kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bağcılara üzümü öğretecek
Bağcılara üzümü öğretecek

Üzümün yetiştiği yerde üretim yaparak kaliteli şaraplara imza atan Mey İçki'nin şarap uzmanı Jean- Luc Colin'in amacı, dünya piyasasında yer almak için bağcıları eğitmek.

Türkiye'nin en büyük içki üreticisi Mey, şaraplarıyla da oldukça iddialı. Firmaya şarap üretimiyle ilgili danışmanlık hizmeti veren Fransız uzman Jean-Luc Colin, yaptıkları yeni çalışmalarla kalitesi tüm dünyada kabul gören şaraplara imza atacaklarını söylüyor. Bordeaux II Üniversitesi Önoloji Fakültesi mezunu bir bağ ve şarap uzmanı olan Jean-Luc Colin, 1991 yılından beri Türkiye'de.1989-1990 yıllarında Bordeaux ve Armagnac'da çeşitli şatolarda yardımcı şarap üretim uzmanı olarak çalışan Colin, Türkiye'de Kavaklıdere Şarapları'yla başlayan macerasına sekiz aydır Mey'de devam ediyor. Mey İçki'nin satın aldığı Tekel'in Türkiye'-nin dört bir yanında şarap fabrikaları bulunuyor. Bunun büyük avantaj olduğunu söyleyen Colin, üzümleri kilometrelerce yol kat etmeden, kalitesinden bir şey kaybetmeden, oldukları yerde kullanabildiklerini söylüyor. Tabii Elazığ, Ürgüp ve Trakya'da sahip oldukları bu fabrikalar sayesinde buradaki bağcılarla da temas kurulabiliyor. Böylelikle bağcıların yatırımıyla da ilgilenebiliyor. Bu amaçla ziraat mühendislerinden oluşan bir ekip kurduklarını söyleyen Colin amaçlarını şöyle anlatıyor: "Şarap uzmanlarının yönlendireceği bu ziraat mühendisleri bağcılara kaliteli üzüm yetiştirme konusunda eğitim verecek. Çünkü bizim bağcılar genellikle etli, ince kabuklu bir üzüm çeşidi olan sofra üzümü yetiştirmeyi biliyorlar. Zaten Türkiye sofra üzümü üretiminde dünya üçüncüsü. Yani bu konuda fazla eğitime gerek yok. Ama şarap yapımında kullanılacak kaliteli üzüm yetiştirme konusunu pek kimse bilmiyor. Artık lezzetli, kokulu üzümlerin üretilmesi gerekiyor." Bu sayede dünya standartlarına uygun kaliteli şarap üretilebileceğini söyleyen başarılı uzman, Fransız ağırlıklı olmak üzere, İspanyol, İtalyan gibi çeşitli yabancı şaraplara da imza atacaklarına inanıyor. Türkiye'nin en çok "Şato" denilen üst kalite şaraba ihtiyacı olduğunu düşünen Jean-Luc Colin, ancak bu sayede dünya piyasasında önemli bir yer edineceğimiz görüşünde.

MERAKLISI ARTTI
Mey şaraplarına satış, pazarlama ve dış ticaret danışmanlığı veren, 13 yıldır Hollanda'da eski ve nadir şarap ticareti ve profesyonel şarap tadımları yapan Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şarabı tercih edenlerin sayısının arttığını söylüyor. Şarabın Türk damak tadına uygun bir içki olduğunu ve Türk yemekleriyle de çok iyi gittiğini anlatıyor. Özellikle yeni neslin balıkla bile beyaz şarabı tercih etmeye başlayacağı düşüncesinde: "Türkler yoğun, koyu renk, asitesi yüksek şarapları sever. Çünkü yediği yemekler ciddi şekilde baharatlı. Örneğin içli köfteyle, Adana ve Urfa kebapla kırmızı şarap çok güzel olur. Tatlı şarapla da kuru fasulye pilav ve iç pilav çok güzel gider." Bir yıldır İstanbul, Ankara ve İzmir'de Hilton otellerinde diğer şarap uzmanlarıyla birlikte kurslar veren Jean-Luc Colin ve Kocabaşoğlu, altı haftalık bu kurslarda şarap kültürünü tanıtıyor. Kurslarda hem Türk hem de dünya şarapları tadılıyor. Katılımcılar hangi yemekle hangi şarabın ikram edileceğini, kokuları, tatları ayırt etmeyi, kalite fiyat uyumunu öğreniyorlar.

Eylem Bilgiç

DİĞER GURME HABERLERİ
 Hangisi sahte hangisi hakiki?
 Tarihi yalıda evlenmek hayal değil
 Turizmimiz Rus ruleti gibi
 Okyanus ıstakozları markette
 Ultra lüks harman viskiler
 Clinton da burada puding yedi
 Farklı Mekanlar Denemek İsteyenlere
 Yunan mutfağı İstanbul'da
 Şarap karafta sunulur
 Hakikat şarapta gizlidir
 Romun yeni hedefi Türkiye
 Alkolü az aroması çok hoş
 Film değil sanki tadım kursu
 Beyaz şarap unutuldu mu?
 Vergi zammı şarabı vurdu
 Sıcak şarap içimizi ısıtıyor
 Adını mitolojiden almış
 Şeker yerine tatlandırıcılar
 Fransızların rejim sırları
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Kapkaça uğramamak için ben de tedbir alıyorum
Kapkaça uğramamak için ben de tedbir alıyorum
Polisliği, anneliği ve ev kadınlığını bir arada yürüten İnci Aksoy...
Her hayatın iniş ve çıkışları vardır
Her hayatın iniş ve çıkışları vardır
Sabah Gazetesi Magazin Müdürü Şengül Balıksırtı'nın Seni Ben...
Sağlam kemikler için süt, yoğurt ve peynir
Kalsiyum ve D vitamini, kemik dokusunun zarar görmesi sonucu oluşan...
Köpek modasının Valentino'su
Ülkü Berse'nin hayatı köpeği Nazlı sayesinde değişti. Nazlı'ya...
Yerküremizde farkında olmadığımız çok şey var
Beş yıllık bir emeğin ürünü olan Yaradılış, doğa sevgisi ve kökenlerimiz...
Komediler bu kez atakta
Karanlık bir gerilim, haftaya damgasını vuracak. Geçenlerde İstanbul'a konuk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.