|
|
|
|
Doğu'nun Susurluk'u
1994'te bir Hizbullah cinayeti işlendi. Cinayet Ümit'e yıkıldı. Asıl katilin itiraf kaseti 5 yıl dosyaya konmadı. Ümit boş yere 11 yıl yatmış oldu.
İstanbul Bağcılar'da oturan Tatvanlı Ümit Işık'ın yaşamı 1994'te işlenen bir cinayetle altüst oldu. İddiaya göre polisin hapisten çıkarttığı bir Hizbullahçı Tatvan'da bir imam öldürdü. Gözaltına alınan ise Ümit oldu.
BİR AY SORĞUDAN SONRA CİNAYET ÜMİT'E YIKILDI Olayla hiçbir ilgisi bulunmayan Ümit Işık 33 gün sorguda kaldı. Tanıklar dikkate alınmadı, suç resmen ona yıkıldı. 67 kez hâkim karşısına çıkan, beş ayrı cezaevine nakledilen Ümit müebbet hapse mahkoldu.
"PARDON" YETMEZ "DERİN İLİŞKİLER" AYDINLATILSIN Hapisteki 6'ncı yılda, asıl katilin itiraf kaseti bulundu. Ama kaset deşifreleri, bir hakimin dikkati sayesinde ancak 5 yıl sonra dosyaya konulabildi... Ümit 11 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu ancak Tatvan'daki 'derin ilişkiler' hâlâ aydınlatılmayı bekliyor.
Şimdi ona kaybolan yıllarını verseler!..
İşlemediği bir suç nedeniyle 11 yıl hapis yatan Ümit Işık, masumiyetini ispatlayan kasetin olaydan ancak 5 yıl sonra yetkililerin 'dikkatini çekmesi' sayesinde özgürlüğüne kavuştu.
Ferhan Şensoy'un şu günlerde gösterimde olan 'Pardon' filmiyle yaşadıkları arasındaki benzerlik nedeniyle, adı 'Pardon Ümit'e çıktı, Ümit Işık'ın. Hiç işlemediği bir suç yüzünden 11 yıl demir parmaklıklar arkasında kalan Ümit Işık, 67 kez çıkartıldığı mahkemeden hep aynı cevabı aldı; "Tutukluluk halinin devamına..." Olayın kahreden yanı ise, Ümit'in suçsuzluğunu ortaya çıkaran kaset deşifresinin, bir hakimin dikkati sayesinde bulunarak beş yıl sonra bu davaya eklenmesinydi. Hatalar ve noksanlarla dolu hukuk sistemi bir gencin hayatını karartmıştı. İstanbul'a göç eden Tatvanlı ailenin 7 çocuğundan en büyüğüydü Ümit. 18 yaşındayken tatil için gittiği Bodrum'da evin ikinci katından düşüp beyin kanaması geçirdi. Ölüm kalım savaşını kazanmıştı ama hayatının birkaç ay sonra 'zindan' edileceğini nereden bilebilirdi ki!..
SONUN BAŞLANGICI Ümit Işık geçirdiği kaza nedeniyle okuduğu Endüstri Meslek Lisesi'ne devam edemediği için, baba Mehmet Şefik Işık oğluna İstanbul Bağcılar'da bir market açtı. Aslındaherşey böyle başladı. 1994 yılının Haziran ayında markete gelen iki polis, Ümit'i apar topar gözaltına aldılar. Bir hafta İstanbul'da sorgulanan Ümit, ardından Tatvan'a götürüldü ve 27 gün boyunca da burada gözaltında kaldı. Ümit, "Örgüt üyesi olmak ve 23 Şubat 1994'te Tatvan'da Ulu Cami imamı Gıyasettin Bağlam'ı öldürmek" suçlamasıyla cezaevine konuldu. Ümit Işık, defalarca çıkartıldığı mahkemede suçsuz olduğunu ve imamı tanımadığını söylese de onu dinleyen olmadı. Üstelik suçun işlendiği tarihte Ümit, İstanbul'da markette duruyordu ve Tatvan'a hiç gitmemişti. Bu duruma tanıklık edecek bir çok şahidi vardı. Ancak, Ümit'in bu çaresizliğine kulak veren çıkmadı. 4 yıl süren yargılamanın ardından ise müebbet hapis cezasına çarptırılan Ümit, cezaevinde epilepsi (sara) hastalığına yakalandı.
5 YIL SONRA ORTAYA ÇIKAN DEŞİFRE 1994 yılında Diyarbakır 4 Nolu DGM'de başlayan yargı süreci, yıllar sürdü. Mahkeme 2001 yılında bir kez daha müebbet hapis kararıverdi. Işık Ailesi ise, epilepsi hastası olan çocuklarının sağlık durumunun cezaevinde kalmaya uygun olmadığını belirterek davayı Yargıtay'a götürdü. Yargıtay da bu gerekçeyle kararı bozdu ve dava yeniden görülmeye başlandı. Yeniden yargılanma sürecinde Ümit'in kaderini değiştiren bir olay yaşandı. 2000 yılında İstanbul Beykoz'da Hizbullah'a yapılan operasyonlarda ele geçirilen bir kaset Ümit'in kaderini değiştirdi. Bu kasette Hizbullah'ın sorguladığı bir kişi Ümit'in öldürdüğü iddia edilen imamı vurduğunu söylüyordu. Bu kaset deşifresi Hizbullah ana dava dosyasına konuldu. Bu davaya bakan hakimlerden biri Ümit Işık'ın davasını da bildiğinden imamla ilgili kaset çözümü dikkatini çekmiş ve bu çözüm Ümit Işık'ın dava dosyasına da konulmuştu. Bir hakimin dikkati Ümit'in özgürlüğe kavuşmasını sağladı. Ümit artık serbestti. Baba Mehmet Şefik Işık ise "Bu nasıl adalet" diye isyan ederek ekledi: "Biz her defasında suçsuz olduğunu haykırdık. Ama kimse bize inanmadı."
İsmet ACAR - BURSA/MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|