Belediyelere vergi payı aktarımında tek ölçü nüfus olmaktan çıkarılıyor. Kızların okuması, çalışkanlık, bütçe açığı vermemek gibi kriterler de etkili olacak.
Belediyeler, nüfusa değil 'işe' göre para alacak
Erdoğan'ın deneyimi belediyelerde yeni bir modele dönüştürülüyor. Yeni düzenlemeye göre, bütçe vergi gelirlerinden yerel yönetimlere aktarılacak payların dağıtımında tek ölçüt nüfus olmayacak Belediyelerin sundukları temel hizmetin büyüklüğü, kentiçi yolların uzunluğu, motorlu taşıt sayısı, okul sayısı, kişi başına düşen yeşil alan gibi kriterler göz önüne alınacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki yönetim deneyimi, yeni bir modele dönüştürülüyor. Başbakanlık'ta hazırlıkları sürdürülen yeni düzenlemeye göre, bütçe vergi gelirlerinden yerel yönetimlere aktarılacak payların dağıtımında tek ölçüt nüfus olmayacak. Belediyelerin sundukları temel hizmetlerin büyüklüğü, kentiçi yolların uzunluğu, motorlu taşıt sayısı, okul sayısı, kişi başına katı atık miktarı, kişi başına düşen yeşil alan, kanalizasyon şebekesinin uzunluğu gibi kriterler de göz önüne alınacak. Merkezi yönetimin, tüm belediyelere, 'nüfusa göre ödenek aktarma' uygulamasına özellikle turizm bölgelerinin itiraz etmesi ve nüfus sayımı dönemlerinde vatandaşların otobüslerle memleketlerine taşınması, sahte nüfus yazımı gibi sorunlar, AK Parti Hükümeti'ni çözüm arayışına zorladı. Başbakan Erdoğan, bu konuda kendisine çok sayıda şikayet gelmesi üzerine, yeni bir kanun tasarısı hazırlanması için talimat verdi.
NÜFUS DEĞİL PERFORMANS Hazırlıkları sürdürülen Belediye Gelirleri Kanun tasarısı ile genel bütçe vergi gelirlerinden yerel yönetimler için oluşturulan transfer havuzundan aktarılacak payların dağıtımı konusunda 'nüfus sayısı' tek kriter olmaktan çıkarılıyor. Yeni düzenleme ile parayı nüfusu fazla olan değil, hizmet performansı yüksek olan, bütçe dengeleri uygun olan belediyeler alacak. Böylelikle turizm sezonunda nüfusu birkaç yüz bin artan turistik belediyelerin hizmetleri yürütme yönünde yaşadıkları sıkıntı da ortadan kaldırılacak. Kişi başına geliri yüksek olan yerel yönetimlere daha az, düşük olanlara daha fazla ödenek transfer edilecek.
YOKSUL İLLERE DAHA ÇOK PAY Belediyelerin sundukları temel hizmetler dikkate alındığında, yolların uzunluğu, kayıtlı motorlu taşıt sayısı, ilkokul sayısı, kişi başına katı atık miktarı, kişi başına düşen yeşil alan, kanalizasyon şebekesinin uzunluğu gibi çeşitli ağırlıkta katsayıları içeren bir formül oluşturulacak. İl özel idareleri için hasta başına ortalama maliyet, hastane yatak sayısı, bakıma muhtaç kişi sayısı, ortalama gelirin altında gelir elde eden kişi sayısı, işsiz sayısı, ilkokul sayısı gibi kriterler dikkate alınacak.