| |
|
|
Tirebolu'da tersane kavgası
Yıllar öncesinden tanıdığım bir arkadaştan bir e-mail aldım. Giresun Tirebolulu M. Çınar Çetinkaya ile tam 32 yıl önce Bakırköy Halkevi Halk Oyunları'nda birlikte çalışmıştık. "Zagrep'te yüzme müsabakalarının yapıldığı havuza birlikte atlayınca bizi kapılara kadar kovalamışlardı" diye tatlı bir anımızı da hatırlatıyor bana. Ama asıl derdi başka; memleketsel bir sorunu var. Çok sevdiği ve "Amasra'dan sonra Karadeniz'in en güzel kasabası" dediği Tirebolu'daki balıkçı barınağı olarak projelendirilen yere tersane yapılmak istendiğini söyleyen Çınar kardeşim, şöyle anlatıyor derdini:
Tam merkeze tersane "İlçemizde aşağı yukarı 10 yıldır inşaatı süren, 700 metre mendireği olan, görüntüsü limana benzeyen, ancak 'balıkçı barınağı' olarak projelendirilen yere çok büyük kapasitede tersane yapılmak isteniyor. Tersane yapılacak yer ilçemizin tam merkezidir. Hükümet Konağı'na 50, ilçe merkezindeki yerleşim yerlerine de çok yakındır. Düşünebiliyor musunuz tersanede çalışacak 500 tonluk pres bastığında evlerimiz zangır zangır titreyecek. Bu nasıl zihniyet sayın Savaş Ay? Devletin balıkçı barınağı yapmak için harcadığı 15 trilyon liralık yere şimdi tersane yapılmak istenmekte. Balıkçılar da memleketimizi terk etmek zorunda kalacak. İlçe merkezine tersane olur mu?' İşsiz Tirebolulular'a iş sağlayacağım' diyerek halk kandırılmaktadır. Tersane kurulsa bile çalışacak kişiler teknik beceriye sahip taşeronlar olacak. İddia ediyorum ki, Tirebolu'dan alınacak işçi sayısı en fazla 15 olacak. Halka kimse bir şey sormuyor. Halk bu işe müthiş bir şekilde karşı.
Çevreyi kirletecek Ülkemizde tersane alanı olarak ayrılan yerler içinde Tirebolu yok. Halkın tek umudu sizsiniz Savaş Abi. Bu işe karşı olan 23 sivil toplum örgütü ortak bir platform oluşturdular. Eğer Tirebolu halkı bu tersanenin yapılmasına taraftarsa buyursun gelsinler. 'Tersane yapmak isteyenler önceleri 'Tirebolu halkı istemediği takdirde yapmayız' diyordu, ama şimdi hazır alanı bulmuşken 'Devlet izin versin hemen çalışmalara başlayacağım' diyor. Ama biz 'Tersane çevreyi kirletecek' diyoruz. Tersane onay işlemleri bakanlıklardan geçerek ÇED raporu aşamasına kadar gelmiştir. Bizler ilçemizi tarihi özelliğiyle turizm kenti yapmaya çalışıyoruz, sanayi kenti değil. Giresun'a yapılacak üniversiteden fakülte almak istiyoruz, Karadeniz'de plajlarımızla, tarihi kalemizle yerli turist çekmek istiyoruz."
Tersaneyi isteyen de var Çınar kardeşimin mesajı üzerine Merkez Haber Ajansı'nın Giresun muhabiri Ufuk Kekül'den bilgi aldık. İlçe halkı tersane konusunda ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı iş olanağı yaratacağı için tersanenin kurulmasını isterken, başka bir grup ise tarihi güzelliklerin bozulacağı, çevrenin kirleneceğini belirtip buna karşı çıkıyor. Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu ise tersanede kapalı alanda çalışma yapılırsa çevre kirliliği yaratacak etkisi olmadığını belirtiyormuş. Projede de gemi sökümü, dolayısıyla da kanserojen etki yaratacak bir olay yokmuş. Bu arada firma, İstanbul'dan getireceği ana personelle birlikte 800 işçi çalıştıracağını açıklamış. Tirebolu Belediye Meclisi, alanı tersane olarak onaylamış ve bu karar Denizcilik Müsteşarlığı, Başbakanlık ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na gönderilmiş. Konuyla ilgili taraflar açıklama yapmak isterse köşemiz herkese açık.
|