Fobi kadınlarda daha sık görülüyor
* Sosyal fobi nedir? Sosyal fobi kişinin sosyal ortamlarda belirgin sıkıntı duyması sonucu o ortamlardan kaçınması ve işlev kaybına uğraması ile karakterizedir. Sosyal kaygı duyan kişiler başka insanların kendilerini yargıladığı ve olumsuz değerlendirdiği düşüncesi ile yetersizlik ve aşağılanmışlık hisseder. Hayal kırıklığına uğrar. Bu kişiler yalnız başlarına kaldığında sıkıntı duymaz ve kaygı belirtilerinin sosyal aktivitelerle doğrudan ilgisi vardır. Sosyal fobikler yabancılarla tanışmaktan, tanımadıklarının yanında konuşmaktan veya hareket etmekten rahatsızlık duyar. Yanlış bir şey yapacak, söyleyecek ve sanki insanlar onunla alay edecek, onu yadırgayacak, aşağılayacak, herkesin içinde rezil olacak gibi hisseder. Konuşurken herkes ona bakıyormuş gibi gelir. Yaptıkları en ufak hata gözlerinde çok büyür. Sosyal fobiye genelde çekingen kişilik yapısı eşlik eder, içe dönük yapıdadırlar. Başlama yaşı ergenlik dönemidir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. Sosyal fobinin temelinde başkaları üzerinde olumlu bir izlenim yaratma isteği ve bunu yapabileceği konusunda güvensizlik vardır.
* Sosyal fobinin belirtileri nelerdir? Fiziksel belirtiler: Bunlar terleme, çarpıntı, bulantı, ishal, adale seğirmeleri, ağız kuruluğu, yüz kızarması, kekeleme gibi belirtilerdir. Bilişsel belirtiler: Rezil olma, aşağılanma veya olumsuz bir eleştiri alma korkusu temel bilişsel belirtilerdir. Davranışsal belirtiler: Sosyal durumlardan kaçma, pasif kalma görülür. Buna bağlı olarak, kişiler arası ilişkileri ve mesleki işlevselliği bozulur.
* Sosyal fobiye eşlik eden diğer psikiyatrik bozukluklar nelerdir? Çekingen kişilik bozukluğu sık olarak sosyal fobi ile birliktedir. Sosyal fobide panik atakları sıktır. Ancak, panik bozukluğundaki beklenmeyen ataklar sosyal fobide olmaz. Sosyal fobide belirtiler sosyal ortamlarla sınırlıdır. Depresyon belirtileri sık olarak tabloya eşlik eder.
|