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
Sosu için: * 2 adet patlıcan * 4 adet sivri biber * 2 adet havuç * 2 adet patates * Kızartmak için sıvıyağ * 4 adet domates (rendelenmiş) * 1 çorba kaşığı salça * 1 baş sarmısak * 1 çay kaşığı tozşeker * 1 tatlı kaşığı sirke * Tuz, karabiber
Zeytinyağlı lahana dolma Lahanayı haşlayıp süzün, yapraklarını ayırın. Doğranmış soğanı yarım su bardağı su ile kaynatın. Suyunu çektirin. Zeytinyağından yarım kahve fincanı ayırın, kalanı soğana katın ve 5 dakika kavurun. Pirinci yıkayıp, soğanlı yağa katın. 5 dakika kavurun. Bir su bardağı su, kuşüzümü, kestane, dereotu, nane, şeker, karabiber, yenibahar ve tarçını ilave edip bir iki kez karıştırın. Suyunu çekene dek pişirin. Lahana yapraklarını kesip hazırlayın. Yapraklara bir çorba kaşığı iç koyup, çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Tencerenin altına kullanılmayan lahana yapraklarından koyun. Üzerine dolmaları dizin. İki su bardağı suyu üzerine dökün. Dolmaların üzerini tabakla kapatıp, orta ateşte 25 dakika pişirin. Ayırdığınız zeytinyağı ve limon suyunu dolmaların üzerine gezdirin. Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın. * 1 kilo beyaz lahana * 1 adet soğan * 4 su bardağı su * 1 su bardağı zeytinyağı * 2 su bardağı pirinç * 2 çorba kaşığı kuş üzümü * 150 gram kestane * 1 demet dereotu * 2 çorba kaşığı nane * 2 adet kesme şeker * 1 çay kaşığı karabiber * 1 tatlı kaşığı yenibahar * 2 tatlı kaşığı tarçın * 1 adet limon
Yoğurtlu barbunya Barbunyayı haşlayıp, süzün. Soğanları rendeleyip, zeytinyağında 1-2 dakika soteleyin. Haşlanmış barbunyayı, kesme şekeri, tuzu ekleyip, hiç su eklemeden kendi suyu ile kısık ateşte kavurun. Servis tabağına alıp, soğutun. Yoğurdu, dövülmüş sarmısakları, kremayı bir kabın içerisinde iyice karıştırın. Yoğurttan 2 çorba kaşığı alıp barbunyanın içine karıştırın. Kalan yoğurdu üzerine örtün. Kırmızı biber ve ince kıyılmış maydanozla süsleyip, servis yapın.
(6 kişilik) * 1 kg. taze barbunya veya 2 su bardağı kuru barbunya * 2 adet kuru soğan * 2 su bardağı yoğurt * 1 çorba kaşığı krema * 3 diş sarımsak * 1 çay bardağı zeytinyağı * 2 adet kesme şeker * Tuz kırmızıbiber, maydanoz
|