kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlk kurşundan son kurşuna Çanakkale
İlk kurşundan son kurşuna Çanakkale


Birinci Dünya Savaşı'nı yerel bir mevzi olmaktan çıkarıp yokluk içindeki bir milletin nasıl baş kaldırdığını gösteren Çanakkale Savaşı oldu.

Ahtapotun kolları Osmanlı İmparatorluğu'nu sarmıştı. I. Dünya Savaşı lokal mevzi olmaktan çıkmış "Harb-i Umumi" ye dönüşmüştü. Osmanlı Devleti hem coğrafyası hem de bu coğrafyayı oluşturan stratejik bölgeleri ile Avrupa'nın hedef tahtasıydı. Petrolün suladığı Osmanlı'ya ait İslam toprakları, Kudüs ve Filistin'i de içine alarak Ortadoğu'da "İttifak Devletleri" için davetkar bir sofra teşkil ediyordu. Uzaklarda bir yerde yani Osmanlı'nın göbeğinde Çanakkale Boğazı'ndaki kuvvetlere ilk ateş açıldığında, Avrupa'nın ne denli kapsamlı bir politika izlediği ortaya çıkmıştı. İngiliz ve Fransız kuvvetleri güneyden Çanakkale yolu ile boğazları kontrol altına alacak, Ruslar da kuzeyden geleceklerdi.

DÜŞÜNÜLEN OLMADI
Paylaşımın ana hattı Kafkasya'nın Rusya, Ortadoğu'nun ise İngiliz, Fransız egemenliğine girmesiydi. Böylece Osmanlı'nın kalbi Dersaadet'e ulaşılacak ve asırlar boyu haykıran büyük bir devletin sesi merkezden yani İstanbul'dan kesilecekti. Oysa Kasım 1914'ten Şubat 1916'ya kadar olan süreç Avrupa'nın düşündüğü gibi olmadığını, Çanakkale Savaşı'nın I. Dünya Savaşı'nın lokal bir mevzi olmaktan çıkıp yokluk içindeki bir milletin nasıl baş kaldırdığını ortaya koyacaktı. Çanakkale zaferine 18 Mart ile en gerçekçi tespitin yapılması için dünyanın dört bucağında araştırmacılar tükenmek bilmeyen çaba içine girdi. Batı sinemasının Gelibolu filmi insancıl bir yaklaşımla kendi askerlerinin "Buraya niçin geldik?" sorusunu soruyor, bunu Avustralya ve Yeni Zelanda'da kurulan Çanakkale askerlerinin oluşturduğu dostluk kurumları takip ediyordu. "Çanakkale Aslanları" gibi tarihi filmler giderek yerini belgesel çalışmalara bıraktı. Gürsel Göncü gibi kimi yazarlar mesleğini Çanakkale'ye adayıp savaş sahalarını adım adım dolaşarak mevzileri metre metre tespit etti. 18 Mart'ın ne olduğunu, genel yapıda ne önem taşıdığını, elbette savaşın tanığı olan yerli yabancı askerler bir nebze bilebilirdi. Mektuplar, hatıralar ve diplomatik bilgiler şüphesiz Çanakkale için birer belge sayılabilirdi. Bir tek şey vardı. "Çanakkale mucizesi" gerçekleşirken yazılı basının olaya bakışı nasıl olmuştu? Osmanlıca'ya tam olarak vakıf, yılların sayılı gazetecilerinden Murat Çulcu bu çalışma için kütüphaneyi mesken edinip 3 Kasım 1914 ve 3 Şubat 1916 tarihleri arasındaki dönemin önemli gazetesi İkdam'ı satır satır taradı. (Denizciler Kitapevi) Gazetenin bu yöndeki haber, yorum, bildiri, röportaj, gözlem ve anıları tahrif etmeden günümüze taşıyan Çulcu, böylece büyük bir eksikliği gidermiş oldu.

İKDAM'IN SATIRLARI
"İngilizler bu sabah Çanakkale Boğazı medhalini 16 kilometre uzaktan bombardımana başlamışlarsa da yalnız bir tabyamızdan atılan birkaç mermi İngiliz zırhlılarından birine iştial yaptığından on dakika sonra İngiliz gemileri çekilip gözden kaybolmuşlardır." (4 teşrin-i sani 1914) "Çanakkale müdafilerine aferin. Binlerce, yüz binlerce aferin. Cihana kendilerini beğendirdiler. Bütün milletime tekrar söylüyorum. Çanakkale ve İstanbul müdafaası bizim izin varlık ve istikbal meselesidir ve mesele Çanakkale'nin kapalı bulunmasıdır. Demek ki anahtar bizim elimizdedir. (22 Mayıs 1915) "İstanbul hastanelerinde tedavi gören bir yaralı genç zabitin mektu- bundan: Düşman deniz ve hava topları ile şiddetli bombardımandan sonra hücuma kalkıştı. Bütün asker kum torbaları üzerine çıkarak gelen düşmana ateş etmeye başladılar. Arkada bir neferimi gördüm. Sol kolunu kaybetmiş, ateş edemiyor, yerde yatıyordu. Beni görünce hemen kalktı ve 'Benim sevgili zabitim. Bir kolum düştü, tüfekle ateş edemiyorum. Bari şu belindeki tabancayı ver de düşmana karşı boşaltayım. Belki bir düşman vurur da öcümü alırım" diye yalvarıyor ve düşmana bakarak dişlerini sıkıyordu." (18 Eylül 1915)

ELLER YUKARI EMRİ
"Bir İngiliz zabitinin hatıratı: Ateşin kesilmesiyle biraz ümide düşer gibi oldum. Orada ne kadar yatmış olduğumu bilmiyorum. Diz kapağımın üzerine küçük bir mendil bağlamıştım ki bununla kanın akıp gitmesine bir dereceye kadar mani oldum. 'Bir Türk'ün esir olmak ister misiniz?' suali 'Eller yukarı' emrinden başka bir şey değildi. Yürümeyeceğimi kendilerine anlattım. Ben götürmeye başladılar. İnsaniyetli bir Türk yüzbaşısının siperden teskere getirilmesi emrini vermesiyle tevkif ettiler. Hiçbirinden sertlik görmedim. Su isteyince kahve getirdiler. Sigara verdiler." (12 teşrin-i sani 1915)
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Büyücü erdi muradına
 Biraz fado bir yudum bagaço
 Klasikleşmiş lezzet kaleleri
 Sıcak, samimi, iyi aşık
 Reza Badiyi
 Schumi'nin ezeli rakipleri
 Kızılderili flütünde bir Türk
 Gurbetçiler depresyonda
 Parfümün yüzlerce yıllık serüveni
 Dağın Laik Şeyhi
 İçkiyle kumar olmaz
 Masalların kötü prensleri
 Bak Bir Varmış Bir Yokmuş-3
 En iyi dizüstü şirketin verdiğidir
 Komşuluğun altın tarifi Komşuluğun altın tarifi
 Kahramanlara saygı
 Türkler beyaz otomobil kullanmayı tercih ediyor
 Etkinlikler bir hafta sürecek
 Seksi herkes farklı yaşıyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Sen sigaraya tekrar başla
Bir anda inanılmaz bir şey...
AYŞE YAĞCI
Hanoi'de gezi ve alışveriş
Vietnam, yavaş hareket eden...
ÖNCEL ÖZİÇER
Neye yarar üzülmek..
Yaşamayı sevmediğimden ya da...
FİKRET AYDEMİR
Yeni Belkıslar Aranıyor
Birkaç yıl önce ırkçı parti VB...
STELYO BERBERAKİS
Enerji Terapisti
Yunanlı şifacı Michel Diamandis,...
TURGAY NOYAN
Uluburun'un ulu yolculuğu
Thor Hayerdal'ın Kon-Tiki adlı...
Aksak Timur'un şarap sevgisi
Aksak Timur'un şarap sevgisi
"Türkler" sergisi tarihteki tek Türklerin 'biz' olmadığını gösterdi.
Avuç içinde müzik kutusu sahibi olun
Avuç içinde müzik kutusu sahibi olun
Koca bir arşivi avucunuzun içine hapsetmek için sihirli kelimeyi...
40'ından sonra gebelik çok zor
Tüp bebek yöntemiyle çok sayıda çift çocuk sahibi oluyor. Devletin...
Çevre dostları buluşuyor
Organik Ürünler ve Çevre Fuarı bu yıl da bilinçli tüketici ve üreticileri bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.