kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Kumkuvat dondurması...

Son Köyceğiz gezisinin ganimetleri olarak Solmaz elime balık yumurtalarıyla birlikte bir ufak kavanoz marmelat sıkıştırmasaydı, hafızam karanlık dehlizlerinin diplerindeki o unutulmuş odanın kapılarını belki hiç açmayacaktı. Açılan o kapıdan kumkuvat çıktı.

***

Ben kumkuvatı ilk kez Paris'te bir mahalle pazarında gördüm. Kuş yumurtası büyüklüğünde mandalinalar gibiydi... Turuncu bir ışıltının içinde cıvıl cıvıl duruyorlardı. Asya'nın doğu kesimlerinde yaygın olan bu civelek meyveyi tattığımda çok hoşuma gittiğini anımsıyorum. Kabuklarıyla yenen bu minik portakalı merak edip o dönem telefon defteri muamelesi yaparak yanı başımda tuttuğum Larousse Ansiklopedisi'nin Fransızcasına bakmıştım.. Kumkuvat yoktu...

***

1968 baskısında olmayan kumkuvat, Larousse'a çok sonraları, 1990'ların sonunda girdi... Asya'nın doğusundaki yaygın ve albenili miniskül meyvenin ansiklopedilere bunca zaman sonra girmesini küreselleşmenin eğlenceli bir sonucu olarak algıladım. Mamafih, bu bilgileri yeniden tazelerken, 1968 baskısının Kürtçe maddesinde "Türkler'in konuştuğu Kürtçe" diye yazdığını, daha sonraları, kumkuvata yer veren baskısında durumu yeniden yorumladığını da gördüm. Kumkuvatların portakal çiçeğini andıran beyaz çiçekleri, koyu yeşil parlak yaprakları, bodur bir boyu, dikensiz dalları var. Minnacık meyveleri ise parlak turuncu-sarı bir kabukla örtülü... Böyle bir bitki, aynı zamanda süs olarak da kullanılıyor tabii... Kumkuvat hafızamın derinliklerinde minicik turuncu bir balık gibi kıpırdanıp dolaşmaya başladı. Kumkuvat merakımın Nirvana'ya çıktığı geçmiş dönemlerde, Paris'in en ünlü dondurmacısında kumkuvat dondurması görmüştüm. Aldım mı, taddım mı şimdi hatırlamıyorum. Muhakkak alıp tatmışımdır ama demek ki bende bir iz bırakmamış.

ACI DA OLABİLİYOR
Kumkuvatı bir ara unuttum. Taa ki son dönemlerde gene bir Fransa gezisinde, Opera Meydanı'ndaki çok lüks bir yiyecek dükkanında rastlayıncaya kadar... Büyük bir merasimle yüz gram aldım. Bu kez görüntü gene çok sempatikti ama tadı epeyce acı geldi. İlk rastlaştığımızdaki kadar cilveli değildi. Biz bu gezegende yaşıyoruz ama gezegeni dipli köşeli tanımaktan çok uzağız... Çin'in baş misafiri olarak yaşayan kumkuvat örneğin 1968 ansiklopedilerinde yer bile almıyor. Tanışma hızlandıkça tanımadığın şeylerin çokluğuna şaşıyorsun. Kumkuvat bu örneklerden biri... Kumkuvat taze olarak yeniyor. Reçel olarak yeniliyor. Şekerleme yapılıyor. Marmelat oluyor. Bahçelerde süs bitkisi olarak tutuluyor.

***

Kumkuvat lafına marmelattan girmiştik. Eğer tadını merak ediyorsanız, fevkalade... Üstelik bendeki örneği karanfillerle marine edilmiş. İnsan yaşarken doğa ile ahbaplığı oranında zenginleşiyor. Biz henüz o tanışma zenginliğinden çok uzağız. İnsan daha bilmediği ne kadar çok tat, ne kadar çok renk, koku, biçim olduğunu merak ediyor. Hele, bazen hiç beklenmedik bir anda çıkıp gelen minicik bir meyvenin insanın gününe nasıl umulmadık bir neşe kattığını görünce bu merak daha da büyüyor. Küçücük bir meyvenin bir sabah vaktine kattığı sevinci, bazen ufacık şeylerden nasıl sevinebildiğimizi bu çocuksu ve coşkulara açık masum yanımızı görünce, insan sandığımızdan daha kolay mutlu olabilirdik belki diye düşünüyor. Belki daha sonra...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kadınları taşlayarak mı öldürelim?   / 10-04-2005
 "Dokunmanın Mutluluğu"   / 03-04-2005
 Heykeller sevişir mi?   / 27-03-2005
 Resimlere bakarken...   / 20-03-2005
 Parçalanabilir kadınlar   / 13-03-2005
 Su dünyası...   / 06-03-2005
 Küçüksu Mezarlığı'nda... Bugün... Saat 13.00'da...   / 27-02-2005
 Kimsenin görmediği ressam...   / 20-02-2005
 Bingöl'den Ahmet...   / 13-02-2005
 Kumkuvat dondurması...   / 06-02-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ecevit kuru pasta değil kestaneli yaş pasta...
MEHMET ALTAN
Bir erkek gibi...
Geçmişin klasikleşmiş...
ALİ POYRAZOĞLU
Bir günün beyliği...
Bahar başa vurunca, her gün...
KAZIM KANAT
Kutsal Anadolu toprakları
Lord Kinross'un kitabını...
ÖNCEL ÖZİÇER
Usta bize söz bırakmamış!
Her fırsatta birbirlerine olan...
Türk 'Custo'ya artık dalış yasak
Türk 'Custo'ya artık dalış yasak
Dünyanın dört bir yanında sayısız dalışlar yapan, 38 ödül sahibi...
Profesörden futbol kitabı
Profesörden futbol kitabı
Alfred Wahl, binlerce insanı stadyumlara çekebilen dünyadaki en...
Dünyada lazer ameliyatında kör olan bir kişi bile yok
Göz hastalıkları alanında tıbbın önemli ilerlemeler kaydettiğini...
Komşu usulü yaprak sarma
Türkler ve Rumlar birlikte yaşamaya başladığı gün mutfağını Türkler'den, yaşama...
Önce deniz sonra midyeler kirlendi
Marmara Denizi'nin herhangi bir kıyısından elimizi uzatıp midye çıkardığımız...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.