|
|
Mahsun'a hayran Türkiye'ye kurban
Her şey kızı Vada'nın Türkiye'den bir mektup arkadaşı edinmesiyle başlamış. Önce kızı gelmiş Türkiye'ye sonra da kendisi. Japon Yumiko Kase, Türkiye'de yaşamak istediğine karar verdiğinde ise geride 28 yıllık eşini ve tüm yaşamını bırakmış. Türkiye'ye geldiğinde yanında sadece Sibirya kurdu köpeği Victor varmış. Şimdi Japonya'da çok satanlar listesinde yer alan 'İstanbul'da 7 Yıl' isimli kitabıyla ün yapan Kase, yeni kitabının hazırlıklarını sürdürüyor. Konusu ise Selçuklu Tarihi...
BOŞANDIM VE GELDİM "1943 yılında Tokyo'ya sınır Nagareyama şehrinde dünyaya geldim. Japonya'da liseyi bitirdikten sonra 18 yaşında bir banka müdürünün sekreterliğini yaptım. 21 yaşında belediyeye memuru olarak girdim. 24 yaşında ise evlendim" diyen Yumiko Kase geliş hikayesini de şöyle anlatıyor: "Eşim itfaiyede çalışıyordu. İçki içiyordu, çok kez kötü davrandı. Ona 28 sene katlandım. Biri kız biri de erkek iki çocuğum için katlandım. Kızım Vada Türkiye'den mektup arkadaşı edindi ve 1988'de Türkiye'ye geldi, İstanbul'da okudu. Ben de iki haftalığına 2 kez Türkiye'ye geldim. 34 yaşındaki oğlum Japonya'da kaldı. Vada ise İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Şimdi Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencisi. Eşime Türkiye'ye yerleşmek istediğimi söyledim, kabul etmedi. Ben de 1995'te boşanarak buraya geldim, gelirken yanıma hiçbir şey almadım."
MAHSUN ADAM GİBİ ADAM Tarihi ve coğrafisi nedeniyle İstanbul'a aşık olan Yumiko Kase, Türk gibi selamünaleyküm diyor, komşularıyla çay kahve sohbeti yapıyor. Komşularının mevlidinde başını örtüp, tesbih çekiyor. "İyi halay çekerim" diyen Kase, tam bir Mahsun Kırmızıgül fanatiği: "Yakışıklı, adam gibi adam. En çok 'Yıkılmadım, Ayaktayım' türküsünü seviyorum." Turistlere tercümanlık da yapan Kase, Türkiye'ye geldiğinde Japon Mutfağı'na ilişkin işler denemiş. İlk restoranını 1996'da Esentep'de, ikincisini de 1997'de Cihangir'de açan Kase, restoranlarının iyi iş yapması üzerine yer sahipleri tarafından işine son verildiğini söylüyor. Kase, "Bir tek Türkler'in verdiği sözü yerine getirmemesine alışamadım" diyor.
BURADAN VAZGEÇMEM Birkaç kez gasp ve hırsızlık olayını da yaşadığını söyleyen Kase, "En son bir ay önce Osmanbey'deki Metro'ya binmek için merdivenlerden aşağıya iniyordum, bu sırada düşen bir kadına yardım etmek istedim. Eğildiğimde çantam çalındı" diye anlatıyor yaşadığını. Çukurcuma'da oturan Yumiko Kase, özellikle Sultanahmet, Boğaz, Fatih, Haliç gibi eski semtleri çok sevdiğini söylüyor ve "Türkiye benim için vazgeçilmez bir ülke. Sanki daha öncelerde burada yaşamışım gibi hissediyorum" diyor.
NEBAHAT KOÇ MERKEZ
|