Lezzet Güneşi
Tepsi kebabı Kıymayı tuz, karabiber ve toz kırmızıbiberle birlikte iyice yoğurun ve yassı köfteler yapın. Patlıcanların kabuğunu soymadan, iki parmak kalınlığında halka halka doğrayın. Fırın kabına patlıcan, köfte ve patlıcan sırasıyla dizin. Salça, zeytinyağı ve et suyunu iyice karıştırıp, patlıcanların üzerine gezdirin. Üzerine bir kapak kapatıp, kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
(4 kişilik) * Yarım kg. kıyma * 1 kg. kemer patlıcan * 1 çorba kaşığı salça * 1 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 çay bardağı et suyu * Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
Ekşili pancar çorbası Soğanları küp küp doğrayıp tencereye alın. Yağ ve salçayı ekleyip, soğanlar pembeleşinceye dek soteleyin. Ardından pancar saplarını ince ince kıyıp, tencereye aktarın. Suyunu çekene dek kavurun. Hemen suyunu ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca nohutları, tuz, karabiber ve koruk ekleyip, 10 dakika kaynatın. Ocaktan alınca fesleğen serperek, servis yapın.
* 2 adet soğan * 1 kahve fincanı sıvıyağ * 1 çorba kaşığı salça * 1 demet pancarın sap kısımları * 2 çorba kaşığı un * 8-10 bardak su * 1 su bardağı haşlanmış nohut * Yeteri kadar tuz, karabiber * 1 çorba kaşığı fesleğen * 1 çorba kaşığı koruk ekşisi veya limon suyu
Meyveli çıtır yoğurt Çekirdek ve çamfıstıklarını yağsız tavada orta ateşte 3 dakika kavurup, susamı katın ve 3 dakika daha kavurun. Ateşten alıp soğumaya bırakın. 1 adet portakalın kabuğunu, beyazını almayacak şekilde ince rendeleyip, şeker ve incirlerle beraber çekirdeklere ilave edin ve 2 dakika karıştırarak pişirin. Soğumaya bırakın. Kalan portakalı soyup, küçük küpler şeklinde doğrayın. Muzları dilimleyin, portakal ve yoğurtla karıştırın. Yoğurtlu karışımı 4 adet porsiyonluk kaseye paylaştırın, üzerlerine susamlı karışımı koyarak servis yapın.
(4 kişilik) * 150 gr. ayçekirdeği tanesi * 150 gr. çamfıstığı * 200 gr. susam * 2 adet portakal * 2 çorba kaşığı esmer şeker * 250 gr. kuru incir (doğranmış) * 2 adet büyük boy muz * 400 gr. yoğurt
Tarçınlı rulo Süt ve tereyağını kısık ateşte iyice ısıtın. Bir kapta şeker, tuz, maya ve 2 su bardağı unu karıştırıp, ortasını havuz şeklinde açın. Ilık sütü yavaş yavaş katarak una yedirin. Yumurta, vanilya, tarçın ve 2 su bardağı unu ilave edip, karıştırmaya devam edin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak 3 su bardağı unu ilave edip, yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru hafif unlu bir yüzeyde pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar yoğurun. Yuvarlayıp, yağlı bir kaba koyun ve her tarafının yağlanmasını sağlayın. Üzerini örtüp, ılık bir yerde 2 saat dinlendirin. Esmer şeker, tereyağı, su ve tarçının yarısını küçük bir tencereye koyup, kısık ateşte şeker çözülüp, tereyağı eriyinceye kadar pişirin. Kaynama noktasına getirip, kısık ateşte yaklaşık 8 dakika kaynatın. Hazırladığınız şurubu, 18 adet muffin kalıbının dibine paylaştırın. Ceviz, şeker, kuru üzüm ve kalan tarçını harmanlayıp, kalıplara 1 tatlı kaşığı serpin. Hamuru hafif unlu bir yüzeye alıp 45x30 cm. ebatlarında bir dikdörtgen şeklinde açın. Üzerine kalan cevizli karışımı serpip, uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Ruloyu 18 parçaya kesin, kesik kısımları yukarıya bakacak şekilde muffin kalıplarına yerleştirin. Üzerlerini kapatıp, kabarmaları için yaklaşık 45 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabarıp, kızarıncaya kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra biraz soğumaları için bekleyin ve ters çevirerek kalıplardan çıkartın. Soğuk servis yapın.
(18 adet ) * 250 ml. süt * 125 gr. tereyağı * 2 kahve fincanı tozşeker * 1 tatlı kaşığı tuz * 1 çorba kaşığı kuru maya * 7 su bardağı un * 2 adet yumurta (hafif çırpılmış) * 2 tatlı kaşığı vanilya * 1 tatlı kaşığı tarçın Harç: * 1,5 su bardağı esmer şeker * 30 gram tereyağı * 1/4 su bardağı su * 2 tatlı kaşığı tarçın * 50 gr. ceviz (doğranmış) * 3 çorba kaşığı tozşeker * 45 gr. kuru üzüm
|