Yediklerimiz, kanserden diyabete hastalanma 'Risk'imizi belirliyor
Uzmanlar uyarıyor: Hareketsiz yaşam ve fazla kilolar pek çok kanser türünün sebebi. Sebze-meyve tüketmeyenler, düzenli fiziksel aktivitede bulunmayanlar, kalp hastalığı riskiyle karşı karşıya. Kuru meyveler, yetersiz beslenme ve basit şekerlerin fazla tüketimi ise diş çürüğü riskini artırıyor...
Prof. Dr. Sevinç Yücecan, hastalıklardan korunmak için nasıl bir beslenme modeli uygulamak gerektiğini anlatıyor...
* Kalp hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmek gerekli? Kalp hastalıklarını düzenli fiziksel aktivite, balık yağı, sebze ve meyveler, potasyum, soya ürünleri, posalı ürünler ve az alkol tüketimi azaltır. Kalsiyum, magnezyum ve C vitamini kalp için yararlıdır. Bununla birlikte, yüksek tuz tüketimi, şişmanlık, yüksek alkol tüketimi, filtre edilmemiş kahve, yetersiz beslenme, karbonhidratlar ve demir, kalp krizi riskini artıran beslenme tarzıdır.
* Kansere karşı nasıl beslenmek gerekir? Bazı kanser türlerininin (menopoz sonrası meme kanseri, kolon, endometrium, böbrek ve özafagusadenokarsinoma-) beşte bir - üçte bir oranında nedeninin; sağlıksız vücut ağırlığı ve hareketsiz yaşam olduğu belirtilmektedir. Yeterli beslenme, normal vücut ağırlığı ve fiziksel aktivite ile kanser olgularının üçte biri önlenebilir. Sebze ve meyve tüketimi, ağız boşluğu, özafagus, mide, kolorektum kanserlerine karşı yarar sağlar. Fiziksel aktivite meme kanserine karşı etkilidir. Posa, soya, balık, n-3 yağ asitleri, karotenoidler, B 2 vitamini, B 6 vitamini, folat, B 12 vitamini, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, çinko ve selenyum yetersizlikleri kanser riskini artırır. Hafif şişmanlık ve şişmanlık özüfagus, kolorektum, meme, endometrium, böbrek kanserlerine yatkınlığı artırır. Alkol kullanımı; ağız boşluğu, farenks, larenks, özafagus, karaciğer, meme ve karaciğer kanseri riskinin artmasına neden olur. İşlenmiş et kolorektum, tuzlu besinler mide, çok sıcak içecek ve besinler ağız boşluğu, farenks, özafagus kanserlerine davetiye anlamına gelir.
* Diş çürüklerine karşı beslenme modelimiz nasıl olmalı? Flor diş çürüklerini önlemede çok yararlıdır. Lokal veya sistematik olarak diş macunlarıyla birlikte alınabilir. Mümkün olduğu kadar sert peynir ve şekersiz sakız çiğnemek gerekli. Süt ve posa dişler için önemlidir. Taze meyve yetersiz yenirse diş çürüklerini artırabilir. Bununla birlikte, kuru meyve, yetersiz beslenme, basit şeker tüketimi diş çürükleri riskini artırır.
* Kemik erimesinden korunmak için nasıl beslenilmeli? D vitamini, kalsiyum ve fiziksel aktivite, kemik erimesine karşı ilaç etkisindedir. Sebze ve meyve alımı, az alkol ve soyalı beslenme modeli önemlidir. Yüksek alkol alımı, düşük vücut ağırlığı, yüksek tuz tüketimi, düşük protein alımı ya da yüksek protein alımı osteoporoz (kemik erimesi) riskini artırır.
|