|
|
|
|
|
|
Türk kadını en çok göğüs büyütme ameliyatı yaptırıyor
Bahar aylarında ince giysilere dönülmesiyle birlikte, meme estetiği için başvuruların arttığını açıklayan uzmanlar, yaz aylarının sıcaklar sebebiyle operasyona uygun olmadığını söylüyor. Türk kadınlarının en sık başvurusu ise, göğüs büyütme ameliyatlarına oluyor
Her kadın estetik ölçülere sahip, güzel göğüsler ister. Ancak, gerçekte pek azı göğüslerinin şeklinden ve büyüklüğünden memnundur. Göğüslerini büyütmek veya küçültmek isteyenler, estetik cerrahların kapısını çalıyor. Kartal Devlet Hastanesi Estetik Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Tayfun Aköz, Türk kadınının en çok meme büyütme ameliyatlarına rağbet ettiğini söyleyerek, meme estetiğindeki son gelişmeleri anlattı, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı...
MORLUKLAR OLUŞABİLİR * Meme estetiği için en uygun mevsim hangisi? Meme estetiği her zaman uygulanabilir bir cerrahi girişimdir. Ancak, giysilerin örtücülüğünün azalmaya başladığı ilkbahar ayları, bu ameliyatların en çok talep edildiği zamandır. Yaz aylarında planlanan tatil sürecine hazırlanan kadınların, vücut hatlarını daha güzel görme isteği, bu cerrahi işlemlerin yoğun uygulanmasını sağlar. Bu arada, yaz aylarının sıcak ortamı nedeni ile ameliyat isteğinde oluşan azalma, tatil dönüşü kadınların yeniden estetik cerrahlara artan başvurusu ile sonuçlanır.
* Göğüs estetiğinden sonra güneşlenme konusunda kısıtlamalar olur mu? Estetik cerrahi girişimleri sonrasında, operasyon alanının iyileşmesi yaklaşık bir hafta süre alır. Ayrıca, bazı hastalarda az miktarda da olsa morluklar oluşabilir. Bu morlukların asıl nedeni olan yumuşak doku içerisindeki parçalanmış kan ürünleri, güneş ışınlarından olumsuz etkilenir ve korunmadığı takdirde deri renginde koyulaşma yapabilir. Bu nedenle, morlukların geçmesini beklemek veya güneş koruyucularını dikkatli kullanmak önerilir.
* Silikon mu, yoksa su dolu torbalarla meme büyütmek mi daha sağlıklı? Silikon jel içeren protezlerle yapılacak klinik ve deneysel çalışmaların uzun dönem sonuçları alınana kadar, Amerika'da silikonlu protezlerin kullanımı, 1992 yılında sınırlandırılmıştır. Ancak, bu ameliyatın yoğun uygulandığı diğer ülkeler bu sınırlamaya gitmemiştir. Bu süreçte yapılan çalışmalar, silikon jelli protezlerin tuzlu serumla doldurulmuş protezler gibi güvenle kullanılabileceğini göstermiştir.
İZ YERİNİ SEÇEBİLİRSİNİZ * Pek çok yöntem arasından en ideali hangisi? Protezin yerleştirilmesinde ameliyat giriş yerini belirlerken, hastanın göğüs ucu büyüklüğü, seçilen protezin tipi, hasta beklentileri, estetik cerrahın alışkanlığı gibi faktörler göz önüne alınır. En ideal giriş yeri; ameliyatın oluşturduğu doku travmasının en az olduğu, yumuşak dokuların en az kat edildiği yer olmalıdır. Bazen hastalar ameliyat izinin yerleşim yerinin belirleyicisi olmak ister. Bu durumda olası sonuçları belirterek, hasta tercihini ön plana almak uygun olur.
* Silikonların ne kadar zamanda bir kontrol edilmesi uygun? Birkaç yılın ardından değiştirilmesi gerekiyor mu? Protez içersin ya da içermesin tüm kadınların yılda bir kez göğüslerini hekimine kontrol ettirmesi uygundur. İlginç olan nokta, göğüs büyütme ameliyatı geçirmiş kadınlar bu konuya gerekli hassasiyeti gösterirken, diğer kadınlar ancak bazı şikâyetleri olduğunda cerrahlara başvurmaktadır. Herhangi bir sorun oluşturmadıkça protez değişimine gidilmez. Uzun dönemde vücudun yaşlanması ile meydana gelecek deformasyonlar, protezli göğüslerde de doğal olarak oluşacaktır. Yaşla birlikte ortaya çıkan böylesi durumlarda yenileyici işlemler uygulanabilir.
* Silikonlar ya da diğer dolgu maddeleri patlayabiliyor mu? Göğüs kafesine zarar verecek şiddetteki sert travmalar, protezlerin patlamasına neden olabilir. Bu durumda tuzlu serum içeren protezlerin içeriği vücut tarafından emilir ve sorun oluşturmaz. Çok şiddetli olmayan travmalarda silikonlu protezlerin içeriği, protez çevresinde vücudun oluşturduğu zar içinde kalır ve dışa açılmaz. Bu zarı parçalayacak şiddette travmalarda silikon jel doku içine yayılabilir, ancak hayati tehlike oluşturmaz.
EMZİRMEYE ENGEL DEĞİL * Bu operasyonlar kaç yaşından itibaren yapılabilir? Kişilerin fiziki ve ruhi gelişimini tamamladığı yaşlardan sonra bu ameliyatlar yapılabilir. Genellikle 18 yaş, alt sınır olarak kabul edilir.
* Silikonlu göğüsleri olan kadınlarda hamilelik döneminde ya da süt verme döneminde ne tür sorunlar ortaya çıkabilir? Ameliyat tekniği, mevcut süt bezleri ve kanallarını etkilemeden gerçekleştirildiği için süt verme konusunda sorun oluşmaz. Ancak, tüm kadınlarda doğum sonrası göğüslerde artmış enfeksiyon olasılığı söz konusudur. Bu nedenle, silikonlu göğüsler için bu konu daha çok hassasiyetle izlenmeli, göğüs ucu temizliğine dikkat edilmelidir. Hamilelik ve süt verme, memelerde az da olsa deformasyon oluşturabilir. Bu durumda hastalar yeni bir ameliyat isteğinde bulunabilir.
KANSER RİSKİNİ ARTIRMAZ * Silikon çıkarıldıktan sonra estetik sorunlar yaşanır mı? Protezler çıkarıldıktan sonra doğal olarak, göğüslerde bir deformasyon oluşmaktadır. Hastanın isteğine göre, aynı seansta, mevcut meme hacmi ve dokusu yeniden şekillendirilebilir.
* Silikonlu göğüslerin kanser riski daha mı fazla? Günümüze kadar yapılmış çalışmalar ve uzun dönem gözlemlerde, silikonlu göğüslerde kanser riskinin silikonsuz göğüslerden daha fazla olduğu görülmemiştir. Ayrıca, silikonun memede kanser yapıcı etkisinin olmadığı, silikonlu ya da silikonsuz tüm kadınların eşdeğer kanser riski taşıdığı anlaşılmıştır. Bu durumda, silikonun kanser yaptığını söyleyemeyiz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|