|
|
|
|
Endonezya'da 8.2 büyüklüğünde deprem
ABD Jeoloji Enstitüsü, Richter ölçeğine göre 8.2 büyüklüğündeki depremin, Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana geldiğini bildirdi. Depremin TSİ 18.09'da meydana geldiği kaydedildi.
Japonya meteoroloji ajansı da Sumatra açıklarındaki depremin Richter ölçeğine göre 8.5 büyüklüğünde olduğunu belirtti.
NİAS ADASINDA ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ
Yerel hükümet yetkilileri, Endonezya'nın Nias adasında onlarca kişinin depremde öldüğünü bildirdiler. Yetkililer, Metro televizyonuna yaptıkları açıklamada, depremin merkez üssü yakınlarındaki Nias adasında çok sayıda kişinin yaralandığını ve yüzlerce evin yıkıldığını belirttiler. Gunungsitoli kenti belediye başkan yardımcısı Agus Mendrofa, ''Onlarca kişinin öldüğünü söyleyebilirim'' dedi.
ÜÇ DAKİKA SÜRDÜ
Yaklaşık 3 dakika süren deprem halk arasında paniğe neden oldu.
Sözcü, depremin tsunamiye neden olabileceğini belirterek, ''Kesinlikle tahliyeler yapılmalı'' diye konuştu. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de depremin tsunamiye neden olabileceğini bildirdi.
Depremin ardından Endonezya'nın Açe bölgesinde kıyı kesimlerde yaşayanlar evlerini terk etmeye başladı. Açe, 26 Aralık'taki tsunaminin en büyük yıkımı yaptığı bölgeydi.
ENDONEZYA TSUNAMİ UYARISINCA BULUNDU
Endonezya açıklarında, Hint Okyanusu'nda meydana gelen Richter ölçeğine göre 8.2 büyüklüğündeki depremin ardından, Endonezya tsunami uyarısında bulundu.
Endonezya meteoroloji ajansı yetkilisi, Sumatra adasının kuzeyinde etkili olan depremin ardından tsunami uyarısında bulunurken, Hindistan hükümeti de depremden sonra tsunami ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini açıkladı.
HİNDİSTAN HÜKÜMETİ: ''TSUNAMİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ''
Hindistan Bilim Bakanı Kapil Sibal, NDTV televizyonuna yaptığı ve canlı yayımlanan açıklamasında, ''Tsunami ihtimali göz ardı edilemez''dedi.
SRİ LANKA'DA DA TSUNAMİ UYARISI YAPILDI
Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın yaklaşık 1500 kilometre kuzeybatısında, Hint Okyanusu'nda Richter ölçeğine göre 8.2 büyüklüğündeki depremin ardından Sri Lanka'da da tsunami uyarısı yapıldığı bildirildi.
Yerel televizyon kanalları, yerel saatle 23.15'te (TSİ 19.15) meydana gelen depremin ardından Sri Lanka'da tsunami uyarısı yapıldığını ve kıyı kesimlerde yaşayanlara bölgeyi terk etme çağrısında bulunulduğunu duyurdu.
Güney Asya'yı 26 Aralık'ta vuran deprem ve tsunami felaketinin en çok etkilediği Endonezya, Sri Lanka, Tayland ve Hint Okyanusu'na kıyısı bulunan diğer ülkelerin temsilcileri, Şubat ayında Japonya'da düzenlenen bir konferansta biraraya gelmişti.
Konferansta, kıyı şeridine kaçış tepeleri, yerleşim bölgeleri ve deniz arasında duvarlar inşa etmeye, nüfusun iç kesimlere taşınması gibi önlemlerin alınmasına ve 2006 yılının ortalarında, Hint Okyanusu'nda etkin bir tsunami uyarı sistemi kurulmasına karar verilmişti.
DEPREM PANİĞE YOL AÇTI
Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın yaklaşık 1500 kilometre kuzeybatısında, Hint Okyanusu'nda Richter ölçeğine göre 8.2 büyüklüğündeki depremin halk arasında paniğe neden olduğu bildirildi.
Depremin yaklaşık 3 dakika sürdüğü kaydedildi. Yetkililer, 26 Aralık 2004'te meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden en fazla etkilenen Endonezya'ya bağlı Sumatra adasında elektrik kesintilerinin olduğunu da belirtti. Depremden sonra, bölge ülkelerinden Tayland'da da tsunami uyarısı verildi.
TSUNAMİ UYARISI YAPILDI
ABD Jeoloji Enstitüsü, Richter ölçeğine göre 8.2 büyüklüğündeki depremin, Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana geldiğini bildirdi. Japonya meteoroloji ajansı da Sumatra açıklarındaki depremin Richter ölçeğine göre 8.5 büyüklüğünde olduğunu belirtti. ABD Jeoloji Enstitüsü sözcü Don Blakeman, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, yeni depremin, 26 Aralık'ta tsunamiye neden olan Richter ölçeğine göre 9.0 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği bölgeye çok yakın olduğunu kaydetti.
Sözcü, depremin tsunamiye neden olabileceğini belirterek, ''Kesinlikle tahliyeler yapılmalı'' diye konuştu.
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de depremin tsunamiye neden olabileceğini bildirdi. Merkez, yetkililerin, sahil bölgelerinin tahliye edilmesi için derhal önlem alması gerektiğini de açıkladı. Bu arada, Japon haber ajansı Kyodo, Endonezya açıklarındaki depremden sonra tsunami uyarısında bulunulduğunu belirtti.
Endonezya'nın Sumatra adasının kuzeyinde 26 Aralık'ta meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve neden olduğu dev dalgalar, güney Asya'da yüz binlerce insanın yaşamına malolmuştu.
HİNDİSTAN'DAKİ ACİL KONTROL MERKEZİ FAALİYETE GEÇTİ Endonezya açıklarında, Hint Okyanusu'nda meydana gelen Richter ölçeğine göre 8.2 büyüklüğündeki depremin ardından Hindistan İçişleri Bakanlığı'ndaki acil kontrol merkezinin faaliyete geçirildiği bildirildi. Hindistan ajansı Press Trust of India'deki haberde, meteoroloji dairesi yetkililerinin depremin tsunamiye yol açıp açmayacağını saptamak amacıyla çalışmalara başladığı belirtildi.
Hindistan'daki acil kontrol merkezi, 26 Aralık 2004'te Güney Asya ülkelerini vuran depremin ardından oluşturulmuştu. Bu arada, Endonezya meteoroloji ve jeofizik hizmetlerinden bir yetkili, depremin Sumatra, Pedang ve Medan kentleri arasındaki bir bölgeyi etkilediğini söyledi.
1000 KİLOMETRELİK SAHİL ŞERİDİNİN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKEBİLİR
Öte yandan, depremin Malezya'da da hissedildiği bildirildi. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki AFP muhabiri, depremin hissedilmesinin ardından otel ve evlerin boşaltıldığını duyurdu. Bu arada, Pasifik tsunami uyarı merkezi, bu büyük depremin ''geniş çapta yıkıcı'' tsunamileri oluşturma ihtimalinin bulunduğunu belirterek, 1000 kilometrelik sahil şeridinin tahliye edilmesinin gerekebileceğini bildirdi.
DEPREMDEN 3 SAAT SONRA TSUNAMİ OLUŞMADIĞI TAKDİRDE TEHLİKE YOK
Merkezden yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre depremin Richter ölçeğine göre 8.5 büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Açıklamada, yetkililerin, depremden 3 saat sonra tsunami oluşmadığı takdirde tehlikenin geçebileceği tahmininde bulundukları belirtildi.
Merkez, yetkililerin, sahil bölgelerinin tahliye edilmesi için derhal önlem alması gerektiğini de açıkladı. Bu arada, Japon haber ajansı Kyodo, Endonezya açıklarındaki depremden sonra tsunami uyarısında bulunulduğunu belirtti. Depremden sonra, bölge ülkelerinden Tayland'da da tsunami uyarısı verildi.
Endonezya'nın Sumatra adasının kuzeyinde 26 Aralık'ta meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve neden olduğu dev dalgalar, güney Asya'da yüz binlerce insanın yaşamına malolmuştu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|