|
|
Gündemimiz belli
Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin 12 mil tavrında değişiklik olmadığını söylerken, TBMM Başkanı Arınç ısrar etti: "Diplomasi sahasında başarılı olabilmek için şartlar yeniden gözden geçirilebilir".
Ankara - TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, Yunanistan'ın Ege'de karasularını 12 mile çıkartmasını "savaş nedeni" nedeni sayan 'casus belli' kararının kaldırılması istemi, Ankara'da günün tartışması oldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Ege sorunlarıyla ilgili tavrının belli olduğunu ve bunda da herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını kesin bir dille vurguladı. Gül, gazetecilerin soruları üzerine, şöyle dedi: "Türkiye ile Yunanistan arasında iki ülkenin çıkarları doğrultusunda görüşerek sorunların çözülmesi bizim arzumuzdur. Büyük sorunlar kolay çözülmemektedir, ama her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda anlaşarak, konuşarak çözmek herhalde en doğrusudur."
ARINÇ ISRARLI Arınç ise, sözlerini, yaratılan tartışmaya rağmen dün de ısrarla tekrarladı ve şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu bildirdi dostane bir bildiridir. Yani 'Bu tür hareketlerde bulunmayın, bunu barışçı, diplomatik yollarla çözelim, başarısız kalınırsa Türkiye gereken tedbirleri alır' demekten ibaret bir bildiri okunmuş. Milli çıkarlarımız o zaman böyle bir açıklamanın yapılmasını gerektirmiş. Buna da Meclisimizin gösterdiği bir irade olduğu için şüphesiz saygı duyuyorum. Yunanistan ile bizim ilişkilerimizi parlamentolar arasında da, hükümetler açısından da daha da güçlendirilmesine elbette ihtiyacımız var. Eğer karar haline gelmemiş, sadece alkışlarla karşılanmış bir bildiriyi bugün hala tartışma konusu yapmakta direteceksek, bunun ne getirip götüreceğini de düşünmemiz lazım. Önemli olan diplomasi sahasında başarılı olabilmek için şartlar yeniden gözden geçirilebilir, gerekirse karşılıklı olarak açılımlar yapılabilir. Kaldı ki ben Dışişleri Bakanlığı ile sürekli temas halinde olan bir insanım. Parlamenter diplomasiyi kendi başımıza götürmüyoruz."
BAYKAL: ŞİRİNLİK CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yeni bir denge oluşturuluyorsa, bunun Türk yetkililerinin "Artık kaldırmanın zamanı geldi" gibi "şirinlik" açıklamalarıyla değil, ciddi müzakerelerle gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Baykal, şöyle dedi: "Bizim, kamuoyu önünde bunu kaldıracağımızı ifade etmemiz, Türkiye'nin bu konuda yürümekte olduğu müzakere pozisyonunu bir şekilde sarsar. Müzakerelerde dengeyi, statükoyu geleceğe doğru taşıyacak bir çözüm ortaya çıkmışsa, bu çözümün gereği karşılıklı olarak yapılır. Bunda da hiçbir sakınca yoktur. Türkiye'de bu işlerle doğrudan da ilgili olmayan bir yüksek devlet yetkilisinin, tek taraflı böyle bir açıklama yapması, bizim dış politika yürütme anlayışımızdaki bir zafiyeti ortaya koymaktadır. Bu konularda daha dikkatli açıklama yapılması lazım."
AĞAR: SÖYLETTİLER DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise, Arınç'ın sözlerinin, hükümetin AB karşısındaki zaafiyetini TBMM'ye de taşıma girişimi olduğunu iddia etti. Hükümet'in Kıbrıs konusunda olduğu gibi, AB ile sürdürdüğü tavizci müzakereler sonucunda Yunanistan'ın taleplerini de kabul etmek konusunda baskı altında olduğunu belirten Ağar, "Bu baskı sonucu şimdi kendi yapamadığını sayın Meclis Başkanı'na söyleterek kamuoyumuzda bir tartışmayı başlatmak arzusundadır" dedi.
|