"Şimdi, Annan planından iyi"
Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Kıbrıs Rum kesiminin bugünkü durumunun, Annan planının kabul edilmesi halinde içinde bulunacağı durumdan çok daha iyi olduğunu söyledi.
Rum basınına göre, Papadopulos, Rum AKEL partisinin kuruluşunun 80. yılı nedeniyle düzenlenen özel kongrede gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, ''O zaman söylediklerim gerçek çıktı. Sıkı çalışmak gerekiyor ve şu anki durumumuzun Annan planını kabul etmiş olmamız halindeki durumumuzdan daha iyi olduğu kesindir'' dedi.
Papadopulos, kongrede yaptığı konuşmada da Annan planının referanduma sunulmasının birinci yılını doldurduğuna değinerek, ''Diyalogun, üzerinde uzlaşıya varılmış bir çözüme götürecek koşullar ve çerçeve içerisinde yeniden başlaması için gerekli tüm koşulları sağlamak amacıyla bu bir yıl içerisinde çok sıkı çalıştıklarını'' iddia etti.
Papadopulos, şöyle devam etti:
''Bugün, ortamın önemli ölçüde iyileştiğini, aralarında İngiltere ve ABD'nin de bulunduğu birçok ülkenin, BM Genel Sekreteri'nin planında, ülkemizi toplumsal, ekonomik ve kurumlar düzeyinde gerçekten birleştirecek ve çözümün işlevselliği ile kalıcılığını garanti altına alacak şekilde değişiklikler yapılmasını artık kabul ettiklerini tespit ediyoruz.''
''Annan planının masadan yok olamayacağını ve müzakerelerin temelini teşkil ettiğini'' ifade eden Papadopulos, ''Müzakereler aracılığıyla Kıbrıs halkının tümü tarafından kabul edilebilir hale getirilmesini sağlayacak değişikliklerin gerçekleşmesine çabalayacaklarını'' söyledi. Papadopulos, ''Çünkü bir çözümün uygulanabilir olması için, o çözümü onunla yaşayacak halkın da istemesi gerekir'' dedi.
Kıbrıslı Türklere de seslenerek, ''İstediğimiz ve öngördüğümüz çözüm, iki toplumlu, iki kesimli federasyon çerçevesinde dürüst ve onurlu bir işbirliğini hedeflemektedir'' diyen Papadopulos, BM'nin Kıbrıs kararları, uluslararası hukuk ve AB'nin temel ilkeleri temelinde çözüm istediklerini kaydetti.
Rum tarafının Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin, ''çözümün maddelerinin iyileştirilmesi için gerekli ön koşulları yarattığını'' savunan Papadopulos, ''Çözümün içeriğinin AB'yi de ilgilendirmesi gerektiğine inanıyoruz ve bu yüzden AB'nin Kıbrıs sorununun çözümü sürecine daha etkin katılmasını istiyoruz'' diye konuştu.
|