|
|
|
|
|
|
Gelişmiş ülkeler bahar alerjisini polen haritası ile engelliyor
Alerjiler bahar aylarında adeta kış uykusundan uyanıyor. Alerjik nezlegörülen kişilerde sabahları burun ve geniz akıntısı, burun deliklerindetıkanma, kulaklarda kaşınma görülüyor. Bu kişiler sabahları çok yorgunuyanıyor, halsizlik hissediyor. Zamanla yaşam kaliteleri bozuluyor... Alerjisi olan kişinin, duyarlı olduğu bitkinin polen yaydığı mevsimde, obitkinin yoğun olduğu bölgeden uzak kalması gerekiyor. Gelişmişülkeler hazırladıkları polen haritası ile vakaların azalmasını sağlıyor.Hatta, bazı Amerikan televizyon kanallarında polen bülteni sunuluyor
Memorial Hastanesi Alerji ve Göğüs Hastalıkları Bölümü Başkanı Profesör Doktor Recep Aydilek, baharın gelmesiyle birlikte artış gösteren alerjilerle ilgili sorularımızı yanıtladı...
Bahar neden alerji mevsimidir? Tüm suç polenlerde. Bahar aylarında havadaki polenler soluma yoluyla vücuda yerleşir. Bağışıklık sistemi aslında zararlı olmayan bu maddeyi adeta düşman gibi görür ve veri bankasına kaydedip, takip altına alır. Bu madde ile karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah üreterek (histamin adlı bir salgı) saldırıya geçer ve insanı hasta eder.
Polenler hangi hastalıklara yol açıyor? Havadaki polenler solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde alerjik hastalıklara neden olur. Kişinin şikâyetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma gösterebilir. Polenin yol açtığı alerji hastalığında değişik türde polenler alerjiye neden olabilir. Bu tür alerjiden yakınanların hangi cins polene karşı alerjik olduklarının belirlenmesi yararlıdır. Alerjisi olan kişi duyarlı olduğu bitkinin polen yaydığı mevsimde, o bitkinin yoğun olduğu bölgeden uzak kalmalıdır. Bu konuda gelişmiş ülkeler hazırladıkları polen haritası ile polen alerji vakalarının azalmasına büyük katkıda bulunmuşlardır. Hatta, Amerika'nın bazı televizyon kanallarında meteoroloji bültenleriyle birlikte polen bülteni de sunulur.
Bahar alerjilerinin çeşitleri neler? Bahar alerjileri; alerjik nezle, alerjik göz nezlesi ve kurdeşen olarak kendini gösterir. En yoğun yaşananı, alerjik nezledir.
Alerjik nezle yaşamı nasıl etkiliyor? Alerjik nezle görülen kişilerde sabahları aksırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun deliklerinde tıkanma, geniz akıntısı, kulaklarda kaşınma görülüyor. Bununla birlikte, bu kişiler sabahları çok zor ve yorgun uyanır, yataktan bir türlü kalkmak istemez, hep biraz daha uyumak ister. Çünkü bu kişiler geceleri burunları tıkalı olduğu için sağlıklı ve sağlam bir uyku uyuyamamışlardır. Gece boyunca zaman zaman uyanırlar, sağa sola dönerek sabahı zor ederler. Bu tarz bir uykunun ardından da sabah uyandıklarında, sırtlarında ve omuzlarında ağrılar oluşur. Gündüzleri kendilerini yorgun hisseder, akşamları erken uyumak isterler. Hatta, araba kullanırken bile uyuma ihtiyaçları doğar. Alerjik nezleli kişilerin evden dışarı çıktıklarında bazen aksırık nöbetleri azalabilir, bazen ise artabilir. Bu hastalar ısı farkına karşı duyarlı oldukları için mekân değiştirdiklerinde sık sık sorun yaşayabilirler.
Alerjik göz nezlesi olan kişiler neye dikkat etmeli? Alerjik göz nezlesi olan kişilerin gözleri sürekli kaşınır. Bu kişiler gözlerini sürekli ovuşturur. Sanki gözlerinin içerisinde kum varmış gibi batma hissederler. Gözlerinin altında koyuluklar vardır. Alerjik göz nezlesi olan kişilerin hem burun hem de göz şikâyetleri vardır. Işıkta rahatsız olurlar, beyaz ışıktan, televizyon ve otomobil ışıklarından kaçınırlar. Onların, güneş ışığına karşı koyu renk gözlük takmalarını öneriyoruz.
Kurdeşen alerjileri ne zaman tehlike sinyali verirler? Alerjik kurdeşen yaşayan kişilerde vücudun çeşitli yerlerinde kızarıklık görülür. Kızarıklıklar fasulye büyüklüğünde kabarır ve sürekli kaşınma hissi yaratır, 24 saat içinde de kaybolurlar. Ancak, bir süre sonra tekrar çıkarlar. Bu kaşıntılar dudak, boğaz ya da göz kapaklarında çıkmaya başlarsa, durum tehlikeli bir boyuta dönüşebilir. Hastada nefes darlığı oluşabilir, boğazda kuruluk ve boğulma hissi doğurabilir.
Alerjileri etkileyen dış faktörler neler? Baharın gelmesiyle beraber aldığımız gıdalar da değişir. Bazı gıdalara karşı alerjik tepki gösteren kişilerde karın ağrısı, ishal, bulantı gibi şikâyetler başlayabilir. Bunlar kişi alerjik olduğu gıdayı aldıktan bir-iki saat sonra ortaya çıkar. Baharın gelmesiyle beraber gıdalar ve iklime bağlı olarak alerjik sinüzit veya migren dediğimiz yarım baş ağrıları da ortaya çıkabilir.
Alerjiler nasıl tedavi ediliyor? Alerjilerin günlük yaşama olan olumsuz etkisi 'koruyucu tedavi yöntemleri' ile azaltılır. Bununla birlikte, hasta burun spreyleri ve anti-alerjik ilaçlar ile tedavi edilebilir. Kişiye alerji testi yapılarak, alerjinin türü tam olarak tespit edildikten sonra doktorun yönlendirmesi ile aşı tedavisine başlanabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|