|
|
|
|
'Her gün belli oranlarda yağ tüketmek şart'
Unilever Kurumsal İletişim Müdürü ve diyetisyen Ebru Şenel Erim ise, Becel ile birlikte zihinlerimize yerleşen doymuş- doymamış yağları, hangi yağları tüketmemiz gerektiğini, yağlarda bulunan vitaminlerin vücudumuza ne kadar yararlı ne kadar zararlı olduğunu anlattı.
* Doymuş yağ ve doymamış yağ nedir? Yağlar doymuş ve doymamış olmak üzere ikiye ayrılıyor. Doymuş yağlar daha çok doğada katı formda bulunur. Tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı gibi yağlar doğalda da katı haldedir ve içlerinde doymuş yağ oranları yüksektir. Doymamış yağlar ise doğada sıvı formda bulunan yağlardır. Yani ayçiçek, soya, mısır özü, zeytinyağı gibi yağlar, doymamış yağlar ailesine girer. Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği bilgiye göre; "Yağlar dengeli bir şekilde tüketilmeli, aldığımız günlük kalori miktarının yüzde 30'unun enerji olarak yağlardan gelmesi gerekli. Bu yüzde 30'un yüzde 10'u doymuş, yüzde 10'u çoklu doymamış, yüzde 0'u ise tekli doymamış olarak yayılmalı. Doymamış yağlar ailesi de tekli ve çoklu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tekliler daha çok zeytinyağı ve fındık yağında bulunurken, çoklu doymamışlar ayçiçek, soya ve mısır özünde vardır. Zeytinyağı, beslenmemizde muhakkak yer almalıdır. Çünkü zeytinyağı bize içinde bulundurduğu tekli doymamışları sağlayacaktır. Çoklu doymamış yağlar ise Becel'de çok yoğun olarak bulunur. Çünkü buna göre dizayn edilmiş bir ürün bu. Bilimsel veriler çoklu doymamış yağların kandaki kolesterolü düşürdüğünü gösteriyor. Becel dışında çoklu doymamışlar; ayçiçek, soya ve mısır özü yağından alınabilir. Kısacası tek bir yağ cinsi ile beslenmemek, tüketilen yağları çeşitlendirmek gerekir diyoruz.
* Diyet yapanlar yağdan uzak yaşamayı tercih eder. Yedikleri salatalarda bile zeytinyağından kaçınırlar. Hiç yağ almamanın olumsuz etkileri neler olabilir? Herkesin kilolu olma halinin sebepleri farklıdır. Bunu tek başına yağa bağlamak ve kendi sorununuzu anlamadan sadece yağı keserek böyle bir yapıya gitmenin hiç anlamı yoktur. Diyet süresince hiçbir şekilde yağı sıfırlamak doğru değildir. Ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilirsiniz. Mesela
A, E ve K vitaminleri yağlarla emilir. Hiç yağ almıyorsanız, bu vitaminlerin hiçbirinin vücudunuza hiçbir faydası olamaz. Yani vücudunuz tarafından emilemez. Diyet yapan arkadaşlara söylediğim gibi; üzerinde bir kaşık bile yağ olmayan salata sadece posadır! Kötü bir şey olmadığı gibi fayda da sağlamaz. Aynı şekilde sadece haşlama sebze de yemek yanlıştır. Haşlayıp suyu dökülen sebze yemekler vücuda sadece posa olarak girer.
|
|
|
|
|
|
|
|
|