Trabzon'daki linç olayına Kasırga etkisi
Trabzon'da kalabalığı tetikleyen dedikodunun, Kasırga TV kanalından "Türk bayrağına hain saldırı" altyazısı ile yayıldığı ortaya çıktı.
Trabzon'da bildiri dağıtan sol görüşlü öğrencilere linç girişiminin, bir televizyon kanalından "Türk bayrağına hain saldırı" diye altyazı geçilmesi üzerine başladığı iddia edildi. Kışkırtıcı yayın iddiası üzerine, üç koldan inceleme başlatıldı. İçişleri Bakanlığı ve Trabzon Cumhuriyet Savcılığı, hem altyazının yayınlandığı televizyon kanalıyla, hem de vatandaşlarla görüşerek iddiayı araştırırken, RTÜK televizyonlardan görüntüleri istedi. Trabzon Valiliği'nce temin edilerek RTÜK'e ulaştırılan kayıtların incelenmesi sonucu, yerel TV kanallarından Kasırga TV'nin altyazı geçtiği belirlendi. Buna göre, Kasırga TV, henüz olayın yeni başladığı saatlerde, "Trabzon, Uzun Sokak'ta Türk bayrağına hain saldırı" şeklinde, ilerleyen saatlerde de "Trabzon, Uzun Sokak'ta PKK bayrağı açan bir gruba linç girişimi" ve "Trabzon, Uzun Sokak'ta PKK bayrağı açan gruba Trabzonlu'nun tepkisi" şeklinde üç altyazı geçti. İçişleri Bakanlığı'nca başlatılan inceleme sonucu, olayın seyri şöyle belirlendi: Sol görüşlü 5 genç, saat 11.55'te Kunduracılar Caddesi'nde bildiri dağıtmaya başladı. Gençler, bu sırada kendilerine engel olmak isteyen trafik polisini dövdü. Bunu gören bazı vatandaşlar da gençlere karşı koydu. Bildiri dağıtanlar, Trabzon çarşısından yürüyerek Uzun Sokak yakınında bir işyerine girdi. Bu sırada, Kasırga TV'den, "Trabzon Uzun Sokak'ta Türk bayrağına hain saldırı" şeklinde alt yazı geçilmeye başlandı. Aynı kanal, daha sonra, bazı vatandaşların "bayrak yakılmasına" dair tepkilerini yayımladı. Vatandaşların öfke ifadesi, olaya tanık oldukları izlenimi yarattı. Bildiri dağıtanlar, bir iş hanına saklandığı sırada, televizyon yayını üzerine galeyana gelen binlerce kişi Uzun Sokak'ta toplanıp, "Bayrağı yakanı biz de yakarız" diye bağırmaya başladı.
EMNİYET'İN YORUMU Emniyet güçleri saat 13.00 sularında, halkın linç etmek istediği 5 genci zırhlı araca bindirerek kurtardı. Bildiriciler gözaltına alındığı halde, öfkeli kalabalığı dağıtmak kolay olmadı. Üst düzey bir emniyet yetkilisi şunları söyledi: "Bir anda o kadar kişinin toplanmasının sebebi olmalıydı. Bir şey duyulduğunda vatandaşları 155 Polis İmdat telefonuna yönlendirmek lazım. Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek öfkeli kalabalığı sükunete davet ederken bile televizyon kanalı altyazı geçmeye devam etmiş." Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, "Televizyon kanalından asılsız yayın yapılarak halkın galeyana getirilmesi" iddiasıyla ilgili inceleme başlattı. Trabzon milletvekilleri de olayla ilgili inceleme başlattı. Milletvekilleri her ayrıntıyı dikkat ele alırken, perde arkasında şu yorum yapıldı: Eğer özel harekat devreye girmeseydi ikinci bir Madımak olayı yaşanabilirdi.
Kadir ERCAN / ANKARA
|