|
|
Mercimekli rezene
384 kalori/porsiyon Mercimeklerin üzerine 3 parmak çıkıncaya kadar su koyup, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın, ateşi kısın ve mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirip, süzün. Rezenelerin de üzerine çıkıncaya kadar su ilave edin, kısık ateşte 15 dakika pişirip, süzün. Yağsız tavaya su, soğan ve sarmısağı koyun, kısık ateşte karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Domates, mercanköşk, kekik, fesleğeni ekleyin, kısık ateşte üstü açık olarak 15 dakika pişirin. Mercimekleri ilave edip, harmanlayın. Hazırladığınız harcın yarısını 2.5 litrelik fırın kabına yayın, üzerine rezeneleri yerleştirip, kalan mercimekli harcı yayın. Isıtılmış tereyağına karıştırarak unu katın, kısık ateşte karıştırmaya devam ederek un sararıncaya kadar 2-3 dakika kavurun. Ateşten alın, karıştırarak ve yavaş yavaş sütü ilave edin. Kısık ateşte karıştırmaya devam ederek sos koyulaşıncaya kadar pişirin ve kaşar peyniri ekleyip, mercimeklerin üzerine gezdirin. En üste ekmek kırıntısı ve peyini serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
(4 kişilik) * 1 su bardağı yeşil mercimek * 2 adet büyük boy rezene (dörde bölünmüş) * 1 çorba kaşığı su * 1 adet orta boy soğan (ince kıyılmış) * 2 diş sarımsak (dövülmüş) * 1 kg. domates (rendelenmiş) * 1 çorba kaşığı mercanköşk (taze, ince kıyılmış) * 1 çorba kaşığı kekik (taze, ince kıyılmış) * 1 çorba kaşığı fesleğen yaprağı (taze, ince kıyılmış) * 1 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış) * 1 çorba kaşığı eski kaşar peyniri (rendelenmiş) * 1 çorba kaşığı sıvıyağ * 2 çorba kaşığı un * 2,5 su bardağı süt * 60 gr. cheddar peyniri (rendelenmiş)
|