| |
|
|
Önce brifing
Demirel derin devleti anlatıyor! - 5.
Sayın Demirel... Konumuz 28 Şubat... Ne oldu, neden oldu, nasıl oldu? - Türkiye, sayın Necmettin Erbakan'ın kurduğu hükümet tarafından yönetiliyordu... Ve asker, kendi içinde, fevkalade rahatsızdı.
SÜREÇ Hemen bir "parantez" açalım. Erbakan 28 Haziran 1996'da hükümet kurdu. (Refahyol) 8 Temmuz'da güvenoyu aldı. 278 kabul, 265 ret. Ve "süreç" işlemeye başladı. "Derin devlet" rahatsızdı.
İLK PATLAK Rahatsızlık, hükümetin güvenoyu alışının üzerinden henüz bir ay bile geçmeden MGK'ya getirildi. 3 Ağustos 1996'da, Deniz Kuvvetleri Komutanı Org. Güven Erkaya MGK'da konuştu: - Türk Silahlı Kuvvetleri ülkenin aydınlık geleceğidir... Şimdi buraya, bizim içimize de el atılıyor. Cumhurbaşkanı sordu: - Kim? Org. Erkaya: - İrtica. Başbakan Erbakan, cevap vermek üzere söz aldı. Başbakan konuşurken, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hikmet Köksal, Prof. Erbakan'a şöyle dedi: - Sizin bu şekildeki beyanlarınız onlara cesaret veriyor. Cumhurbaşkanı Demirel "konuyu kapattırdı."
DERİN DEVLET FOKUR, FOKUR 1996 böyle geçti. 1997'ye girildiğinde "derin devlet fokur fokurdu." 11 Ocak'ta Prof. Erbakan, Başbakanlık Konutu'nda 55 tarikat ve cemaat liderine iftar yemeği verince... "Gerilim" tırmandı. Artık "derin devleti tutabilene aşkolsun."
GENELKURMAY Süleyman Demirel: - Genelkurmay Başkanı bana geldi. - Org. İsmail Hakkı Karadayı. - Evet. - Ne dedi? - Bizi bir dinleyin dedi. - Neler söyledi? - Onları dinlemek için Genelkurmay'a gittim.
BRİFİNG - Sayın Demirel... Genelkurmay'da neler oldu? - Ben vardım... Sayın Genelkurmay Başkanı vardı... 2-3 general daha vardı... Hepimiz 5-6 kişiydik... Bana brifing verdiler. - Ne dediler? - Türkiye'nin iç huzuru... İrtica... Laik Cumhuriyet'e yönelik tehditler. - Siz ne dediniz? - Ne biliyorlarsa söylemelerini istedim. - Söylediler mi? 55 olay anlattılar... Yer, zaman göstererek... Kanuna aykırılık belirterek.
55 OLAY Süleyman Demirel: - İşte o gün, orada derin devlet kavramının nasıl birşey olduğunu, bütün açıklığıyla, bir kez daha gözledim. - Nasıl? - Komutanlara dedim ki... Bu 55 olayla ilgili olarak suç duyurusu yaptınız mı?.. Derhal yapın... Aldığım cevap, derin devletin nasıl ortaya çıktığının göstergesi.
İŞTE OLAY BU Demirel'e o gün, Genelkurmay'da "4 şey" söylenmiş: 1. Yargı, ceza vermekte çok gecikiyor... Mahkeme, yıllarca sürüyor. 2. Verilen ceza "caydırıcılığını" çoktan kaybetmiş oluyor. 3. Çok sık af çıkıyor... Ceza, önemini kaybediyor. 4. Zaten mahkum olanın bir kısmı da cezaevinden kaçıyor. Demirel: - Bunlar, devleti işlemez hale getirir... Devlet işlemeyince, zaaf ortaya çıkar... Zaaf da, derin devleti cesaretlendirir... Olay budur.
|